Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier GLSKurier DHLKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEAutomaty i punkty odbioru GLSAutomaty DHL i punkty POPPaczkomat INPOST
O produkcie
Opis
Nutramil Complex Protein o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Produkt jest uzupełnieniem diety o niezbędne składniki pokarmowe jak: wysoko wartościowe białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikro- i makroelementy. Przeznaczony dla osób z ryzykiem powstania lub objawami niedożywienia oraz rekonwalescentów. Polecany pacjentom onkologicznym oraz wyniszczonym chorobą o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko. Produkt jest bezglutenowy, bezresztkowy oraz klinicznie wolny od laktozy.
Skład
maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy - wit. C, substancja słodząca – sacharyny, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.
Informacja żywieniowa | 1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu) |
100 g |
Wartość energetyczna | 1254 kJ/ 300 kcal | 1791 kJ/ 429 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 10,7 g | 15,3 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 4,8 g | 6,9 g |
- olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) | 4,0 g | 5,7 g |
Węglowodany, w tym: | 32,2 g | 46 g |
- cukry | 3,9 g | 5,6 g |
- laktoza | <0,058 g | <0,08 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 18,8 g | 26,9 g |
Sól | 0,43 g | 0,6 g |
Witamina A (mg RE) | 160 μg | 229 μg |
Witamina D | 5 μg | 7,1 μg |
Witamina E (mg α-TE) | 4 mg | 5,7 mg |
Witamina K | 15 μg | 21,4 μg |
Witamina C | 16 mg | 23 mg |
Witamina B1 | 0,22 mg | 0,3 mg |
Witamina B2 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg | 4,6 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Kwas foliowy | 40 μg | 57,1 μg |
Witamina B12 | 0,5 μg | 0,71 μg |
Biotyna | 10 μg | 14,3 μg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg | 1,7 mg |
Sód | 170 mg | 243 mg |
Potas | 349 mg | 499 mg |
Chlorki | 160 mg | 229 mg |
Wapń | 360 mg | 514 mg |
Fosfor | 140 mg | 200 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) | 45 mg | 64,3 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) | 1,5 mg | 2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) | 2 mg | 2,9 mg |
Miedź | 200 μg | 286 μg |
Mangan | 0,4 mg | 0,57 mg |
Molibden | 10,5 μg | 15 μg |
Selen | 22 μg | 31,4 μg |
Chrom | 8 μg | 11,4 μg |
Jod | 30 μg | 42,9 μg |
Osmolarność | 290 mOsm/l |
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Masa netto
700 g
Właściwości składników
Nutramil Complex Protein to dobry produkt na uzupełnienie codziennej diety. Zawiera trzy źródła wysoko wartościowego białka: izolat białka serwatki, kazeinian wapnia i koncentrat białka serwatki. Źródłem węglowodanów są maltodekstryny kukurydziane.Tłuszcze pochodzą z oleji roślinnych, które dostarczają długołańcuchowych trójglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), będących łatwo dostępnym źródłem energii dla osób niedożywionych i wyniszczonych.
Przeznaczenie
Produkt jest dedykowany do postępowania dietetycznego w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko. Odpowiedni dla osób z niedożywieniem lub ryzykiem jego wystąpienia związanym z chorobą nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami. Do stosowania podczas rekonwalescencji, utrudnionego gryzienia i połykania przy problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków. W chorobach krótkotrwałych o ciężkim przebiegu, np. grypa, przeziębienie z wysoką gorączką, stanach po udarach i urazach, okresach przed- i pooperacyjnych, chorobach zapalnych jelit, zespole jelita drażliwego oraz w resekcji częściowej jelit lub żołądka. Jest odpowiedni w diecie eliminacyjnej, w celiakii i nietolerancji laktozy.
Zalecane dzienne spożycie
Jako uzupełnienie diety, 1-3 saszetki na dobę (300-900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.
Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie stosować w galaktozemii. Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Chronić od wilgoci. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Cechy produktu
- Zalecenia żywieniowe
- Dieta
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji