Herbata Earl Grey wycofana ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz jej w domu
Państwowa Inspekcja Sanitarna dokonała analizy poziomu alkaloidów pirolizydynowych w partii herbaty Earl Grey marki SIR ROGER. Stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu tych związków. Alkaloidy pirolizydynowe mogą być poważnym zagrożeniem dla zdrowia, nawet w tej ilości, którą odkryto w herbacie, co podkreślił Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Sprawdź, czy nie masz w domu herbaty z wadliwej partii – jak ją rozpoznać?
- Która herbata została wycofana ze sklepów?
- Jakie działania zostały podjęte dotychczas?
- Alkaloidy pirolizydynowe – czym są i jakie zagrożenie dla zdrowia stwarzają?
Która herbata została wycofana ze sklepów?
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiły się szczegóły dotyczące herbaty Earl Grey, w której stwierdzono przekroczony poziom alkaloidów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: EARL GREY, herbata czarna aromatyzowana, ekspresowa, 200g
Marka: SIR ROGER
Najlepiej spożyć przed końcem / Numer partii: 12.2025/0041
Producent: Roger Sp. z o. o., ul. Nowoursynowska 112, 02-979 Warszawa
Jakie działania zostały podjęte dotychczas?
25 marca 2024 roku zakończono procedurę wycofywania od odbiorców szkodliwej partii herbaty, która została następnie zutylizowana. Jeśli jednak w którymś z domów wciąż znajduje się wyżej opisana partia, nie należy jej spożywać.
Alkaloidy pirolizydynowe – czym są i jakie zagrożenie dla zdrowia stwarzają?
Alkaloidy pirolizydynowe (AP) to grupa naturalnych związków toksycznych (metabolitów) występujących w wielu gatunkach roślin, w grzybach, a nawet bakteriach. Szacuje się, że alkaloidy pirolizydynowe mogą znajdować się (tak naprawdę zanieczyszczać) w ponad 6000 gatunków roślin, z których wiele jest popularnie wykorzystywanych w ziołolecznictwie lub jako dodatek do żywności czy substrat do produkcji suplementów. Rośliny naturalnie wytwarzają ten związek najprawdopodobniej po to, aby odstraszyć drapieżniki.
Udowodniono, że alkaloidy pirolizydynowe mogą wykazywać charakter mutagenny lub rakotwórczy. Co gorsza, nie można określić bezpiecznego poziomu spożycia w odniesieniu do działania genotoksyczno-rakotwórczego. Przewlekłe przyjmowanie AP może także doprowadzić do uszkodzenia płuc.
Główne źródła alkaloidów pirolizydynowych:
- Rośliny: żywokost lekarski, lepiężnik różowy, podbiał pospolity, ogórecznik lekarski, starzec zwyczajny, niektóre gatunki rumianku, bazylii i werbeny.
- Zioła: napary z ziół zawierających AP, np. z żywokostu, lepiężnika lub podbiału.
- Miód i pyłek pszczeli: zanieczyszczony pyłkiem z roślin zawierających AP.
- Ziarna: niektóre gatunki zbóż i roślin strączkowych mogą zawierać niewielkie ilości AP, przez co znajduje się je także w produktach, takich jak pieczywo i wyroby cukiernicze, mleko, sery, jogurty czy mięso lub rośliny przeznaczone na kiszonki.
Wpływ nadmiernego spożycia alkaloidów pirolizydynowych na organizm to przede wszystkim ostre zatrucie, które objawia się w formie nudności, wymiotów, biegunki, bólu brzucha, żółtaczki, krwawienia z nosa i dziąseł, drgawek, a także charakterystyczny światłowstręt. Niektóre AP mogą uszkodzić wątrobę, wywołując jej marskość.
Niestety, powyższe objawy występują zazwyczaj wtedy, kiedy zatrucie weszło w zaawansowaną fazę. Pierwsze objawy są najczęściej niemal niezauważalne, dlatego tak ważne jest przywiązywanie uwagi do spożywanych produktów, a także źródła zażywanych suplementów oraz stosowanie się do komunikatów organów odpowiedzialnych za sprawdzanie, czy w danym produkcie dostępnym na rynku normy AP nie są przekroczone.