O produkcie
Producent
HASCO-LEKŻmigrodzka 242e
Wrocław
Opis
Len mielony zawiera śluzy, błonnik pokarmowy, białko, lignany oraz składniki mineralne, witaminy z grupy B i witaminę E.
Składniki
Odtłuszczone nasiona lnu.
Właściwości składników
Uzupełnienie codziennej diety w substancje śluzowe o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy szczególnie w przypadku nadmiernego wydzielania soku żołądkowego (nadkwaśność), w stanach podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego produkt może być także stosowany w przypadku zaparć i otyłości.
Zalecane dzienne spożycie
1 łyżeczkę (5 g) lnu mielonego zalać szklanką gorącej wody lub mleka. Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spożywać 2 - 3 razy dziennie przed posiłkami. Można posłodzić lub posolić, dodać jogurt, płatki śniadaniowe, owoce, sok lub miód. Len mielony rozrobiony z niewielką ilością wody można dodawać również do zup, sosów i innych potraw zamiast mąki.