Bób – czy jest zdrowy? Właściwości i zastosowaniu bobu. Dietetyczne przepisy z bobem
Maria Brzegowy

Bób – czy jest zdrowy? Właściwości i zastosowaniu bobu. Dietetyczne przepisy z bobem

Bób należy do nasion roślin strączkowych. Charakteryzuje się delikatnym i łagodnym smakiem, za którym przepadają nawet te osoby, które strączków nie lubią. Do jakich potraw można wykorzystać bób? Dlaczego warto go jeść? Czy nasiona bobu są zdrowe?

Bób – czym jest? 

Bób należy do nasion roślin strączkowych – nieodzownych w diecie wegetarian oraz wegan, jak również osób spożywających dietę „tradycyjną”, mięsną, ale chcących zdrowo urozmaicić swoje codzienne menu. Sam bób znany jest nie tylko w Europie, ale i również w Afryce oraz na Bliskim Wschodzie. Natomiast prawdopodobnie wywodzi się z rejonów basenu Morza Śródziemnego, a na pierwsze wzmianki o nim natrafiono przy okazji studiów okresu neolitu. 

Świeży bób najczęściej możemy dostać w porze letniej – to właśnie wtedy króluje na sklepowych półkach. Bób jest również mrożony i pakowany – bez trudu przygotujemy więc danie na jego bazie również i w okresie jesienno-zimowym. 

Wartości odżywcze i właściwości bobu 

Jedną z największych zalet bobu jest wysoka zawartość białka w jego składzie (ok. 7,1 g na 100 g produktu). Składnik ten, jako element budulcowy, jest niezbędny w naszej codziennej diecie. W przypadku wegan, którzy nie spożywają białka pochodzenia zwierzęcego (lub jak w przypadku wegetarian, którzy mogą jeść np. mleko i jego przetwory – ale spożywają tego białka często za mało), nasiona roślin strączkowych będą obowiązkowym punktem w niemalże każdy posiłku.  

Eksperci zalecają spożywanie bobu również także ze względu na niewielką ilość dostarczanych przez niego kilokalorii – duża garść ziaren bobu to ok. 80 kcal.

Roślina ta charakteryzuje się także sporą ilością błonnika pokarmowego (ok. 5,8 g na 100 g), który wpływa na zachowanie prawidłowej perystaltyki jelit. Dodatkowo obecność odpowiedniej ilości włókna pokarmowego w posiłkach sprzyja utrzymaniu sytości przez dłuższy czas, dzięki czemu taki sposób żywienia świetnie sprawdzi się u osób będących na zdrowej diecie redukcyjnej. Ponadto błonnik wpływa na ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób o charakterze sercowo-naczyniowym.  

Surowy bób posiada niski indeks glikemiczny. Należy jednak uważać na bób ugotowany, którego wartość indeksu wzrasta prawie dwukrotnie. Informacja ta będzie przydatna m.in. dla osób chorujących na insulinoporność albo cukrzycę. 

Bób – jak jeść? Jak i ile go gotować? 

Bób najlepiej wybierać świeży oraz młody. Charakteryzować się będzie on jasnym kolorem i neutralnym smakiem. Przed spożyciem bób należy ugotować. Najpierw przepłukujemy go pod zimną, bieżącą wodą, a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (powinno być jej dwa razy więcej niż ziaren). Opcjonalnie można również dodać w trakcie gotowania odrobinę cukru i/lub szczyptą soli – będzie delikatniejszy w smaku. Bób gotujemy przez około 15–20 minut, do momentu uzyskania miękkości ziaren oraz pomarszczenia ich skórki. Podany czas jest orientacyjny – wszystko zależy od świeżości przygotowywanego bobu oraz od wielkości ziaren. Starszy bób będzie wymagał dłuższego czasu obróbki termicznej. Po ugotowaniu, w zależności od preferencji smakowych, bób można obrać ze skórki lub zjeść go razem z nią. 

Zdrowe przepisy z bobem  

Oto kilka dietetycznych przepisów z bobem:

Sałatka z bobem, pomidorkami koktajlowymi, serem mozzarella oraz prażonymi pestkami słonecznika z dodatkiem orzeszków pinii 

Bób ugotuj w delikatnie posolonej wodzie. Następnie odcedź i obierz ze skórki. W między czasie pokrój w kosteczkę ser mozzarellę, na suchej patelni przypraż nasiona słonecznika, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Kalarepę obierz i zetrzyj na tarce. Do głębokiego talerza wsyp mix sałat, posyp obranym bobem, startą kalarepką, połówkami pomidorków, serem mozzarella, pestkami słonecznika i orzeszkami pinii. Przygotuj sos na bazie musztardy, odrobiny syropu klonowego, czosnku, soku z cytryny i oliwy. Pod koniec dopraw solą oraz pieprzem. Polej po sałatce. Można ją także zjeść z kromką pełnoziarnistego pieczywa przypieczonego w tosterze. 

Fit kaszotto z bobem i kawałkami kurczaka 

Bób ugotuj w lekko posolonej wodzie, następnie odcedź i obierz ze skórek. Na patelnię wylej odrobinę oliwy z oliwek, wsyp pokrojoną w kosteczkę cebulkę i chwilkę podsmaż. Następnie dodaj przyprawionego, pokrojonego w kosteczkę kurczaka i smaż przez kilka minut. Po tym czasie wlej wodę lub przygotowany wcześniej bulion i dosyp kasze jęczmienną pęczak. Następnie dorzuć pokrojoną cukinię i całość duś do momentu uzyskania miękkości. Całość dopraw do smaku, dodaj obrany wcześniej bób i opcjonalnie szpinak. Tak przygotowane kaszotto wyłóż na talerz i posyp szczypiorkiem. 

Zupa krem z bobem i szpinakiem 

Do garnka wlej oliwę z oliwek i pokrojoną w kosteczkę cebulkę, całość chwilę podsmażaj. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę, dolej bulion lub wodę. Po chwili dodaj bób i szpinak. Gotuj do miękkości. Następnie całość zblenduj, podawaj z łyżką jogurtu naturalnego i grzankami z ciemnego pieczywa.  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • L-karnityna – co to za związek i jak działa? Kiedy sięgnąć po preparaty z karnityną?

    L-karnityna to tzw. substancja witaminopodobna, pełniąca ważne dla funkcjonowania organizmu role. Pobieramy ją z pożywieniem w produktach mięsnych i mlecznych, jednak przede wszystkim jest ona syntetyzowana w organizmie. Czym zatem jest karnityna i jaki jest sens jej suplementacji? 

  • Adaptogeny – Żeń-szeń – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania Panax ginseng

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się stosować go jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystanie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek, kapsułek czy płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

    Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

  • Witamina K – funkcje w organizmie i skutki niedoboru u dzieci i dorosłych. Witamina K dla noworodka

    Witamina K to tak naprawdę grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które odgrywają istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, metabolizmie kości i regulacji poziomu wapnia we krwi. Wyróżnia się witaminę K1 (filochinon), występującą w zielonych warzywach oraz witaminę K2 (menachinon), która jest syntezowana w układzie pokarmowym. Jakie są przyczyny i objawy niedoboru witaminy K? Dlaczego podaje się ją noworodkom tuż po urodzeniu?

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Witamina A – rola w organizmie, źródła, suplementacja

    Witamina A to nazwa grupy związków chemicznych, która odnosi się do rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów (m.in. retinolu) i niektórych karotenoidów (np. beta-karotenu). Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, narządu wzroku, układu rozrodczego, a także na stan skóry (ma silne właściwości antyoksydacyjne). Niedobór witaminy A może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, takich jak kłopoty ze wzrokiem. W jakich produktach szukać witaminy A?

  • Aquafaba – właściwości i zastosowanie wody po gotowanej ciecierzycy. Przepisy z wykorzystaniem płynu po cieciorce z puszki

    Coraz częściej opracowuje się produkty wegańskie, które naśladują właściwości mięsa, nabiału i jaj. Z roku na rok łatwiej jest usunąć ze swojego menu produkty odzwierzęce. Jednym z produktów, który doceniają nie tylko wegetarianie, ale także osoby z alergią na jajka, jest aquafaba, czyli woda po ugotowanej ciecierzycy lub zalewa z cieciorki w puszce. Jakie są jej właściwości? Do czego można ją wykorzystać? Jak prawidłowo przechowywać aquafabę? Podpowiadamy. 

  • Adaptogeny – Cytryniec chiński – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania Schisandra chinensis

    Cytryniec chiński to roślina o właściwościach adaptogennych, którą z powodzeniem wykorzystuje się w leczeniu chorób układu nerwowego i pokarmowego. Nazywany owocem pięciu smaków cytryniec wykorzystywany jest w medycynie chińskiej od tysięcy lat, będąc źródłem antyoksydantów, wpływając na wytrzymałość psychiczną i fizyczną. Schizandra chinensis komercyjnie występuje w formie tabletek i kapsułek, ale także jako produkty kosmetyczne pod postacią ekstraktów, hydrolatów, toników i maseczek. Jak stosować sumplementy z cytryńcem chińskim, ile kosztują adaptogeny i jaka jest zalecana dawka dzienna cytryńca chińskiego? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij