Nutridrink Protein Omega 3, płyn rześki smak truskawkowo-malinowy, 4 x 125 ml

płyn, niedożywienie, choroba onkologiczna, rekonwalescencja żywieniowa, owocowy, malinowy, truskawkowy

Sprawdź warianty
Mango - brzoskwinia
45,19 zł
9,04 zł / 100 ml
Truskawkowo - malinowy
44,99 zł
9,00 zł / 100 ml

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

Co to jest Nutridrink Protein Omega 3?

Nutridrink Protein Omega 3 to doustny preparat odżywczy: żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym, którą należy stosować pod nadzorem lekarza.

Kiedy stosuje się Nutridrink Protein Omega 3?

Nutridrink Protein Omega 3 znajduje zastosowanie u pacjentów onkologicznych w sytuacjach, w których z powodu choroby pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie:

• Problemy z jedzeniem
(gryzieniem, żuciem, połykaniem),
• Zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze
(na przykład białko) będące następstwem choroby,
• Niewystarczające spożywanie z tradycyjną dietą kwasów tłuszczowych Omega 3 i witaminy D w trakcie choroby nowotworowej,
• Brak apetytu i niechęć do jedzenia,
• Utrata masy mięśniowej i osłabienie siły mięśniowej,
• Pogorszone trawienie i wchłanianie
objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunka, zaparcia).

Dla kogo Nutridrink Protein Omega 3?

Produkt Nutridrink Protein Omega 3 znajduje zastosowanie u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym:

 

Jako przygotowanie do
chemio- i radioterapii

W trakcie i po zakończeniu
chemio- i radioterapii

W okresie
okołooperacyjnym

Nutridrink Protein Omega 3, to preparat odżywczy, który:

• Zawiera największą ilość: białka (18 g), energii (306 kcal), kwasów tłuszczowych omega 3: EPA i DHA (1,8 g) oraz witaminy D (9,8 μg) skoncentrowanych w najmniejszej butelce (125 ml)*
• Ma płynną formę, łatwą do spożycia przez osoby chore

Odżywia i dzięki temu wspiera leczenie pacjentów onkologicznych.

*Spośród innych wysokobiałkowych, wysokoenergetycznych produktów dożywienia medycznego zawierających kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witaminę D dostępnych na polskim rynku (10.2023).

 

 

Stosowanie:

2 butelki dziennie przez min. 14 dni

o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej. Wsparcie żywieniowe powinno być zalecone przez lekarza w takiej ilości i na tak długo jak pacjent tego potrzebuje (najlepiej przez cały okres trwania leczenia).

Dla uzyskania efektów wsparcia żywieniowego Nutridrink Protein Omega 3 należy stosować regularnie.

 

Dostępny w 2 smakach

stworzonych z myślą o pacjentach onkologicznych

 

Czy wiesz, że...

Rola białka i kwasów tłuszczowych Omega-3 w diecie pacjenta onkologicznego

Białko

Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Zapotrzebowanie na białko wzrasta w niektórych stanach chorobowych nawet dwukrotnie*.

Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować, ponieważ:

• jest podstawowym budulcem organizmu
• odpowiada za budowę i pracę mięśni,
• jest składnikiem enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych),
transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie,
• jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Ze względu na tak różnorodne funkcje, białko jest stale używane przez nasz organizm, w związku z czym musi być regularnie dostarczane z pożywieniem. Jednak nie zawsze jest to możliwe jedynie z tradycyjną dietą.

* Sobotka, L. (2013). Podstawy żywienia klinicznego: Scientifica.

Kwasy tłuszczowe Omega 3

Omega-3 należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie wytwarza, stąd należy je dostarczać wraz z dietą. Ich źródłem są głównie ryby, orzechy, oleje roślinne (lniany, rzepakowy, sojowy).

Choroba nowotworowa jak i samo leczenie przyczyniają się do rozwoju stanu zapalnego w organizmie pacjenta onkologicznego, co wpływa m.in. na obniżenie apetytu, nudności, utratę masy ciała, w tym masy mięśniowej i osłabienie. To może to prowadzić do rozwoju niedożywienia, które może mieć wpływ na przebieg terapii onkologicznej. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wpływać na zmniejszenie stanu zapalnego, a tym samym przyczynić się do poprawy apetytu, zmniejszenia utraty masy ciała i masy mięśniowej i poprawy stanu.

Czasami pokrycie zapotrzebowania na białko i kwasy tłuszczowe omega-3 poprzez modyfikację tradycyjnej diety pacjenta onkologicznego nie wystarcza, wtedy lekarz może zalecić wsparcie żywieniowe, w postaci doustnych preparatów odżywczych.

 

Poznaj inne produkty z linii Nutridrink

Nutridrink

Niedożywienie i ryzyko niedożywienia związane z chorobą

• wysoka zawartość energii 300 kcal w 125 ml
• witaminy i składniki mineralne
• skoncentrowane w małej objętości
• kompletny pod względem odżywczym

 

Nutridrink Protein

Zwiększone zapotrzebowanie białkowe

• wysoka zawartość białka 18 g w 125 ml produktu
• wysoka zawartość energii 306 kcal w 125 ml
• niezbędne składniki odżywcze skoncentrowane w małej objętości

 

Nutridrink Skin Repair

Trudno gojące rany

• zawiera skład opracowany, aby wspomagać proces gojenie ran
• wysoka zawartość białka
• wysoka zawartość energii
• zawiera argininę, cynk i antyoksydanty

 

Nutridrink Protein Omega 3, Nutridrink, Nutridrink Protein, Nutridrink Skin Repair, to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Stosować pod nadzorem lekarza.

