Czy jogurt redukuje stany zapalne?
Katarzyna Szulik

Czy jogurt redukuje stany zapalne?

Związek nabiału ze stanem zapalnym w organizmie był przedmiotem wielu naukowych dyskusji w ostatnich latach. Badacze z Uniwersytetu w Wisconsin postanowili sprawdzić, w jaki sposób jogurt może na niego wpłynąć.

Wyniki badań, które ufundowała Narodowa Rada Nabiału z USA, zostały opublikowane w pismach Journal of Nutrition i British Journal of Nutrition. 

Hipoteza naukowców głosi, że przez wzgląd na dużą zawartość probiotyków, jogurt poprawia jakość wyściółki jelitowej, dzięki czemu działa przeciwzapalnie. Weryfikacji tej tezy posłużył eksperyment, w którym udział wzięło 120 kobiet w wieku przedmenopauzalnym, spośród których połowa była otyła. Połowę uczestniczek poproszono o spożywanie około 350 gramów, czyli dwóch małych jogurtów naturalnych dziennie przez 9 tygodni. Drugiej połowie badanych polecono jedzenie puddingu pozbawionego nabiału. We wskazanym okresie badacze kilkakrotnie pobierali próbki krwi i analizowali je pod kątem biomarkerów endotoksyn i stanów zapalnych. 

Jogurt łagodzi zapalenie

Jak się okazało, wśród osób regularnie spożywających jogurt odnotowano znaczący spadek niektórych biomarkerów odpowiadających za stany zapalne. Wspomniane wyniki pochodzą z 2017 roku, po czym badanie było kontynuowane, a najnowsze publikacje opisują jego kolejną część. Tym razem na początku i końcu dziewięciotygodniowego okresu badań kobietom podawano wysokokaloryczne posiłki, konkretnie śniadania bogate w tłuszcz i węglowodany. Połowa z nich rozpoczynała śniadanie od jogurtu, a reszta od puddingu bez nabiału. Testy przeprowadzone w ciągu dwóch godzin od posiłku pokazały, że u kobiet jedzących jogurt poziom części markerów endotoksyn był wyraźnie zredukowany. Badacze zaobserwowali także, że wśród otyłych uczestniczek jedzących jogurt poziom glukozy po posiłku obniżył się znacznie szybciej, co świadczy o ogólnej poprawie metabolizmu glukozy. 

Tajemnice jogurtu

Na podstawie swoich obserwacji badacze przekonują, że jedzenie około 200 gramów jogurtu naturalnego dziennie umożliwia realną poprawę metabolizmu po posiłku, przez co może pomóc zredukować ryzyko chorób metabolicznych i sercowo-naczyniowych. 

Dalsza praca naukowców w tym temacie ma skoncentrować się na badaniu poszczególnych składników jogurtu w celu stwierdzenia, które z nich są odpowiedzialne za jego pozytywny wpływ na redukcję stanów zapalnych. 

Powiązane produkty

Czym jest stan zapalny?

Stany zapalne w organizmie są jego reakcją obronną na czynniki szkodliwe i odgrywają rolę w szeregu dolegliwości. Mogą mieć związek między innymi z występowaniem egzemy i łuszczycy, ale także choroby Alzheimera oraz cukrzycy. Część badaczy łączy ją również z chorobami psychicznymi, takimi jak depresja i schizofrenia. 

Mogą mieć łagodny lub ostry przebieg. Łagodny stan zapalny jest fizjologiczną reakcją organizmu podejmującego walkę z intruzem, takim jak wirus lub bakteria, co może objawiać się gorączką, bólem, pieczeniem czy opuchnięciami i obrzękami. Dzieje się tak wskutek zaktywizowania układu odpornościowego, który powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i szybszy przepływ krwi, co pozwala komórkom odpornościowym na szybsze przedostanie się do zaatakowanej tkanki. Wspomniane stany bywają niegroźne i krótkotrwałe, jednak istnieją także przewlekłe stany zapalne, mogące trwać latami, które doprowadzają do ciężkich chorób. 

NZJ: uciążliwe i groźne

Jedną z nich jest Nieswoiste Zapalenie Jelita, którego dzień obchodzimy 19 maja. Do kategorii Nieswoistych Zapaleń Jelita zalicza się choroba Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Na schorzenia z grupy NZL cierpi nawet 5 mln ludzi na całym świecie i około 100 tys. Polaków. Chorobom tym nie można zapobiec, możliwe jest jedynie łagodzenie ich skutków. Należą one do wstydliwych, ponieważ wymagają bardzo częstego przebywania w toalecie, w niektórych przypadkach nawet po kilkadziesiąt razy dziennie. Sytuacja ta jest szczególnie trudna w przypadku dzieci, stanowiących około 1/4 chorych, ponieważ nie mają one dostępu do skutecznej terapii biologicznej.

Osoby zmagające się z NZJ cierpią na bóle brzucha i biegunki, czego konsekwencją jest zmęczenie i szybka utrata masy ciała. W przypadku dzieci może dojść do ograniczenia wzrostu. Przyczyny NZJ nie są znane, ale schorzenie to jest uważane za chorobę cywilizacyjną, związaną z przemianami we florze bakteryjnej w wyniku zmian warunków życia. NZJ jest nieuleczalne i wymaga przyjmowania leków przez całe życie, a w skrajnym stadium operacji wycięcia jelita, czego konsekwencją jest stomia.

Dla chorych, którzy nie reagują na leczenie standardowe, jedynym ratunkiem są terapie biologiczne, bezpłatne w większość państw UE. W Polsce refundowane są preparaty biologiczne z dwoma substancjami czynnymi – infliksimabem i adalimumbanem. Oba są dostępne dla dorosłych z chorobą Leśniowskieg-Crohna, natomiast dzieci mogą korzystać z tylko z pierwszego.

Mocne i jednoznaczne objawy daje wrzodziejące zapalenie jelita grubego, dlatego łatwiej je zdiagnozować – przy tym schorzeniu pojawiają się krwawe biegunki. Przy chorobie Leśniowskiego-Crohna są one rzadsze, ale występują bóle brzucha, gorączka czy anemia, często stanowiące jedyne objawy choroby.

Leczenie może przynieść remisję, czyli wycofanie objawów, często na wiele lat. W tym procesie ważna jest nie tylko farmakologia, ale także właściwa dieta i wsparcie psychiczne, dlatego w proces terapii powinien być zaangażowany także psycholog i dietetyk. Osoby cierpiące na te schorzenia powinny unikać zwłaszcza węglowodanów rafinowanych, czyli przetworzonych, zawartych w fast foodach, płatkach śniadaniowych czy margarynie, ale też w pieczywie cukierniczym różnego typu. Ich dieta powinna być bogata w błonnik, który sam w sobie obniża ryzyko zapadnięcia na tę chorobę. 

Źródło: Medical News Today, Gazeta Prawna

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij