Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEAutomaty DHL i punkty POPPaczkomat INPOST
O produkcie
Pokaż wszystkie produkty LEN MIELONY
Producent
INSTYTUT WLOKIEN NATURALNYCH I ROSLIN ZIELARSKICHWojska Polskiego 71B
Poznań
Opis
Preparat stanowi uzupełnienie codziennej diety w błonnik.
Składniki
Odtłuszczone nasiona lnu.
Wartość odżywcza | 1 łyżeczka (4 g) | dzienna porcja 3 łyżeczki (12 g) |
Białko | 1,60 g | 4,80 g |
Tłuszcz | 0,36 g | 1,08 g |
Węglowodany | 0,12 g | 0,36 g |
Błonnik pokarmowy | 1,44 g | 4,32 g |
Sód | 0,002 g | 0,006 g |
Wartość energetyczna | 10,12 kcal (42,56 KJ) | 30,36 kcal (127,7 KJ) |
Masa netto
200 g
Właściwości składników
Błonnik lnu mielonego zawiera około 30% łatwo pęczniejących, żelujących w wodzie śluzów. Osłaniają one łagodzącym żelem ściany przewodu pokarmowego chroniąc je przed podrażnieniem i działaniem czynników szkodliwych. Pęczniejący błonnik lniany znosi uczucie głodu, zapewnia lepszy poślizg treści pokarmowej, przyspiesza pracę jelit, zmiękcza stolec, ułatwia wypróżnianie. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu.
Lignany, kwas fenolowy i flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty te są wkomponowane w strukturę błonnika lnianego i są z nim powiązane, co dodatkowo wzmacnia korzystne działanie lnu mielonego. Białko lnu jest jednym z najbardziej wartościowych biologicznych białek roślinnych. Jest lekkostrawne i bogate w aminokwasy egzogenne, czyli niezbędne, których ustrój człowieka nie wytwarza i dlatego muszą być one dostarczane z pożywienia. Białko lnu nie zawiera glutenu. Len mielony zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lnu, dzięki czemu jest znacznie mniej kaloryczny i pozbawiony oleistego posmaku.
Wspomaganie naturalnych funkcji trawiennych i ułatwienie usuwania z organizmu toksyn.
Zalecane dzienne spożycie
1 łyżeczkę lnu mielonego (4 g) zalać około 1/2 szklanki gorącej wody, po czym odstawić na kilka minut kilkakrotnie mieszając do zgęstnienia i uzyskania śluzowatej konsystencji kleiku.
Spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej 1/2- 1 godziny przed posiłkiem.
Smak kleiku można urozmaicać w zależności od upodobań i zaleceń dietetycznych np. dodatkiem mleka, soków, lekkiego rosołu, płatków śniadaniowych, miodu, lekko posolić lub posłodzić.
Korzystny jest dodatek produktów mlecznych, które idealnie uzupełniają kompozycję aminokwasów lnu.
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
- Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Cechy produktu
- Płeć
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Główny składnik
- Część ciała
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Sposób aplikacji