O produkcie
Producent
SEPTYKBrzezińska 59
Łódź
Opis
Ekstrakt oczarowo - rumiankowy - suplement diety.
Składniki
napar wodny z koszyczków rumianka pospolitego (40%), destylat z gałązek oczaru wirginijskiego (36%), miód pszczeli - rzepakowy (24%).
Składniki | w 50 g |
napar z rumianku | 20 g |
destylat z gałązek oczaru wirginijskiego (14 % alkoholu etylowego) | 10 g (2,5 g) |
miód pszczeli - rzepakowy | 12 g |
Właściwości składników
NAPAR WODNY Z KOSZYCZKA RUMIANKU
Rumianek pospolity (Matricaria recutita L.) jest to roślina roczna, silnie aromatyczna, występuje w Europie, Syberii Zachodniej, Azji Mniejszej, Iranie, Afganistanie, na Kaukazie; jest także uprawiany. Głównym składnikiem koszyczka rumianku jest olejek eteryczny. Do ważniejszych jego składników należą (-)-alfa-bisabolol i tlenki bisabololu A i B. W kwiatach występuje również matrycyna, prekursor chamazulenu i pochodne flawonowe. Napar z rumianku jest powszechnie stosowany do picia jako herbata.
DESTYLAT Z GAŁĄZEK OCZARU WIRGINIJSKIEGO
Oczar wirginijski (Hamamelis virginiana L.) to krzew lub małe drzewo z rodziny oczarowatych (Hamamelidaceae), występujący we wschodniej części Ameryki Północnej. Jest rośliną wykorzystywaną w kosmetyce i lecznictwie (kora, gałązki, liście). Uprawiany jest w krajach europejskich, np. we Francji i we Włoszech. Surowiec zawiera garbniki, głównie hamamelitaniny, będące połączeniami kwasu galusowego z hamamelozą, kwas galusowy, flawonoidy, leukoantocyjanidyny, saponiny i olejek. Surowce pozyskiwane z oczaru wirginijskiego wykazują działanie ściągające. Kora i liście oczaru znalazły się na liście Europejskiego Stowarzyszenia Herbat Ziołowych - EUROPEAN HERBAL INFUSIONS ASSOCIATION EHIA, które stworzyło listę roślin spożywanych w postaci naparu i uznanych jako rośliny spożywcze.
MIÓD PSZCZELI
Miód jako naturalny produkt spożywczy, słodki, wysokokaloryczny i konserwujący znajduje zastosowanie od wielu tysięcy lat. Pod względem chemicznym w skład miodu obok wody, węglowodanów (fruktozy, glukozy, sacharozy i innych cukrów) wchodzą także kwasy organiczne takie jak: cytrynowy, jabłkowy, glukonowy, propionowy, mlekowy, mrówkowy, octowy, winowy, szczawiowy oraz inne. Miód zawiera także białka: globuliny, albuminy oraz niewielką ilość wolnych aminokwasów. Do istotnych związków występujących w miodzie należą enzymy. Wśród nich szczególne znaczenie mają inwertaza, alfa-amylaza, beta-amylaza, oksydaza glukozy. Miód zawiera także składniki mineralne, barwniki, witaminy: C, B1, B2, B6, biotynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Miód ma wszechstronne zastosowanie i jest cennym produktem odżywczym. Ostatnio często podkreśla się jego właściwości ochronne, wzmacniające i oczyszczające organizm oraz działanie stymulujące na układ immunologiczny.
Dla osób dorosłych.
Zalecane dzienne spożycie
Zaleca się spożywać 50 g ekstraktu 1 raz dziennie przed posiłkiem.
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
Nie stosować u kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.
Zawarty w produkcie alkohol etylowy może mieć wpływ na prowadzenie pojazdów.
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
- Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
- Chronić od wilgoci i światła.