Olimp Nutramil complex, smak neutralny, proszek 720 g

niedożywienie

72.59 zł
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem?

Umów się na najbliższy dostępny termin.

Umów e-wizytę

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

O produkcie

Producent

OLIMP LABORATORIES
Nagawczyna 109 c
Dębica

Opis

Olimp Nutramil complex, proszek  g

  • środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego
  • smak neutralny

Skład

maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 20%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; sole potasowe kwasu ortofosforowego, aromaty, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancja słodząca – sacharyny; kwas L-askorbinowy – wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E,  glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian(IV) sodu, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna – biotyna, cyjanokobalamina – wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion)– wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian (VI) sodu, barwnik – dwutlenek tytanu.

Informacja o wartości odżywczej

1 porcja (1,5 miarki) rozpuszczona w 170 ml wody (230 ml płynu)

100 g

Wartość energetyczna

1254 kJ/ 300 kcal

1743 kJ/ 417 kcal

Tłuszcz w tym:

8,4 g

12 g

kwasy tłuszczowe nasycone

2,5 g

3,5 g

olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT)

1,7 g

2,4 g

Węglowodany w tym:

45 g

62,5 g

cukry

5,2 g

7,2 g

laktoza

< 0,058 g

< 0,08 g

Błonnik

0 g

0 g

Białko

11,3 g

15,7 g

Sól

0,43 g

0,59 g

Witamina A (mcg RE)

160 μg

222 μg

Witamina D

1,5 μg

2,1 μg

Witamina E (mg a-TE)

2,4 mg

3,3 mg

Witamina K

15 μg

21 μg

Witamina C

16 mg

22 mg

Tiamina

0,22 mg

0,3 mg

Ryboflawina

0,28 mg

0,4 mg

Niacyna (mg NE)

3,2 mg

4,4 mg

Witamina B6 

0,28 mg

0,4 mg

Kwas foliowy

40 μg

56 μg

Witamina B12

0,5 μg

0,7 μg

Biotyna

10 μg

13,9 μg

Kwas pantotenowy

1,2 mg

1,7 mg

Sód

170 mg

236 mg

Potas

349 mg

485 mg

Chlorki

160 mg

222 mg

Wapń

182 mg

253 mg

Fosfor

140 mg

194 mg

Magnez (z chelatu Albion®)

45 mg

63 mg

Żelazo (z chelatu Albion®)

1,5 mg

2,1 mg

Cynk (z chelatu Albion®)

2 mg

2,8 mg

Miedź

200 μg

278 μg

Mangan

0,4 mg

0,56 mg

Molibden

10,5 μg

14,6 μg

Selen

11 μg

15 μg

Chrom

8 μg

11 μg

Jod

30 μg

42 μg

Osmolarność

290 mOsm/l

Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy

Masa netto

720 g

Właściwości

Środek spożywczy Olimp Nutramil complex

  • stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®).
  • stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety.
  • zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia.
  • źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania.
  • źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych.
  • do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów.

Przeznaczenie

Produkt Olimp Nutramil complex przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:

  • braku apetytu o różnej etiologii;
  • niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
  • rekonwalescencji;
  • w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
  • w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
  • chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
  • stanach po udarach i urazach;
  • okresach przed- i pooperacyjnych;
  • chorobach zapalnych jelit;
  • zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
  • resekcji częściowej jelit lub żołądka;
  • w diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex®

Sposób użycia

Dawkowanie:zależne jest od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.

  • kompletna dieta pacjenta – 5-7 porcji dziennie (1500-2100 kcal),
  • uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 porcji dziennie (300-900 kcal).

W celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli 1 porcję preparatu (72 g = 1,5 miarki), ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

  • Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
  • Preparat do stosowania pod nadzorem lekarza
  • Może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zleci stosowanie
  • Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
  • Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
  • Przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Chronić od światła i wilgoci.
  • Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Cechy produktu

Polecane artykuły
  • Gdy żywienie dietą tradycyjną nie jest możliwe bądź wystarczające, można rozważyć włączenie tzw. diety przemysłowej podawanej albo w sposób doustny, albo za pośrednictwem specjalnie wytworzonego dostępu sztucznego do przewodu pokarmowego. Dieta przemysłowa – czym jest, jakie są jej rodzaje i u których pacjentów będzie wskazana? 

  • Pierwsze wzmianki na temat dzieci, u których pomimo obfitego karmienia, stwierdzono objawy niedożywienia, pojawiły się już ponad 2000 lat temu. Obecnie szacuje się, że na celiakię choruje około 1% populacji europejskiej. Czym jest celiakia i jak się objawia? Jak wygląda dieta w jej leczeniu? 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij