Produkt w kategoriach

Len mielony, 200 g

Len mielony, 200 g

5.49 zł
Icon Możliwe formy odbioru:
Bezpłatna dostawa do apteki
Wysyłka kurierem DHL
Paczkomaty Inpost
  • Producent: INSTYTUT WLOKIEN NATURALNYCH I ROSLIN ZIELARSKICH
  • Typ preparatu:Suplement diety
  • Przechowywanie:Temperatura pokojowa
  • Refundowany:Nie dotyczy

Opis

Preparat stanowi uzupełnienie codziennej diety w błonnik.

Składniki

Odtłuszczone nasiona lnu.

Wartość odżywcza 1 łyżeczka (4 g) dzienna porcja 3 łyżeczki (12 g)
Białko 1,60 g 4,80 g
Tłuszcz 0,36 g 1,08 g
Węglowodany 0,12 g 0,36 g
Błonnik pokarmowy 1,44 g 4,32 g
Sód 0,002 g 0,006 g
Wartość energetyczna 10,12 kcal (42,56 KJ) 30,36 kcal (127,7 KJ)

Masa netto

200 g

Właściwości składników

Błonnik lnu mielonego zawiera około 30% łatwo pęczniejących, żelujących w wodzie śluzów. Osłaniają one łagodzącym żelem ściany przewodu pokarmowego chroniąc je przed podrażnieniem i działaniem czynników szkodliwych. Pęczniejący błonnik lniany znosi uczucie głodu, zapewnia lepszy poślizg treści pokarmowej, przyspiesza pracę jelit, zmiękcza stolec, ułatwia wypróżnianie.  Zmniejsza wchłanianie cholesterolu.

Lignany, kwas fenolowy i flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty te są wkomponowane w strukturę błonnika lnianego i są z nim powiązane, co dodatkowo wzmacnia korzystne działanie lnu mielonego. Białko lnu jest jednym z najbardziej wartościowych biologicznych białek roślinnych. Jest lekkostrawne i bogate w aminokwasy egzogenne, czyli niezbędne, których ustrój człowieka nie wytwarza i dlatego muszą być one dostarczane z pożywienia. Białko lnu nie zawiera glutenu. Len mielony zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lnu, dzięki czemu jest znacznie mniej kaloryczny i pozbawiony oleistego posmaku.

Wspomaganie naturalnych funkcji trawiennych i ułatwienie usuwania z organizmu toksyn.

Zalecane dzienne spożycie

1 łyżeczkę lnu mielonego (4 g) zalać około 1/2 szklanki gorącej wody, po czym odstawić na kilka minut kilkakrotnie mieszając do zgęstnienia i uzyskania śluzowatej konsystencji kleiku.
Spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej 1/2- 1 godziny przed posiłkiem.
Smak kleiku można urozmaicać w zależności od upodobań i zaleceń dietetycznych np. dodatkiem mleka, soków, lekkiego rosołu, płatków śniadaniowych, miodu, lekko posolić lub posłodzić.
Korzystny jest dodatek produktów mlecznych, które idealnie uzupełniają kompozycję aminokwasów lnu.

Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa

  • Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
  • Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
  • Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
  • Przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Dostawa / odbiór produktu:

Odbiór zamówionych produktów możliwy jest w 835 aptekach na terenie całej Polski. Zapraszamy do katalogu aptek, w celu poznania lokalizacji najbliższej apteki, która zrealizuje Państwa zamówienie. Dostawa do aptek na terenie całego kraju realizowana jest bezpłatnie w terminie 24-72h

Producent

INSTYTUT WLOKIEN NATURALNYCH I ROSLIN ZIELARSKICH
Wojska Polskiego 71B
60-630 Poznań


Wasze komentarze


Informacje / opinie zawarte w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca zażywania / stosowania produktu. W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus