Olimp Nutramil Complex Protein, smak neutralny, proszek, 700 g
Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier GLSKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEAutomaty DHL i punkty POPAutomaty i punkty odbioru GLSPaczkomat INPOST
O produkcie

Pokaż wszystkie produkty OLIMP LABS
Producent
OLIMP LABORATORIES Sp. z o.o.Pustynia 84 F
39-200 Dębica
info@olimp-labs.com
Opis
Olimp Nutramil Complex Protein, smak neutralny – żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w proszku do postępowania dietetycznego u osób wymagających zwiększonej podaży białka i energii. Produkt zawiera trzy źródła białka (koncentrat i izolat białka serwatkowego oraz kazeinian wapnia), węglowodany, tłuszcze roślinne, witaminy i minerały, w tym składniki mineralne w postaci chelatów aminokwasowych Albion™. Może stanowić uzupełnienie diety w stanach niedożywienia lub ryzyka jego wystąpienia, w rekonwalescencji oraz w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania.
Składniki
maltodekstryny kukurydziane, kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 44%, kazeinian wapnia (z mleka) 30%, izolat białek serwatkowych (z mleka) 26%), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, aromaty, kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), substancja słodząca – sacharyny; selenian(IV) sodu, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna - biotyna.
zawarte alergeny: mleko, soja
Informacja żywieniowa | 1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu) |
100 g |
Wartość energetyczna | 1254 kJ/ 300 kcal | 1791 kJ/ 429 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 10,7 g | 15,3 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 4,8 g | 6,9 g |
- olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) | 4,0 g | 5,7 g |
Węglowodany, w tym: | 32,2 g | 46 g |
- cukry | 3,9 g | 5,6 g |
- laktoza | <0,058 g | <0,08 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 18,8 g | 26,9 g |
Sól | 0,43 g | 0,6 g |
Witamina A (mg RE) | 160 μg | 229 μg |
Witamina D | 5 μg | 7,1 μg |
Witamina E (mg α-TE) | 4 mg | 5,7 mg |
Witamina K | 15 μg | 21,4 μg |
Witamina C | 16 mg | 23 mg |
Witamina B1 | 0,22 mg | 0,3 mg |
Witamina B2 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg | 4,6 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Kwas foliowy | 40 μg | 57,1 μg |
Witamina B12 | 0,5 μg | 0,71 μg |
Biotyna | 10 μg | 14,3 μg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg | 1,7 mg |
Sód | 170 mg | 243 mg |
Potas | 349 mg | 499 mg |
Chlorki | 160 mg | 229 mg |
Wapń | 360 mg | 514 mg |
Fosfor | 140 mg | 200 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) | 45 mg | 64,3 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) | 1,5 mg | 2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) | 2 mg | 2,9 mg |
Miedź | 200 μg | 286 μg |
Mangan | 0,4 mg | 0,57 mg |
Molibden | 10,5 μg | 15 μg |
Selen | 22 μg | 31,4 μg |
Chrom | 8 μg | 11,4 μg |
Jod | 30 μg | 42,9 μg |
Osmolarność | 290 mOsm/l |
Zawiera substancje słodzące.
Masa netto
700 g
Przeznaczenie
Produkt jest dedykowany do postępowania dietetycznego w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko. Odpowiedni dla osób z niedożywieniem lub ryzykiem jego wystąpienia związanym z chorobą nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami. Do stosowania podczas rekonwalescencji, utrudnionego gryzienia i połykania przy problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków. W chorobach krótkotrwałych o ciężkim przebiegu, np. grypa, przeziębienie z wysoką gorączką, stanach po udarach i urazach, okresach przed- i pooperacyjnych, chorobach zapalnych jelit, zespole jelita drażliwego oraz w resekcji częściowej jelit lub żołądka. Jest odpowiedni w diecie eliminacyjnej, w celiakii i nietolerancji laktozy.
Sposób użycia
Jako uzupełnienie diety, 1-3 saszetki na dobę (300-900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.
Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Produkt przeznaczony do stosowania pod kontrolą lekarza. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie stosować w galaktozemii. Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Chronić od wilgoci. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Cechy produktu
- Zalecenia żywieniowe
- Dieta
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Problem
- Główny składnik
- Smak
- Alergeny