Nutridrink Protein Omega 3 do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Nutridrink do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą. Nutridrink Protein do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Nutridrink Skin Repair do postępowania dietetycznego w przypadku odleżyn i innych trudno gojących ran.

Nutricia Polska Sp. z.o.o, ul, Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa

ADLT/PHAM/01/02/2023

Opis

Nutridrink Protein Omega 3, płyn rześki smak truskawkowo-malinowy – żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Produkt opracowany z myślą o pacjentach onkologicznych z towarzyszącym niedożywieniem lub ryzykiem jego wystąpienia. Sprawdzi się w sytuacjach, gdy z różnych przyczyn pokrycie zapotrzebowania organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające. To wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy preparat w płynie, przeznaczony do picia. Wzbogacony o kwasy tłuszczowe omega-3. Zawiera wysoką dawkę witaminy D.

Skład

Białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, olej rybi (zawiera soję), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromaty, wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), chlorek choliny, barwnik (karmin), L-askorbinian sodu, cytrynian potasu, wodorofosforan dipotasu, mleczan żelaza(II), glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia, octan DL-alfa-tokoferylu, siarczan cynku, nikotynamid, siarczan manganu, chlorowodorek pirydoksyny, fluorek sodu, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy, octan retinylu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, selenian(IV) sodu, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.

Nie zawiera glutenu. Zawiera soję, mleko oraz olej rybi.

Wartość odżywcza w 100 ml
Energia 1029 kJ/ 245 kcal
Tłuszcz, w tym: 9,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,2 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3,5 g
Kwas eikozapentaenowy (EPA) 880 mg (9,99 g / 100 g kwasów tłuszczowych)
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) 585 mg (6,64 g / 100 g kwasów tuszczowych)
Węglowodany, w tym: 25,1 g
Cukry 13,4 g
Laktoza <0,35 g
Błonnik  0 g
Białko 14,6 g
Sól 0,1 g
Witamina A 232 µg
Witamina D 7,85 µg
Witamina E 4,09 mg (alfa-TE)
Witamina K 14,0 µg
Tiamina 0,24 mg
Ryboflawina 0,50 mg
Niacyna 0,77 mg (4,23 mg NE)
Kwas pantotenowy 1,55 mg
Witamina B6 0,51 mg
Kwas foliowy 35,4 µg
Witamina B12 1,04 µg
Biotyna 10,6 µg
Witamina C 31,4 mg
Sód 39,1 mg
Potas 98 mg
Chlorek 46,8 mg
Wapń 336 mg
Fosfor 287 mg
Magnez 54,0 mg
Żelazo 2,37 mg
Cynk 2,30 mg
Miedź 0,34 mg
Mangan 0,24 mg
Fluoek 0,25 mg
Molibden 14,7 µg
Selen 13,4 µg
Chrom 8,48 µg
Jod 30,5 µg
Cholina 99 mg
Osmolarność 570 mOsmol/l
Procent (%) energii z:
Tłuszczu 35%
Węglowodanów 41%
Błonnika 0%
Białka 24%

Masa netto

500 ml (4 x 125 ml)

Właściwości

Płyn rześki smak truskawkowo-malinowy, Nutridrink Protein Omega 3 to skoncentrowane źródło białka, kalorii i składników odżywczych w małej objętości odpowiedniej dla chorej osoby mającej problemy ze spożywaniem wyłącznie tradycyjnych posiłków. Jedna butelka to 306 kcal, 18 g białka oraz skład witamin i minerałów, których potrzebuje pacjent onkologiczny. Wspomaga uzupełnienie odpowiedniej ilości białka, niezbędnego w trakcie terapii i rekonwalescencji, a także szczególnie ważnych kwasów tłuszczowych omega 3: EPA i DHA (1,8 g) oraz witaminy D (9,8 μg).

Przeznaczenie

Zalecany do stosowania: jako przygotowanie do chemioterapii i radioterapii, w trakcie i po zakończeniu radioterapii, w okresie okołooperacyjnym. Może być stosowany między posiłkami jako uzupełnienie diety, a także jako dodatek do posiłków jako zwiększenie wartości odżywczej.

Zalecane dzienne spożycie

Zalecane spożycie to 1-2 butelki dziennie przez minimum 14 dni, zgodnie z rekomendacją lekarza.

Sposób użycia

Produkt gotowy do spożycia. Najlepiej podawać schłodzony. Wstrząsnąć przed użyciem. Pić powoli – 1 butelkę przez około 30 minut. Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, nie dłużej niż przez 24 godziny.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Stosować pod nadzorem lekarza. Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 6 lat. Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat. Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta. Ze względu na wysoką zawartość białka produkt nie jest odpowiedni dla pacjentów z niewydolnością nerek.

Polecane artykuły
  • W dzisiejszych czasach do walki z nowotworami wykorzystywane są różne metody leczenia: zabiegi operacyjne, chemioterapia, radioterapia czy też hormonoterapia. Obecnie coraz większe nadzieje wiąże się z tzw. terapią celowaną.

  • Choć chemioterapia ma na celu niszczenie komórek nowotworowych, to niestety oddziałuje również na cały organizm i powoduje szereg skutków ubocznych. Odpowiednie żywienie odgrywa ważną rolę w procesie leczenia i poprawia samopoczucie pacjentów. Jak powinno wyglądać żywienie medyczne podczas chemioterapii?

  • Wraz z wiekiem oraz w przebiegu różnego rodzaju schorzeń nasz organizm staje się podatny na niedobory minerałów i witamin. Z tego powodu w wieku podeszłym niezwykle istotne jest zadbanie o zbilansowaną i zdrową dietę, która uzupełni te niedobory i dostarczy organizmowi niezbędną ilość energii. Jak powinno wyglądać żywienie seniorów?

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.