Rebutestin, 170 mg maślanu sodu, kapsułki, 60 szt.

kapsułki, wzdęcia, zaparcia, zespół jelita drażliwego, biegunka, niestrawność, ibs (zespół jelita drażliwego)

22,59 zł
Cena za szt.: 0,38 zł

Produkt chwilowo niedostępny

Powiadom o dostępności

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

O produkcie

Pokaż wszystkie produkty REBUTESTIN

Producent

Recordati Polska sp. z o.o
Al. Armii Ludowej 26
00-609 Warszawa

Opis

Rebutestin, 170 mg maślanu sodu – to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci kapsułek zawierających peletki  pokryte otoczką pozwalające na stopniowe uwalnianie maślanu sodu oraz chroniące go przed szkodliwym wpływem kwasu żołądkowego. Taka forma kapsułki pozwala na przetransportowanie substancji czynnej aż do jelita grubego. Produkt jest przeznaczony do postępowania dietetycznego m.in.: w zespole jelita drażliwego, chorobach zapalnych błony śluzowej, zakażeniach jelit i zaburzeniach flory jelitowej, zapaleniu jelit po radioterapii i chemioterapii, zaparciach, biegunkach, dyspepsji oraz niedoborach pokarmowych.

Skład

Składniki: maślan sodu, otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza, maltodekstryna, skrobia kukurydziana, substancja glazurująca: etyloceluloza.

Wartość odżywcza 100 g produktu 1 kapsułka zawiera 2 kapsułki zawierają
Wartość energetyczna 991 kJ/ 237 kcal 4 kJ / 1 kcal 9 kJ / 2 kcal
Tłuszcz, w tym: 0,8 g <0,5 g <0,5 g
kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g <0,1 g <0,1 g
Węglowodany, w tym: 43 g <0,5 g 0,7 g
cukry 5 g <0,5 g <0,5 g
Białko <0,5 g <0,5 g <0,5 g
Sól, w tym: 20,3 g 0,09 g 0,18 g
sód 8,1 g 0,04 g 0,07 g
Składniki charakteryzujące produkt
Maślan sodu, w tym: 39080 mg 170 mg 340 mg
kwas masłowy 31270 mg 136 mg 272 mg

Nie zawiera: dwutlenku tytanu i innych barwników, utwardzonego tłuszczu palmowego, glutenu, laktozy i innych składników pochodzenia zwierzęcego.

Właściwości składników

Zawarty w produkcie kwas masłowy (w formie maślanu sodu) zaliczany jest do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i jest podstawowym materiał energetycznym dla nabłonka jelitowego. W warunkach fizjologicznych powstaje w procesie fermentacji błonnika w jelicie grubym i korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Stanowi główne źródło energii dla komórek śluzówki jelita grubego, ma działanie ochronne, regeneracyjne i odżywcze na błonę śluzową jelit.

Przeznaczenie

Produkt jest przeznaczony do postępowania dietetycznego w:

  • chorobach zapalnych błony śluzowej jelit (m.in. wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego oraz chorobie Leśniewskiego i Crohna, zakażeniach jelit i zaburzeniach flory jelitowej, w tym po antybiotykoterapii,
  • zapaleniu jelit po radioterapii i chemioterapii;
  • zaparciach, biegunkach, dyspepsji;
  • zaburzeniach czynności jelit (np. zespole jelita drażliwego);
  • niedoborach pokarmowych (przy niedostatecznej podaży błonnika, diecie ubogoresztkowej).

Zalecane dzienne spożycie

Dorośli: doustnie 1 kapsułka dwa razy dziennie, rano i wieczorem.
Dzieci powyżej 7. roku życia: doustnie 1 kapsułka dziennie, najlepiej wieczorem.
Czas stosowania produktu powinien być zgodny z zaleceniami lekarza.

Sposób użycia

Kapsułkę należy przyjmować w całości, popijając wodą (bez rozgryzania i wysypywania zawartości).

Przeciwwskazania i środki ostrożności

Nie stosować w przypadku uczulenia lub nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Nie stosować u dorosłych i dzieci z zaburzeniami przełykania.
Produkt nie jest przeznaczony do uzupełnienia diety u osób zdrowych.
Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Produkt jest niekompletnym środkiem spożywczym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia.

Cechy produktu

Polecane artykuły
  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG, colitis ulcerosa) jest rozlanym nieswoistym zapaleniem błony śluzowej odbytnicy lub odbytnicy i okrężnicy, prowadzącym w niektórych przypadkach do powstania owrzodzeń. Należy do grupy nieswoistych zapaleń jelit o niewyjaśnionej etiologii. Jak rozpoznać wrzodziejące zapalenie jelita grubego?

  • W badaniu opublikowanym niedawno w czasopiśmie „Nutrients” naukowcy sprawdzili związek między 139 czynnikami dietetycznymi a ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Okazało się, że duża ilość białego pieczywa w diecie oraz nadmierne spożycie alkoholu są związane z wyższym prawdopodobieństwem wystąpienia tego nowotworu.

  • Wirusowe zapalenie wątroby typu C (HCV) to choroba wywołana przez wirusa zapalenia wątroby typu C. Choroba ta jest często nazywana „cichym zabójcą”, ponieważ wczesne stadium infekcji często nie daje objawów, a osoba zakażona może przez wiele lat nie wiedzieć, że jest chora. Wirusowe zapalenie wątroby typu C może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak marskość wątroby, rak wątrobowokomórkowy i niewydolność wątroby, jeśli nie zostanie zdiagnozowane i leczone na czas. Objawy wirusowego zapalenia wątroby typu C mogą obejmować zmęczenie, utratę apetytu, nudności i wymioty, bóle brzucha, ciemny mocz, żółtaczkę, świąd skóry czy bóle stawów.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij