Ibesan maślan, kapsułki, 60 szt.

kapsułki, biegunka, wzdęcia, zaparcia, zespół jelita drażliwego, ibs (zespół jelita drażliwego)

24.79 zł
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem?

Umów się na najbliższy dostępny termin.

Umów e-wizytę

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

O produkcie

Producent

NATUR PRODUKT PHARMA
Podstoczysko 30
Ostrów Mazowiecka

Opis

Ibesan maślan, kapsułki – to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w chorobach zapalnych jelit (np. choroba Crohna), zaburzeniach czynnościowych jelit (np. zespół jelita drażliwego IBS) oraz biegunkach poantybiotykowych u dzieci powyżej 7 roku życia i osób dorosłych. Dzięki zawartości kwasu masłowego produkt wspiera utrzymanie integralności bariery jelitowej.

Skład

Maślan sodu, substancje wypełniające: sole wapniowe kwasu ortofosforowego i celuloza mikokrystaliczna, otoczka kapsułki (hydroksypropulometyloceluloza), całkowicie uwodorninony olej palmowy, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu i sole magnezowe kwasów tłuszczowych.

Wartość odżywcza 1 kapsułka (580 mg) 4 kapsułki (2,32 g) 100 g produktu
Wartość energetyczna 4 kJ / 1 kcal 8 kJ / 4 kcal 700 kJ / 177 kcal
Tłuszcz, w tym: 0,08 g 0,32 g 13 g
kwasy tłuszczowe nasycone 0,08 g 0,32 g 13 g
Węglowodany, w tym: 0 g 0 g 0 g
cukry 0 g 0 g 0 g
Białko 0 g 0 g 0 g
Sól 0,09 g 0,36 g 15,75 g
Maślan sodu, w tym: 150 mg 600 mg 25,86 g
kwas masłowy 120 mg 480 mg 20,69 g

Masa netto

34,8 g

Właściwości składników

Kwas masłowy jest naturalną, fizjologicznie produkowaną w jelitach substancją oraz jednym z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych SCFA, która stabilizuje strukturę ściany jelita i stymuluje wzrost saprofitycznej flory bakteryjnej co wspiera zahamowanie rozwoju patogenicznej flory bakteryjnej.

Przeznaczenie

Dla dzieci powyżej 7 roku życia oraz dla osób dorosłych. Produkt jest rekomendowany do stosowania w postępowaniu dietetycznym przy:

  • zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego, bólach i wzdęciach brzucha, biegunkach, zaparciach, dyspesji czynnościowej,
  • w zespole jelita drażliwego,
  • stanach po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego,
  • chorobie uchyłkowej jelita grubego,
  • zaburzeniach flory jelitowej po antybiotykoterapii.

Zalecane dzienne spożycie

Dorośli: 
Należy stosować 2-4 kapsułki dziennie w dwóch podzielonych porcjach – rano i wieczorem.
Preparat należy stosować przez co najmniej 3 miesiące.
Dzieci powyżej 7. roku życia:
1 kapsułka raz dziennie przez 6 tygodni stosowana w porze wieczornej.

Kapsułkę należy połknąć w całości (nie rozgryzać, nie wysypywać zawartości) i popić wodą. Przyjmować w trakcie posiłku.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

Preparat należy stosować pod nadzorem lekarza. Nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Nie należy stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek z jego składników.
Produkt nie powinien być spożywany przez osoby niemające określonej choroby.
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze poniżej 25 °C, w miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed wilgocią.

Cechy produktu

Polecane artykuły
  • Maślan sodu to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który wspiera zdrowie samego mikrobiomu. Działa jako główne źródło paliwa dla komórek okrężnicy, umożliwiając im prawidłowe i optymalne funkcjonowanie. Bierze udział w ścieżce sygnałowej, dzięki której jelita rozpoczynają proces wchłaniania składników odżywczych. Najnowsze badanie naukowe pokazuje, że spożywanie codziennie garści migdałów sprzyja produkcji maślanu sodu, wpływając na stan mikrobiomu jelitowego.

  • Najnowsze wyniki badań, które opublikowano na łamach czasopisma Nature, przedstawiają najnowsze odkrycie naukowców ze Stanów Zjednoczonych, w których potwierdzono, że myszy na diecie ketogenicznej wykazują się wyjątkową odpornością na rozwój i wzrost guza jelita grubego. Czy przyczyni się do zmiany podejścia względem profilaktyki RJG?

  • Choroba Leśniowskiego-Crohna, podobnie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zaliczana jest do grupy nieswoistych zapaleń jelit (NZJ) – chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym. Jej obecność jest najczęściej związana z dotkliwą biegunką, bólami brzucha, gorączką, a w następstwie z chudnięciem i przez to stale pogarszającym się stanem zdrowia ogółem. Właściwie dobrane menu pozwala na złagodzenie objawów i poprawę komfortu życia chorego. Jaka dieta będzie właściwa? Co jeść i pić, a czego unikać w poszczególnych okresach choroby Crohna?

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij