Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier INPOST
-
ODBIÓR W PUNKCIEPaczkomat InPostOdbiór w punkcie DHL
O produkcie
Opis
Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym
- Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
- To wysokoenergetyczna, wysokobiałkowa i bezresztkowa dieta przeznaczona dla osób z ryzykiem powstania lub objawami niedożywienia. Polecana pacjentom onkologicznym o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko.
- Jest to kompozycja niezbędnych składników odżywczych oraz witamin, mikro- i makroelementów.
Nie zawiera glutenu. Klinicznie wolny od laktozy.
Skład
maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy - wit. C, substancja słodząca – sacharyny, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.
Informacja żywieniowa | 1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu) |
100 g |
Wartość energetyczna | 1254 kJ/ 300 kcal | 1791 kJ/ 429 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) |
10,7 g 4,8 g 4,0 g |
15,3 g 6,9 g 5,7 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza |
32,2 g 3,9 g <0,058 g |
46 g 5,6 g <0,08 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 18,8 g | 26,9 g |
Sól | 0,43 g | 0,6 g |
Witamina A (mg RE) | 160 μg | 229 μg |
Witamina D | 5 μg | 7,1 μg |
Witamina E (mg α-TE) | 4 mg | 5,7 mg |
Witamina K | 15 μg | 21,4 μg |
Witamina C | 16 mg | 23 mg |
Witamina B1 | 0,22 mg | 0,3 mg |
Witamina B2 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg | 4,6 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Kwas foliowy | 40 μg | 57,1 μg |
Witamina B12 | 0,5 μg | 0,71 μg |
Biotyna | 10 μg | 14,3 μg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg | 1,7 mg |
Sód | 170 mg | 243 mg |
Potas | 349 mg | 499 mg |
Chlorki | 160 mg | 229 mg |
Wapń | 360 mg | 514 mg |
Fosfor | 140 mg | 200 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) | 45 mg | 64,3 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) | 1,5 mg | 2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) | 2 mg | 2,9 mg |
Miedź | 200 μg | 286 μg |
Mangan | 0,4 mg | 0,57 mg |
Molibden | 10,5 μg | 15 μg |
Selen | 22 μg | 31,4 μg |
Chrom | 8 μg | 11,4 μg |
Jod | 30 μg | 42,9 μg |
Osmolarność | 290 mOsm/l |
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Masa netto
420 g
Właściwości składników
Nutramil Complex Protein
- to dobry produkt na uzupełnienie codziennej diety;
- zawiera trzy źródła wysoko wartościowego białka: izolat białka serwatki, kazeinian wapnia i koncentrat białka serwatki;
- źródłem węglowodanów są maltodekstryny kukurydziane;
- źródło tłuszczów stanowią oleje roślinne, które dostarczają długołańcuchowych trójglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), będących łatwo dostępnym źródłem energii dla osób niedożywionych i wyniszczonych;
- nie zawiera błonnika pokarmowego, co jest szczególnie istotne dla osób z chorobami w obrębie jelit.
Przeznaczenie
Nutramil Complex Protein jest dedykowany do postępowania dietetycznego w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko:
- w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami
- w czasie rekonwalescencji;
- w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
- w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
- w chorobach krótkotrwałych o ciężkim przebiegu, np. grypa, przeziębienie z wysoką gorączką;
- w stanach po udarach i urazach, okresach przed- i pooperacyjnych;
- w chorobach zapalnych jelit, zespole jelita drażliwego
- w resekcji częściowej jelit lub żołądka;
- diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy.
Zalecane dzienne spożycie
Jako uzupełnienie diety: 1-3 saszetek na dobę (300-900 kcal)
- W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.
- Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Nie stosować w galaktozemii.
- Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
- Chronić od wilgoci.
- Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Cechy produktu
- Płeć
- Dieta
- Zalecenia żywieniowe
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji