Białe pieczywo i alkohol zwiększają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego
W badaniu opublikowanym niedawno w czasopiśmie „Nutrients” naukowcy sprawdzili związek między 139 czynnikami dietetycznymi a ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Okazało się, że duża ilość białego pieczywa w diecie oraz nadmierne spożycie alkoholu są związane z wyższym prawdopodobieństwem wystąpienia tego nowotworu.
Rak jelita grubego w statystykach
Rak jelita grubego (ang. colorectal cancer, CRC) jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych na świecie, zwłaszcza w krajach rozwiniętych. Szacuje się, że co roku diagnozuje się kilka milionów nowych przypadków. W Polsce jest on drugim pod względem śmiertelności nowotworem, który jest rozpoznawany u prawie 16 tysięcy pacjentów. Stanowi 6,8% wszystkich nowotworów złośliwych u mężczyzn i 5,9% u kobiet. Każdego dnia w naszym kraju umiera z jego powodu blisko 30 osób. Przeżywalność zależy od stadium zaawansowania – odsetek 5-letnich przeżyć pacjentów w I stadium choroby wynosi około 85-100%, natomiast w IV stadium – mniej niż 5%.
Około 60-65% przypadków CRC ma związek z potencjalnie modyfikowanymi czynnikami ryzyka. Wśród nich znajdują się przede wszystkim:
● siedzący tryb życia,
● otyłość,
● palenie tytoniu,
● nadmierne spożycie alkoholu,
● duże spożycie przetworzonego mięsa,
● za mała ilość owoców i warzyw w codziennej diecie.
Jakie pokarmy obniżają, a jakie zwiększają ryzyko raka jelita grubego? Nowe badania
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Nutrients” naukowcy zbadali ryzyko rozwoju raka jelita grubego w związku ze spożyciem 139 pokarmów i składników odżywczych. Badacze przeanalizowali dane z brytyjskiego Biobanku pochodzące od ponad 118 000 pacjentów. Średni czas obserwacji wynosił 13 lat, w tym czasie odnotowano 1 466 przypadków raka jelita grubego (842 dotyczyło raka okrężnicy, a 359 raka odbytnicy). Informacje na temat spożycia żywności zbierano za pomocą 24-godzinnych kwestionariuszy żywieniowych, wszyscy badani wypełnili co najmniej dwie takie oceny własnej diety (z badań wykluczono uczestników, którzy wcześniej zmagali się z CRC).
Badanie wykazało, że wysokie spożycie białego pieczywa oraz alkoholu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Z kolei błonnik pokarmowy, wapń, magnez, fosfor i mangan są związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na ten nowotwór. Średni wiek pacjentów, którzy zachorowali na CRC wynosił 55,87 lat, a prawie 44,6% z nich stanowili mężczyźni.
Jakie wnioski płyną z badania?
Omawiane badanie wzbogaca wiedzę na temat potencjalnych czynników ryzyka raka jelita grubego – potwierdza, że zdrowy tryb życia i dobrze zbilansowana dieta, unikanie czynników ryzyka, takich jak palenie papierosów są niezwykle istotne. Należy jednak wziąć pod uwagę jego ograniczenia. Koncentruje się ono bowiem wyłącznie na populacji europejskiej, dlatego też w przyszłości potrzebne są większe badania kohortowe, aby potwierdzić uzyskane wyniki i zbadać więcej powiązań między składnikami diety a ryzykiem rozwoju raka jelita grubego.