Miód Manuka MGO 30+, nektarowy, 250 g

miodowy

63,99 zł
25,60 zł / 100 g

Produkt chwilowo niedostępny

Powiadom o dostępności

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

O produkcie

Pokaż wszystkie produkty MANUKA HEALTH

Producent

MANUKA HEALTH

Opis

Nektarowy miód Manuka, MGO 30+, 250 g

  • Środek spożywczy,
  • Miody Manuka naszej marki pochodzą z nektaru roślin z rodzaju Leptospermum scoparium (krzewów manuka), które rosną w rejonach Nowej Zelandii. Najważniejszą, charakterystyczną cechą miodu manuka jest to, że zawierają metyloglioksal (MGO, methylglyoxal), który m.in. ma właściwości hamujące rozwój bakterii. Związek ten powstaje z dihydroksyacetonu (DHA) - związku chemicznego występującego w nektarze kwiatów manuka (Leptospermum Scoparium). Do konwersji dihydroacetonu w metyloglioksal zachodzi głównie podczas procesu dojrzewania miodu, jednak stopniowy proces rozpoczyna się już w organizmie pszczoły i podczas transportu nektaru do ula. Dihydroaceton przekształca się w metyloglioksal zarówno w organizmie pszczół jak i w czasie leżakowania miodu.

Skład

Składniki: miód z krzewu Manuka 100%

Wartość odżywcza w 100 g w 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal 210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 12,3 g
w tym cukry 82,1 g 12,3 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0,3 g 0,05 g
Sól 0,04 g 0,01 g
Methylglyoxal  >3 mg >0,2 mg

*15 g (3 łyżeczki) = porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji.

Opakowanie 250 g przy spożywaniu porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.

Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 30 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). W 2018 roku przeprowadzono badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.

Masa netto

250 g

Zalecane dzienne spożycie

Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Cechy produktu

  • Główny składnik
Polecane artykuły
  • Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu w Toronto wykazało, że surowy miód ma szczególnie pozytywny wpływ na regulację poziomu glukozy we krwi. Wyniki sugerują, że miody jednokwiatowe z koniczyny i robinii obniżają poziom cholesterolu LDL, cholesterolu ogólnego, a także trójglicerydów na czczo. Jak wyglądał eksperyment?

  • Przygotowywanie posiłków w dużych ilościach i odgrzewanie ich jest świetnym sposobem na zaoszczędzenie czasu w kuchni, a także może pomóc w zmniejszeniu ilości odpadów spożywczych. Jak bezpiecznie odgrzewać żywność? Czy można to robić więcej niż raz?

  • Jaką dietę przy niewydolności nerek powinno się stosować? Niewydolność nerek jest chorobą cywilizacyjną, która dotyka kilka milionów Polaków. Często diagnozowana jest na etapie, kiedy uszkodzenia narządu są znaczące i stosowanie restrykcyjnej diety jest absolutną koniecznością. Niewydolność nerek wiąże się z tym, że organy te nie dają sobie rady z oczyszczaniem organizmu z toksyn (produktów przemiany materii). Do tych substancji należą między innymi potas, sód, fosfor i produkty przemiany białek.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij