Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEAutomaty DHL i punkty POPPaczkomat INPOST
Kupuj w zestawie
Co to jest Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein to doustny preparat odżywczy. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u
pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym, którą należy stosować pod nadzorem lekarza.
Kiedy stosuje się Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein znajduje zastosowanie u pacjentów, u których z powodu choroby pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, na przykład w poniższych sytuacjach:
• okres rekonwalescencji po chorobie
• przygotowanie do operacji oraz po niej
• proces rehabilitacji, np. po udarze
• podczas i po pobycie w szpitalu powyżej 7 dni
• w chorobach przewlekłych, w których wzrasta zapotrzebowanie na białko (np. choroba nowotworowa)
Czy wiesz, że?
Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Zapotrzebowanie na białko wzrasta w niektórych stanach chorobowych nawet dwukrotnie*. Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować, ponieważ:
• Jest podstawowym budulcem organizmu
• Odpowiada za budowę i pracę mięśni,
• Jest składnikiem enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych),
• Transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie,
• Jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Ze względu na tak różnorodne funkcje, białko jest stale używane przez nasz organizm, w związku z czym musi być regularnie dostarczane z pożywieniem. Jednak nie zawsze jest to możliwe jedynie z tradycyjną dietą.
* Sobotka, L. (2013). Podstawy żywienia klinicznego: Scientifica.
Duża ilość energii i białka w porcji gotowej do spożycia
W jednej, małej butelce (125 ml) znajduje się aż 18 g białka i 306 kcal.
Koncentracja energii, białka oraz innych składników odżywczych w małej objętości ułatwia pacjentowi stosowania produktu zgodnie z zaleceniami lekarza.
Dzięki płynnej formie i małej objętości Nutridrink Protein jest łatwy do spożycia przez osoby chore. Można go stosować samodzielnie lub jako składnik potraw, aby zwiększyć ich wartość odżywczą.
Nutridrink Protein największa ilość białka w najmniejszej butelce*
Nutridrink Protein to aż 18 g białka w 125 ml produktu
* Spośród innych wysokobiałkowych preparatów do żywienia medycznego dostępnych na polskim rynku (01/2023)
Stosowanie 2 butelki dziennie
przez minimum 14 dni*
o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej
Dla uzyskania efektów wsparcia żywieniowego Nutridrink Protein musi być stosowany regularnie.
*14 dni to najczęściej zalecana minimalna długość stosowania, jednak wsparcie żywieniowe powinno być zalecone przez lekarza na tak długo jak pacjent tego potrzebuje (najlepiej przez cały okres trwania leczenia i rekonwalescencji po chorobie).
7 wariantów smakowych
Duży wybór smaków, w tym 2 innowacyjne formuły smakowe opracowane z myślą o żywieniu pacjentów onkologicznych doświadczających zaburzeń czucia smaku w trakcie terapii przeciwnowotworowej: neutralny i rześki smak czerwonych owoców.
Gdy lekarz zalecił Ci Nutridrink Protein, wypróbuj różne smaki i wybierz swój preferowany
Twoje posiłki w walce z chorobą
Choroba i operacja to wyzwanie dla organizmu. Nutridrink Protein odżywia, dzięki temu wspiera
leczenie i rekonwalescencję.
Pytania i odpowiedzi:
Dla kogo przeznaczony jest Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein znajduje zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu (często zwiększonych na skutek choroby) tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające.
Do takich sytuacji należy:
- zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (szczególnie na białko) będące następstwem choroby
- brak apetytu i niechęć do jedzenia
- problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem)
- pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia.
Takie sytuacje mogą wystąpić w szczególności:
- w okresie rekonwalescencji po chorobie
- w przygotowaniu do operacji oraz po niej
- podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu)
- w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej
- w procesie rehabilitacji np. po udarze mózgu
Jak stosować Nutridrink Protein?
Może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.
- Należy pić go powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Jest gotowy do spożycia.
- Przechowuj go w chłodnym, suchym miejscu. Po pierwszym otwarciu opakowania przechowuj produkt
w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
Jakie są ważne informacje dotyczące produktu?
Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 6 lat.
- Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
Jaki jest skład i wartość odżywcza produktu?
Nutridrink Protein o smaku owoców leśnych: białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), wodorofosforan magnezu, aromat, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), chlorek choliny, barwnik (karmin), barwnik (karmel amoniakalno-siarczynowy), cytrynian potasu, L-askorbinian sodu, wodorofosforan dipotasu, mleczan żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Wartość odżywcza 100 ml:
Wartość energetyczna 1029 kJ/245 kcal; Tłuszcz (35 En%) 9,6 g w tym: Kwasy nasycone 0,86 g; Węglowodany (41 En%) 25,1 g w tym: Cukry 13,7 g; Laktoza <0,35 g; Błonnik (0 En%) 0 g; Białko (24 En%) 14,6 g; Sól 0,09 g;
Witaminy: Witamina A 260 µg, Witamina D 2,08 µg, Witamina E 4,90 mg (α-TE), Witamina K 18,9 µg, Tiamina 0,52 mg, Ryboflawina 0,56 mg, Niacyna (4,12 mg NE) 0,70 mg, Kwas pantotenowy 1,53 mg, Witamina B6 0,61 mg, Kwas foliowy 80,9 µg, Witamina B12 0,90 µg, Biotyna 10,1 µg, Witamina C 30,7 mg;
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe: Sód 35,0 mg, Potas 97,6 mg, Chlorek 60,0 mg, Wapń 350 mg, Fosfor 182 mg, Magnez 32,5 mg, Żelazo 3,85 mg, Cynk 2,90 mg, Miedź 0,43 mg, Mangan 0,84 mg, Fluorek 0,18 mg, Molibden 24,0 µg, Selen 14,7 µg, Chrom 16,0 µg, Jod 36,3 µg;
Inne: Cholina 88,1 mg, Osmolarność 790 mOsmol/l
Poznaj inne produkty z linii Nutridrink
Nutridrink Protein Omega 3
Choroba nowotworowa
• wysoka zawartość białka 18 g białka w 125 ml produktu
• wysoka zawartość energii 306 kcal w 125 ml
• zawiera kwasy tłuszczowe Omega 3 (EPA i DHA) o wysokiej zawartości witaminy D
Nutridrink Skin Repair
Trudno gojące rany
• zawiera składniki wspomagające gojenie ran
• wysoka zawartość białka
• wysoka zawartość energii
• zawiera argininę, cynk i antyoksydanty
Nutridrink Protein
Niedożywienie i ryzyko niedożywienia
• wysoka zawartość białka 18 g białka w 125 ml produktu
• wysoka zawartość energii 306 kcal w 125 ml
• witaminy i składniki mineralne skoncentrowane w małej objętości
Nutridrink Protein, Nutridrink, Nutridrink Protein Omega 3, Nutridrink Skin Repair to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Nutridrink do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą. Nutridrink Protein do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Nutridrink Protein Omega 3 do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Nutridrink Skin Repair do postępowania dietetycznego w przypadku odleżyn i innych trudno gojących ran.
Nutricia Polska Sp. z.o.o, ul, Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa
ADLT/PHAM/01/02/2023
Opis
Nutridrink Protein, płyn o smaku mokka, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Nutridrink Protein to specjalistyczny preparat odżywczy opracowany z myślą o pacjentach onkologicznych. To wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy preparat w płynie, przeznaczony do picia. Nutridrink Protein może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami. Nie może stanowić jedynego źródła pożywienia.
Nutridrink Protein 125 ml to skoncentrowane źródło białka, kalorii i składników odżywczych w małej objętości. Jedna butelka Nutridrink Protein to 306 kcal, 18 g białka oraz pełen skład witamin i minerałów. Dostarcza dużo energii i wszystkie składniki odżywcze niezbędne chorej osobie, która ma problem ze spożywaniem wyłącznie tradycyjnych posiłków. Dostarczenie do organizmu białka jest szczególnie ważne w przypadku chorób onkologicznych. Jest to bardzo ważny składnik niezbędny w trakcie terapii i rekonwalescencji.
Skład
Białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), aromat, chlorek choliny, cytrynian potasu, L-askorbinian sodu, barwnik (karmel amoniakalno-siarczynowy), wodorofosforan dipotasu, mleczan żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Nie zawiera błonnika ani glutenu.
Wartość odżywcza | w 100 ml |
Energia | 1029 kJ/ 245 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 9,6 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,86 g |
Węglowodany, w tym: | 25,1 g |
Cukry | 13,7 g |
Laktoza | <0,35 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 14,6 g |
Sól | 0,09 g |
Witamina A | 260 µg |
Witamina D | 2,08 µg |
Witamina E |
4,90 mg alfa-TE/ET |
Witamina K | 18,9 µg |
Tiamina | 0,52 mg |
Ryboflawina | 0,56 mg |
Niacyna | 0,70 mg |
Kwas pantotenowy | 1,53 mg |
Witamina B6 | 0,61 mg |
Kwas foliowy | 80,9 µg |
Witamina B12 | 0,90 µg |
Biotyna | 10,1 µg |
Witamina C | 30,7 mg |
Sód | 35 mg |
Potas | 97,6 mg |
Chlorki | 60 mg |
Wapń | 350 mg |
Fosfor | 282 mg |
Magnez | 54 mg |
Żelazo | 2,19 mg |
Cynk | 2,58 mg |
Miedź | 0,35 mg |
Mangan | 0,64 mg |
Fluor | 0,18 mg |
Molibden | 21,5 µg |
Selen | 15,4 µg |
Chrom | 13 µg |
Jod | 49 µg |
Cholina | 99,4 mg |
Osmolarność | 570 mOsmol/l |
Procent (%) energii z: | |
Tłuszczu | 35% |
Węglowodanów | 41% |
Błonnika | 0% |
Białka | 24% |
Masa netto
500 ml (4 x 125 ml)
Właściwości
Nutridrink Protein zawiera dużą dawkę białka (18 g) w małej objętości 125 ml. Źródłem białka w produkcie są serwatka i kazeina. Produkt do stosowania wyłącznie jako uzupełnienie diety pacjenta.
Przeznaczenie
Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym, np:
- w okresie rekonwalescencji po chorobie;
- w przygotowaniu do operacji oraz po niej;
- podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu);
- w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej;
- proces rehabilitacji np. po udarze mózgu.
Zalecane dzienne spożycie
Zalecane spożycie to 1-3 butelki dziennie przez minimum 14 dni lub dłużej, zgodnie z zaleceniami lekarza.
Sposób użycia
- Należy pić powoli – 1 butelkę przez około 30 minut.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Jest gotowy do spożycia.
- Wstrząsnąć przed użyciem.
- Można dodawać do potraw, by zwiększyć ich wartość odżywczą.
- Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, nie dłużej niż przez 24 godziny.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 6 lat.Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
Ze względu na wysoką zawartość białka produkt nie jest odpowiedni dla pacjentów z niewydolnością nerek.
Cechy produktu
- Płeć
- Zalecenia żywieniowe
- Dieta
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Sposób aplikacji