O produkcie
Opis
Skład
Substancje czynne: alkohol 2,4-dichlorobenzylowy, amylometakrezol.
1 pastylka zawiera 1,2 mg alkoholu 2,4-dichlorobenzylowego i 0,6 mg amylometakrezolu.
Substancje pomocnicze: esencja truskawkowa, Pink Anto P-WS (antocyjanina) (E163), sacharyna sodowa (E954), kwas winowy, maltitol ciekły (E965), izomalt.
Dawkowanie
Ten lek należy zawsze stosować dokładnie tak, jak opisano to w ulotce dla pacjenta lub według zaleceń lekarza lub farmaceuty.
Dorośli, osoby starsze, dzieci powyżej 6 lat i młodzież: 1 pastylka co 2-3 godziny.
- Pastylkę ssać powoli.
- Nie stosować więcej niż 8 pastylek na dobę.
Działanie
Strepsils truskawkowy bez cukru ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Wskazania
Strepsils truskawkowy bez cukru przeznaczony jest do stosowania w objawowym leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej i gardła.
Przeciwwskazania
Kiedy nie stosować leku Strepsils truskawkowy bez cukru
- w przypadku nadwrażliwości na substancje czynne lub którykolwiek z pozostałych składników leku,
- u dzieci w wieku poniżej 6 lat.
Działania niepożądane
Jak każdy lek, lek ten może powodować działania niepożądane, chociaż nie u każdego one wystąpią.
Częstość nieznana:
- reakcje nadwrażliwości,
- ból brzucha, nudności,
- wysypka.
Ostrzeżenia i środki ostrożności
- Jeżeli po upływie 3 dni dolegliwości nie ustępują lub nasilają się należy skonsultować się z lekarzem.
- Przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem jeżeli u pacjenta występuje nietolerancja niektórych cukrów.
- Przechowywać w temperaturze poniże 25oC.
- Przechowywać w sposób niedostępny dla dzieci.
Stosowanie innych leków
Należy powiedzieć lekarzowi o wszystkich lekach, stosowanych przez pacjenta obecnie lub ostatnio, a także o lekach, które pacjent planuje stosować
Ciąża i karmienie piersią
W okresie ciąży i karmienia piersią przed zastosowaniem należy skontaktować się z lekarzem.
Stosowanie leku u dzieci i młodzieży
Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 6 lat.
Cechy produktu
- Płeć
- Zalecenia żywieniowe
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Część ciała
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji