Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEAutomaty DHL i punkty POPPaczkomat INPOST
O produkcie
Opis
Olimp Nutramil Complex Protein, smak waniliowy – żywność specjalnego przeznaczenia medycznego polecana osobom ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko oraz dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania i rekonwalescentów. Produkt jest źródłem wysoko wartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania. Dostarcza także wysokiej jakości węglowodanów i tłuszczów oraz witamin i minerałów.
Skład
maltodekstryny kukurydziane, kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 44%, kazeinian wapnia (z mleka) 30%, izolat białek serwatkowych (z mleka) 26%), oleje roslinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołancuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza; kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, aromat, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), substancja słodząca – sacharyny; selenian(IV) sodu, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna.
Zawarte alergeny: zawiera mleko, soję.
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Informacja żywieniowa | 1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu) |
100 g |
Wartość energetyczna | 1254 kJ/ 300 kcal | 1743 kJ/ 417 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) |
10,7 g 4,8 g 4,0 g |
14,9 g 6,7 g 5,5 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza |
32,2 g 3,9 g <0,058 g |
44,7 g 5,4 g <0,08 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 18,8 g | 26 g |
Sól | 0,43 g | 0,59 g |
Witamina A (mg RE) | 160 μg | 222 μg |
Witamina D | 5 μg | 6,9 μg |
Witamina E (mg α-TE) | 4 mg | 5,5 mg |
Witamina K | 15 μg | 21 μg |
Witamina C | 16 mg | 22 mg |
Witamina B1 | 0,22 mg | 0,3 mg |
Witamina B2 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg | 4,4 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Kwas foliowy | 40 μg | 56 μg |
Witamina B12 | 0,5 μg | 0,7 μg |
Biotyna | 10 μg | 13,9 μg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg | 1,7 mg |
Sód | 170 mg | 236 mg |
Potas | 349 mg | 485 mg |
Chlorki | 160 mg | 222 mg |
Wapń | 360 mg | 500 mg |
Fosfor | 140 mg | 194 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) | 45 mg | 63 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) | 1,5 mg | 2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) | 2 mg | 2,8 mg |
Miedź | 200 μg | 278 μg |
Mangan | 0,4 mg | 0,56 mg |
Molibden | 10,5 μg | 14,6 μg |
Selen | 22 μg | 30,4 μg |
Chrom | 8 μg | 11 μg |
Jod | 30 μg | 42 μg |
Osmolarność | 290 mOsm/l |
Masa netto
432 g (6 sztuk x 72 g)
Właściwości
Przeznaczenie
Postępowanie dietetyczne w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko:
- w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami
- w czasie rekonwalescencji;
- w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
- w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
- w chorobach krótkotrwałych o ciężkim przebiegu, np. grypa, przeziębienie z wysoką gorączką;
- w stanach po udarach i urazach, okresach przed- i pooperacyjnych;
- w chorobach zapalnych jelit, zespole jelita drażliwego
- w resekcji częściowej jelit lub żołądka;
- diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy.
Zalecane dzienne spożycie
Jako uzupełnienie diety: 1-3 saszetek na dobę (300-900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Preparat nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia. Preparat może być przeznaczony dla dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie stosować w galaktozemii. Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Chronić od wilgoci. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Cechy produktu
- Płeć
- Zalecenia żywieniowe
- Dieta
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Układy narządowe
- Smak
- Sposób aplikacji
- Alergeny