Gastro Maślan IBS, 300 mg, kapsułki, 60 szt.

kapsułki, wzdęcia, zaparcia, zespół jelita drażliwego, biegunka, ibs (zespół jelita drażliwego)

16.39 zł

Produkt chwilowo niedostępny

Powiadom o dostępności
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem?

Umów się na najbliższy dostępny termin.

Umów e-wizytę

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

O produkcie

Pokaż wszystkie produkty GASTRO

Pokaż wszystkie produkty linii Maślan IBS marki Gastro

Producent

ZIOŁOLEK Sp. z o.o.
Starołęcka 189
Poznań

Opis

Gastro Maślan IBS – żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Dostarcza kwasu masłowego podczas jego zwiększonego zapotrzebowania powstałego w wyniku choroby lub ograniczeń błonnika w diecie.

Skład

Maślan sodu; kapsułka – hydroksypropylometyloceluloza; substancja wypełniająca – celulozo mikrokrystaliczna; substancja zagęszczająca – hydroksypropylometyloceluloza; substancja glazurująca – etyloceluloza.

Wartość odżywcza 1 kapsułka 2 kapsułki 100 g produktu
Wartość energetyczna 15 kJ 10 kJ 947 kJ
Tłuszcz, w tym: 0 g 0 g 0 g
kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g 0 g
Węglowodany, w tym: 0,24 g 0,48 g 49 g
cukry 0 g 0 g 0 g
Białko 0 g 0 g 0 g
Sól 0,06 g 0,12 g 12,2 g
Maślan sodu, w tym: 300 mg 600 mg 61,2 g
kwas masłowy 240 mg 480 mg 49 g

Masa netto

Maślan sodu 300 mg – 60 kapsułek

Właściwości

Gastro Maślan IBS posiada innowacyjną formułę otoczki, która chroni składnik aktywny przed całkowitym wykorzystaniem w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Ułatwia to skuteczne dostarczenie maślanu sodu do jelita, a także jego stopniowe uwalnianie. Dieta ograniczająca błonnik, stosowana przede wszystkim u pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego oraz chorobami zapalnymi w obrębie jelit może przyczynić się do obniżenia produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w tym kwasu masłowego, będącego podstawowym materiałem energetycznym dla kolonocytów – komórek nabłonka jelita. Z tego względu produkt jest szczególnie polecany podczas: zespołu jelita nadwrażliwego (IBS), w zaburzeniach flory jelitowej np. po antybiotykoterapii, chorobach zapalnych jelit, zaburzeniach czynnościowych ze strony układu pokarmowego takich jak: przewlekłe zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia brzucha, dyspepsja, biegunki, chorobach jelita grubego przebiegających ze zmianami zanikowymi w obrębie błony śluzowej, niedoborach pokarmowych np. podczas stosowania diet ubogich w błonnik.

Przeznaczenie

Dla dzieci powyżej 7 roku życia oraz dla osób dorosłych.

Zalecane dzienne spożycie

Dorośli: należy stosować 1 kapsułkę dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Zaleca się stosowanie przez okres co najmniej 3 miesięcy.

Dzieci powyżej 7. roku życia: doustnie 1 kapsułka raz dziennie, najlepiej wieczorem, przez okres co najmniej 6 tygodni.

Należy połknąć kapsułkę w całości, popijając wodą. Najlepiej przyjmować w trakcie posiłku. W zależności od indywidualnego zapotrzebowania, lekarz może zalecić inne porcje do spożycia.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

Preparat należy stosować pod nadzorem lekarza. Nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie należy stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek z jego składników. Produkt nie powinien być spożywany przez osoby niemające określonej choroby. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie stosować u dzieci z zaburzeniami połykania lub w przypadku, gdy połykanie kapsułek sprawia trudności. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić od światła. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Cechy produktu

Polecane artykuły
  • Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome, IBS) jest przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym. Jej objawy to przede wszystkim bóle brzucha, zmiana częstości wypróżnień (biegunki, zaparcia) oraz wzdęcia. Naukowcy z Japonii przeprowadzili badania z udziałem gryzoni, aby lepiej zrozumieć powiązanie stresu psychicznego z symptomami IBS.

  • Maślan sodu to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który wspiera zdrowie samego mikrobiomu. Działa jako główne źródło paliwa dla komórek okrężnicy, umożliwiając im prawidłowe i optymalne funkcjonowanie. Bierze udział w ścieżce sygnałowej, dzięki której jelita rozpoczynają proces wchłaniania składników odżywczych. Najnowsze badanie naukowe pokazuje, że spożywanie codziennie garści migdałów sprzyja produkcji maślanu sodu, wpływając na stan mikrobiomu jelitowego.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij