Alergen

Wyróżniamy alergeny:
- wziewne (kurz, czyli wszystko to co wchodzi w jego skład: szczątki roślin, roztocze, szczątki zwierząt),
- pokarmowe, czyli takie, które dostają się do naszego organizmu razem z pokarmem, np. owoalbumina (albumina jaja kurzego),
- kontaktowe, wywołujące reakcję alergiczną po zetknięciu ze skórą, np. lateks, metale,
- leki, szczególnie antybiotyki oraz leki stosowane w anestezji.

Najczęściej spotykane alergeny to:
- dym papierosowy i smog. W skład smogu miejskiego wchodzi kurz o silnym potencjale alergizującym, podejrzewa się także udział węglowodorów aromatycznych, obecnych także w dymie papierosowym i odpowiedzialnych za jego właściwości alergogenne,
- roztocze – alergeny pochodzące z roztoczy to najczęściej enzymy jelitowe obecne w ich odchodach
- kurz – jego potencjał alergizujący jest często związany z istnieniem w nim roztoczy.
- pyłki roślin, wywołujące alergię szczególnie często i występujące w okresie od marca do października,
- sierść zwierzęca,
- pasożyty, np. owsik.