Kwas mlekowy – właściwości, zastosowanie, suplementacja. Rola kwasu mlekowego w organizmie
Piotr Gmachowski

Kwas mlekowy – właściwości, zastosowanie, suplementacja. Rola kwasu mlekowego w organizmie

Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny zaliczany do hydroksykwasów. Powstaje w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego, znajduje się także w fermentowanych produktach mlecznych i kiszonkach (jest produktem pośrednim w metabolizmie cukru). Kwas mlekowy jest wykorzystywany w medycynie, posiada bowiem właściwości przeciwbakteryjne, alkalizujące, keratolityczne. Pałeczki kwasu mlekowego znajdziemy w probiotykach i probiotykach ginekologicznych, preparatach stosowanych w miejscowym leczeniu brodawek i innych zmian skórnych, a także kosmetykach o działaniu nawilżającym i złuszczającym.

Kwas mlekowy – czym jest kwas mlekowy? Jego właściwości i działanie

Kwas mlekowy (łac. acidum lacticum) jest związkiem, który jest często wykorzystywany w lecznictwie, szczególnie w chorobach i problemach skórnych, a także w dolegliwościach ginekologicznych. Kwas mlekowy jest produkowany również w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Związek ten powstaje również w produktach spożywczych, podczas procesu kwaszenia. 

Pałeczki kwasu mlekowego wykorzystywane są jako probiotyki, wykazują one skuteczność w chorobach układu pokarmowego. Kwas mlekowy posiada także właściwości keratolityczne, dzięki czemu stosowany jest do usuwania zbędnych zgrubień naskórka. Często jest łączony z kwasem salicylowym i wykorzystywany w preparatach na odciski, w maściach lub płynach. Kwas mlekowy, oprócz właściwości złuszczających, dzięki którym znalazł zastosowanie w dermatologii, wykorzystywany jest również w ginekologii.

Leki i probiotyki ginekologiczne zawierające acidum lacticum znalazły zastosowanie między innymi w leczeniu takich dolegliwości jak grzybice pochwy, gdzie kwas mlekowy ma zadanie utrzymać prawidłowe pH, a także przywrócić prawidłową równowagę fizjologiczną (w sytuacjach po zakończeniu terapii przeciwgrzybiczej).

Literatura fachowa zwraca również uwagę na wykorzystanie preparatów z kwasem mlekowym w dolegliwościach związanych z przekwitaniem. W wymienionych dolegliwościach stosuje się często preparaty do higieny intymnej, które miejscowo poprawiają środowisko pochwy.

Kwas mlekowy – zastosowanie w leczeniu chorób

Pałeczki kwasu mlekowego – zastosowanie w ginekologii

Pałeczki kwasu mlekowego znalazły zastosowanie w ginekologii. Kwas mlekowy wytwarzają bakterie z rodzaju Lactobacillus. To dzięki nim produkowany jest związek, który zapewnia utrzymanie odpowiedniego pH wydzieliny pochwowej, a także przyczynia się do ograniczenia nadmiernego wzrostu innych bakterii. Piśmiennictwo zwraca również uwagę na fakt, iż bakterie kwasu mlekowego produkują również inne związku przyczyniające się do utrzymania prawidłowego środowiska pochwy. 

Szczepy probiotyczne Lactobacillus charakteryzują się:

  • działaniem antagonistycznym w stosunku do patogenów, które wywołują infekcję układu moczowo-płciowego,
  • możliwością kolonizacji pochwy i układu pokarmowego,
  • hamowaniem przylegania patogenów do nabłonka pochwy.

Preparaty, które zawierają bakterie kwasu mlekowego wykorzystywane są u pacjentek:

  • z zaburzeniami środowiska pochwy (np. po antybiotykoterapii, chemioterapii lub radioterapii),
  • po terapii lekami dopochwowymi (leczenie przeciwrzęsistkowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne),
  • w dolegliwościach przekwitania, w miejscowej poprawie środowiska pochwy,
  • w leczeniu stanów zapalnych pochwy, jako środek wspomagający.

Pałeczki kwasu mlekowego a flora bakteryjna jelit

Pałeczki produkujące kwas mlekowy należą do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym. Bakterie z rodzaju Lactobacillus, które produkują kwas mlekowy to: L. acidophilus, L. casei, L. reuteri, L. rhamnosus). Warto przypomnieć, iż probiotykiem nazywamy drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach przynoszą korzystny efekt zdrowotny. 

W badaniach wykazano udokumentowaną skuteczność bakterii z rodzaju Lactobacillus w następujących sytuacjach klinicznych:

  • w ostrej biegunce infekcyjnej,
  • w zapobieganiu biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków,
  • w zakażeniach Helicobacter pylori.

Mechanizm działania probiotyków może być zróżnicowany. Piśmiennictwo określa przypuszczalne mechanizmy, które mogą mieć znaczenie w obrębie światła jelita. Wśród wspomnianych mechanizmów działania wymienia się zakwaszanie treści jelitowej.

Kwas mlekowy w dermatologii

Kwas mlekowy wykorzystywany jest w dermatologii jako środek keratolityczny. Środki te mają za zadanie likwidować zrogowaciałą część skóry, dzięki czemu łatwiejsze staje się mechaniczne jej usunięcie. Kwas mlekowy w tego typu dolegliwościach stosuje się razem z kwasem salicylowym, substancje muszą być w odpowiednich stężeniach. W leczeniu nagniotków (ogniskowych rogowaceń naskórka na palcach stóp i podeszwach) i modzeli (powierzchownych, ograniczonych ognisk nadmiernego rogowacenia) wykorzystuje się preparaty w postaci: plastrów, płynu do pędzlowania lub maści.

Powiązane produkty

Kwas mlekowy w kosmetyce

Kwas mlekowy jest również składnikiem wielu kosmetyków. Wykorzystuje się go głównie w preparatach złuszczająco-nawilżających, na przykład w terapiach zaburzeń rogowacenia skóry, które pojawiają się w licznych chorobach dermatologicznych.

Kwas mlekowy znalazł również zastosowanie w preparatach żelowych do higieny intymnej jako środek nawilżająco-ochronny. Są one w szczególności wykorzystywane do łagodzenia objawów, które towarzyszą nadmiernej suchości pochwy (np. świąd i pieczenie). Oprócz preparatów żelowych, kwas mlekowy jest także składnikiem pianek do higieny intymnej.

  1. R. Jachowicz, Farmacja praktyczna, PZWL, Warszawa 2007, s. 291.
  2. K. Lennecke, K. Hagel, K. Przondziono, Opieka farmaceutyczna w samoleczeniu wybranych chorób, Medpharm Polska, Wrocław 2012, s.106, 207.
  3. H. Szajewska, Probiotyki w Polsce – kiedy, jakie i dlaczego?, „Gastroenterologia Kliniczna” 2010, nr 1, s. 1–9 .
  4. R. D. Rolfe, The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health, „J. Nutr.” 2020, nr 130, s. 396–402.
  5. B. R. Goldin, S. Salminen, Lactic acid bacteria and gut mucosalbarrier function, „Gastroenterology Inter.” 1998, nr 11, s. 69–73.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak dawkować melatoninę na sen? Czy pomaga zasnąć?

    Melatonina to kluczowy hormon procesu zasypiania. Jej niedobory mogą niekorzystnie wpływać na zachowanie prawidłowego cyklu okołodobowego, a tym samym przyczyniać się do występowania zaburzeń wielu mechanizmów zachodzących w organizmie. Ilość wydzielanej melatoniny zmniejsza się wraz z wiekiem, przez co najbardziej narażone na jej niedobory są osoby starsze. Jakie inne funkcje spełnia hormon snu, jak należy go suplementować i czym objawiają się niedobory melatoniny? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Czym jest i jak działa żeń-szeń? Zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania Panax ginseng

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się go stosować jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń może wpływać na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystnie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek czy kapsułek, jak i płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Cytrynian magnezu, zwykły magnez, a może magnez z witaminą B6 – który wybrać?

    W aptekach i sklepach z suplementami dostępnych jest kilka form magnezu. Jedne preparaty występują w postaci magnezu z witaminą B6, inne określane są mianem cytrynianu magnezu (także w wersji z pirydoksyną), a jeszcze inne oferowane są w formie samego magnezu. Magnez można kupić zarówno w formie tabletek, kapsułek, saszetek z proszkiem do rozpuszczania w wodzie, jak i w postaci płynu czy żelek. Czym różnią się poszczególne suplementy, które połączenie jest najskuteczniejsze i najlepiej przyswajalne oraz dlaczego magnezu nie wolno łączyć z preparatami zawierającymi żelazo i wapń? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

  • Suplementacja przy insulinooporności

    Insulinooporność jest zaburzeniem metabolizmu, które może zamienić się w poważną chorobę, która obecnie może dotyczyć nawet 2 milionów Polaków. Przyczynia się do tego przede wszystkim siedzący tryb życia, przetworzona, wysokoenergetyczna żywność, a także przewlekły stres wpływający na nasze zachowania żywieniowe – „zajadanie” problemów. Insulinooporność nie musi być leczona, niemniej jeśli na czas nie zareagujemy zmianą dotychczasowego stylu życia, może przerodzić się w pełnoobjawowe schorzenie – cukrzycę. Cennym elementem uzupełniającym dietoterapię może być racjonalna, przemyślana suplementacja. Jakie składniki szczególnie wspierają zdrowie metaboliczne?

  • Suplementacja w Hashimoto – jak wpływają na to nutraceutyki?

    Hashimoto, a raczej autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, jest coraz powszechniej diagnozowanym schorzeniem. Mówimy o nim wtedy, gdy nasz układ odpornościowy atakuje tarczycę. W chorobie tej może dojść zarówno do podwyższonej czynności gruczołu, jak i normalnej lub obniżonej czynności. Hashimoto dotyka znacznie częściej kobiety niż mężczyzn. Wsparciem działania tarczycy, jak i całej terapii, może być racjonalna suplementacja w oparciu o składniki, których skuteczność potwierdzają wyniki badań naukowych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij