Kwas mlekowy – właściwości, zastosowanie, suplementacja. Rola kwasu mlekowego w organizmie - portal DOZ.pl
Kwas mlekowy – właściwości, zastosowanie, suplementacja. Rola kwasu mlekowego w organizmie
Piotr Gmachowski

Kwas mlekowy – właściwości, zastosowanie, suplementacja. Rola kwasu mlekowego w organizmie

Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny zaliczany do hydroksykwasów. Powstaje w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego, znajduje się także w fermentowanych produktach mlecznych i kiszonkach (jest produktem pośrednim w metabolizmie cukru). Kwas mlekowy jest wykorzystywany w medycynie, posiada bowiem właściwości przeciwbakteryjne, alkalizujące, keratolityczne. Pałeczki kwasu mlekowego znajdziemy w probiotykach i probiotykach ginekologicznych, preparatach stosowanych w miejscowym leczeniu brodawek i innych zmian skórnych, a także kosmetykach o działaniu nawilżającym i złuszczającym.

Kwas mlekowy – czym jest kwas mlekowy? Jego właściwości i działanie

Kwas mlekowy (łac. acidum lacticum) jest związkiem, który jest często wykorzystywany w lecznictwie, szczególnie w chorobach i problemach skórnych, a także w dolegliwościach ginekologicznych. Kwas mlekowy jest produkowany również w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Związek ten powstaje również w produktach spożywczych, podczas procesu kwaszenia. 

Pałeczki kwasu mlekowego wykorzystywane są jako probiotyki, wykazują one skuteczność w chorobach układu pokarmowego. Kwas mlekowy posiada także właściwości keratolityczne, dzięki czemu stosowany jest do usuwania zbędnych zgrubień naskórka. Często jest łączony z kwasem salicylowym i wykorzystywany w preparatach na odciski, w maściach lub płynach. Kwas mlekowy, oprócz właściwości złuszczających, dzięki którym znalazł zastosowanie w dermatologii, wykorzystywany jest również w ginekologii.

Leki i probiotyki ginekologiczne zawierające acidum lacticum znalazły zastosowanie między innymi w leczeniu takich dolegliwości jak grzybice pochwy, gdzie kwas mlekowy ma zadanie utrzymać prawidłowe pH, a także przywrócić prawidłową równowagę fizjologiczną (w sytuacjach po zakończeniu terapii przeciwgrzybiczej).

Literatura fachowa zwraca również uwagę na wykorzystanie preparatów z kwasem mlekowym w dolegliwościach związanych z przekwitaniem. W wymienionych dolegliwościach stosuje się często preparaty do higieny intymnej, które miejscowo poprawiają środowisko pochwy.

Kwas mlekowy – zastosowanie w leczeniu chorób

Pałeczki kwasu mlekowego – zastosowanie w ginekologii

Pałeczki kwasu mlekowego znalazły zastosowanie w ginekologii. Kwas mlekowy wytwarzają bakterie z rodzaju Lactobacillus. To dzięki nim produkowany jest związek, który zapewnia utrzymanie odpowiedniego pH wydzieliny pochwowej, a także przyczynia się do ograniczenia nadmiernego wzrostu innych bakterii. Piśmiennictwo zwraca również uwagę na fakt, iż bakterie kwasu mlekowego produkują również inne związku przyczyniające się do utrzymania prawidłowego środowiska pochwy. 

Szczepy probiotyczne Lactobacillus charakteryzują się:

  • działaniem antagonistycznym w stosunku do patogenów, które wywołują infekcję układu moczowo-płciowego,
  • możliwością kolonizacji pochwy i układu pokarmowego,
  • hamowaniem przylegania patogenów do nabłonka pochwy.

Preparaty, które zawierają bakterie kwasu mlekowego wykorzystywane są u pacjentek:

  • z zaburzeniami środowiska pochwy (np. po antybiotykoterapii, chemioterapii lub radioterapii),
  • po terapii lekami dopochwowymi (leczenie przeciwrzęsistkowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne),
  • w dolegliwościach przekwitania, w miejscowej poprawie środowiska pochwy,
  • w leczeniu stanów zapalnych pochwy, jako środek wspomagający.

Pałeczki kwasu mlekowego a flora bakteryjna jelit

Pałeczki produkujące kwas mlekowy należą do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym. Bakterie z rodzaju Lactobacillus, które produkują kwas mlekowy to: L. acidophilus, L. casei, L. reuteri, L. rhamnosus). Warto przypomnieć, iż probiotykiem nazywamy drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach przynoszą korzystny efekt zdrowotny. 

W badaniach wykazano udokumentowaną skuteczność bakterii z rodzaju Lactobacillus w następujących sytuacjach klinicznych:

  • w ostrej biegunce infekcyjnej,
  • w zapobieganiu biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków,
  • w zakażeniach Helicobacter pylori.

Mechanizm działania probiotyków może być zróżnicowany. Piśmiennictwo określa przypuszczalne mechanizmy, które mogą mieć znaczenie w obrębie światła jelita. Wśród wspomnianych mechanizmów działania wymienia się zakwaszanie treści jelitowej.

Kwas mlekowy w dermatologii

Kwas mlekowy wykorzystywany jest w dermatologii jako środek keratolityczny. Środki te mają za zadanie likwidować zrogowaciałą część skóry, dzięki czemu łatwiejsze staje się mechaniczne jej usunięcie. Kwas mlekowy w tego typu dolegliwościach stosuje się razem z kwasem salicylowym, substancje muszą być w odpowiednich stężeniach. W leczeniu nagniotków (ogniskowych rogowaceń naskórka na palcach stóp i podeszwach) i modzeli (powierzchownych, ograniczonych ognisk nadmiernego rogowacenia) wykorzystuje się preparaty w postaci: plastrów, płynu do pędzlowania lub maści.

Polecane dla Ciebie

Kwas mlekowy w kosmetyce

Kwas mlekowy jest również składnikiem wielu kosmetyków. Wykorzystuje się go głównie w preparatach złuszczająco-nawilżających, na przykład w terapiach zaburzeń rogowacenia skóry, które pojawiają się w licznych chorobach dermatologicznych.

Kwas mlekowy znalazł również zastosowanie w preparatach żelowych do higieny intymnej jako środek nawilżająco-ochronny. Są one w szczególności wykorzystywane do łagodzenia objawów, które towarzyszą nadmiernej suchości pochwy (np. świąd i pieczenie). Oprócz preparatów żelowych, kwas mlekowy jest także składnikiem pianek do higieny intymnej.

  1. R. Jachowicz, Farmacja praktyczna, PZWL, Warszawa 2007, s. 291.
  2. K. Lennecke, K. Hagel, K. Przondziono, Opieka farmaceutyczna w samoleczeniu wybranych chorób, Medpharm Polska, Wrocław 2012, s.106, 207.
  3. H. Szajewska, Probiotyki w Polsce – kiedy, jakie i dlaczego?, „Gastroenterologia Kliniczna” 2010, nr 1, s. 1–9 .
  4. R. D. Rolfe, The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health, „J. Nutr.” 2020, nr 130, s. 396–402.
  5. B. R. Goldin, S. Salminen, Lactic acid bacteria and gut mucosalbarrier function, „Gastroenterology Inter.” 1998, nr 11, s. 69–73.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak dawkować paracetamol osobom dorosłym, dzieciom i kobietom w ciąży?

    Paracetamol jest jednym z bardziej popularnych leków sprzedawanych  bez recepty (OTC). Stosowany między innymi w ostrych, umiarkowanych i przewlekłych bólach głowy, gardła i zębów, a także bólach miesiączkowych i migrenach. Cechuje go względne bezpieczeństwo stosowania. W przypadku silnego bólu, można go łączyć z innymi substancjami, np. z morfiną. Jak wygląda właściwy sposób dawkowania paracetamolu, jaka jest maksymalna i bezpieczna dawka dzienna oraz czy kobiety w ciąży mogą zażywać ten lek? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Fakty i mity o kacu

    Niezależnie od wyników badań dotyczących odżywczych właściwości alkoholu i jego pozytywnego działania na nasz organizm, ogólnie wiadomo, że alkohol spożywany w nadmiarze jest szkodliwy. Najlepszym sposobem uniknięcia nieprzyjemnych skutków alkoholowych ekscesów (czyli tzw. kaca) jest spożywanie drinków w odpowiednich ilościach.

  • Sposoby na kaca – jak radzić sobie z syndromem dnia poprzedniego?

    „Ach, co to była za noc!” – wspominamy z rozmarzeniem Sylwestra. Często temu rozmarzeniu towarzyszą jednak przykre pamiątki w postaci tępego bólu głowy, nudności, wzmożonego pragnienia i ogólnego złego samopoczucia. Każdy z nas może doświadczać zupełnie innego wachlarza objawów związanego z odchorowywaniem naszych wcześniejszych szaleństw.

  • Wycięcie migdałków (tonsillektomia) – kiedy należy usunąć migdałki?

    Wycięcie migdałków podniebiennych bądź wycięcie trzeciego migdała to proste zabiegi, które mogą znacząco poprawić jakość życia oraz uchronić przed groźnymi powikłaniami, zarówno dzieci, jak i dorosłych, którzy cierpią z powodu nawracających angin. Choć decyzja o usunięciu migdałków należy do lekarza, warto sprawdzić, jakie są wskazania do przeprowadzenia zabiegu i jak wygląda rekonwalescencja.

  • Domowe sposoby na hemoroidy – jak wyleczyć hemoroidy? Poznaj naturalne metody na pozbycie się żylaków odbytu

    Domowe sposoby na hemoroidy są skuteczne, pod warunkiem jednak, że zastosujemy je odpowiednio wcześnie – w momencie pojawienia się pierwszych objawów hemoroidów (zazwyczaj jest to świąd i pieczenie odbytu). Wśród naturalnych metod walki z żylakami odbytu znajdują się zimne okłady z lodu, nasiadówki, ciepłe kąpiele z dodatkiem olejków, a także maści i czopki dostępne w aptece bez recepty.

  • Siemię lniane – właściwości i zastosowanie ziaren lnu. Jak przygotować siemię lniane?

    Siemię lniane, czyli nasiona lnu pospolitego, to niewielkie ziarenka o brązowej lub lekko złotej barwie. Z powodu wielu właściwości prozdrowotnych zaliczane są do superfoods – wykorzystywane są we wspomagającym leczeniu wielu schorzeń, np. układu pokarmowego czy sercowo–naczyniowego, mają także pozytywne działanie na włosy oraz skórę. Jakie są właściwości siemienia lnianego? Jak przygotować siemię lniane?

  • Żele do dezynfekcji – jakie wybrać? Czy wszystkie ochronią przed koronawirusem?

    Mydło, płyny antybakteryjne i żele do dezynfekcji na stałe zagościły w naszym życiu. Choć oferta rynkowa jest ogromna, to nie wszystkie dostępne produkty skutecznie usuwają koronawirusa z powierzchni użytkowych, a przede wszystkim z naszych dłoni. Jak wybrać mądrze? Jakimi kryteriami się kierować?

  • Zioła na uchyłki jelita grubego

    Zła dieta, która jest oparta na produktach wysokoprzetworzonych i o niskiej zawartości błonnika pokarmowego, może doprowadzić do wystąpienia uchyłkowatości jelit, będącej chorobą cywilizacyjną. Uważa się również, że pewne znaczenie w pojawianiu się uchyłków jelit mają predyspozycje genetyczne, co udowodniło zidentyfikowanie genów odpowiedzialnych za powstawanie uchyłkowatości. Jakie zioła będą najlepsze dla prawidłowej pracy jelit i dlaczego przy siemieniu lnianym należy pić dużą ilość wody?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij