Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier INPOSTKurier POLTRAF
-
ODBIÓR W PUNKCIEPaczkomat InPostOdbiór w punkcie DHL
O produkcie
Producent
OLIMP LABORATORIESNagawczyna 109 c
Dębica
Opis
Olimp Nutramil complex, proszek g
- środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego
- smak neutralny
Skład
maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 20%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; sole potasowe kwasu ortofosforowego, aromaty, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancja słodząca – sacharyny; kwas L-askorbinowy – wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian(IV) sodu, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna – biotyna, cyjanokobalamina – wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion)– wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian (VI) sodu, barwnik – dwutlenek tytanu.
Informacja o wartości odżywczej |
1 porcja (1,5 miarki) rozpuszczona w 170 ml wody (230 ml płynu) |
100 g |
Wartość energetyczna |
1254 kJ/ 300 kcal |
1743 kJ/ 417 kcal |
Tłuszcz w tym: |
8,4 g |
12 g |
kwasy tłuszczowe nasycone |
2,5 g |
3,5 g |
olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) |
1,7 g |
2,4 g |
Węglowodany w tym: |
45 g |
62,5 g |
cukry |
5,2 g |
7,2 g |
laktoza |
< 0,058 g |
< 0,08 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
11,3 g |
15,7 g |
Sól |
0,43 g |
0,59 g |
Witamina A (mcg RE) |
160 μg |
222 μg |
Witamina D |
1,5 μg |
2,1 μg |
Witamina E (mg a-TE) |
2,4 mg |
3,3 mg |
Witamina K |
15 μg |
21 μg |
Witamina C |
16 mg |
22 mg |
Tiamina |
0,22 mg |
0,3 mg |
Ryboflawina |
0,28 mg |
0,4 mg |
Niacyna (mg NE) |
3,2 mg |
4,4 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg |
0,4 mg |
Kwas foliowy |
40 μg |
56 μg |
Witamina B12 |
0,5 μg |
0,7 μg |
Biotyna |
10 μg |
13,9 μg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg |
1,7 mg |
Sód |
170 mg |
236 mg |
Potas |
349 mg |
485 mg |
Chlorki |
160 mg |
222 mg |
Wapń |
182 mg |
253 mg |
Fosfor |
140 mg |
194 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) |
45 mg |
63 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) |
1,5 mg |
2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) |
2 mg |
2,8 mg |
Miedź |
200 μg |
278 μg |
Mangan |
0,4 mg |
0,56 mg |
Molibden |
10,5 μg |
14,6 μg |
Selen |
11 μg |
15 μg |
Chrom |
8 μg |
11 μg |
Jod |
30 μg |
42 μg |
Osmolarność |
290 mOsm/l |
Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy
Masa netto
720 g
Właściwości
Środek spożywczy Olimp Nutramil complex
- stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®).
- stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety.
- zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia.
- źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania.
- źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych.
- do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów.
Przeznaczenie
Produkt Olimp Nutramil complex przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
- braku apetytu o różnej etiologii;
- niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
- rekonwalescencji;
- w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
- w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
- chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
- stanach po udarach i urazach;
- okresach przed- i pooperacyjnych;
- chorobach zapalnych jelit;
- zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
- resekcji częściowej jelit lub żołądka;
- w diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex®
Sposób użycia
Dawkowanie:zależne jest od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
- kompletna dieta pacjenta – 5-7 porcji dziennie (1500-2100 kcal),
- uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 porcji dziennie (300-900 kcal).
W celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli 1 porcję preparatu (72 g = 1,5 miarki), ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Preparat do stosowania pod nadzorem lekarza
- Może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zleci stosowanie
- Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Chronić od światła i wilgoci.
- Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Cechy produktu
- Płeć
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Specyfika
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji