Miód Manuka MGO 100+, nektarowy,1000 g

miodowy

314.99 zł

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

O produkcie

Producent

MANUKA HEALTH

Opis

Nektarowy miód Manuka, MGO 100+, 1000 g

  • Środek spożywczy,
  • Miody Manuka naszej marki pochodzą z nektaru roślin z rodzaju Leptospermum scoparium (krzewów manuka), które rosną w rejonach Nowej Zelandii. Najważniejszą, charakterystyczną cechą miodu manuka jest to, że zawierają metyloglioksal (MGO, methylglyoxal), który m.in. ma właściwości hamujące rozwój bakterii. Związek ten powstaje z dihydroksyacetonu (DHA) - związku chemicznego występującego w nektarze kwiatów manuka (Leptospermum Scoparium). Do konwersji dihydroacetonu w metyloglioksal zachodzi głównie podczas procesu dojrzewania miodu, jednak stopniowy proces rozpoczyna się już w organizmie pszczoły i podczas transportu nektaru do ula. Dihydroaceton przekształca się w metyloglioksal zarówno w organizmie pszczół jak i w czasie leżakowania miodu.

Skład

Składniki: miód z krzewu Manuka 100%

Wartość odżywcza w 100 g w 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal 210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 12,3 g
w tym cukry 82,1 g 12,3 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0,3 g 0,05 g
Sól 0,04 g 0,01 g
Methylglyoxal  >10 mg >1,5 mg

*15 g (3 łyżeczki) = porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 66 porcji.

Opakowanie 1000 g przy spożywaniu porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.

Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). W 2018 roku przeprowadzono badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.

Zalecane dzienne spożycie

Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Cechy produktu

  • Główny składnik
Polecane artykuły
  • Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu w Toronto wykazało, że surowy miód ma szczególnie pozytywny wpływ na regulację poziomu glukozy we krwi. Wyniki sugerują, że miody jednokwiatowe z koniczyny i robinii obniżają poziom cholesterolu LDL, cholesterolu ogólnego, a także trójglicerydów na czczo. Jak wyglądał eksperyment?

  • Właściwa dieta przy zakażeniu Helicobacter pylori ma na celu wsparcie terapii farmakologicznej, a także złagodzenie nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego. Jakie są jej najważniejsze zasady? Co można jeść, a czego warto unikać w diecie przy H. pylori?  Jakie są inne zalecenia dietetyczne dla osób z H. pylori?

  • Właściwe przechowywanie żywności jest niezwykle istotne, i to nie tylko ze względu na pandemię. Dzięki zachowaniu odpowiednich zasad możemy uniknąć zatrucia, a także zapobiec marnotrawieniu pokarmu. Sprawdźmy, na co zwrócić uwagę podczas planowania zakupów na kilka, kilkanaście dni do przodu oraz jak przechowywać produkty, które mają tendencję do szybkiej utraty świeżości.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij