Orzech włoski — zdrowa przekąska, lek i kosmetyk

Początki uprawy orzecha włoskiego datuje się na około 2500 lat p.n.e., a na tereny zachodniej i północnej Europy roślinę sprowadzono w okresie Cesarstwa Rzymskiego. Nacieranie liśćmi chroniło przed owadami i pasożytami, a odwar z łupin owoców stosowano w leczeniu cukrzycy oraz krzywicy.

Spis treści

Orzech włoski – wygląd, pochodzenie, morfologia

Orzech włoski (Juglans regia) jest drzewem liściastym należącym do rodziny orzechowatych. Naturalnie występuje w południowo-wschodniej Europie, w szczególności na Półwyspie Bałkańskim, w Azji oraz Himalajach. W 2012 roku orzech włoski został sklasyfikowany jako gatunek inwazyjny, który ekspansywnie zajmuje nowe stanowiska rozwoju. W Polsce jest rośliną często uprawianą oraz coraz częściej dziczejącą. Jest gatunkiem silnie konkurencyjnym i bardzo często wypiera rodzimą roślinność z siedliska. Orzech włoski preferuje stanowiska nasłonecznione, żyzne oraz bogate w wapń i próchnicę gleby, które warunkują bujny rozrost rośliny. Orzech uprawiany w celach sadowniczych (pozyskiwania owoców) powinien być regularnie przycinany. Drzewo rosnące w sprzyjających warunkach może owocować przez 200 do nawet 600 lat.

Orzech włoski rosnący bez konkurencji sąsiadujących drzew charakteryzuje się krótkim pniem oraz szeroką, rozbudowaną koroną. W przypadku zamierzonej hodowli i ściślejszego ulokowania roślin pień orzecha jest nieco dłuższy i osiąga wysokość 25-40 metrów oraz średnicę około 2 metrów. Pokryty jest gładką, szarą korą o nierównomiernych bruzdach. Liście orzecha ułożone są naprzemianlegle. Rozwijają się równolegle z kwiatami na przełomie kwietnia i maja. Kwiaty męskie mają formę pojedynczych zwisających kotków, natomiast żeńskie grupują się po 2-5 na młodych pędach. Roślina wykształca charakterystyczny kulisty owoc – z zewnątrz otoczony zieloną, miękką okrywą, a w środku z jadalnym jądrem zamkniętym w zdrewniałej skorupie. Dojrzałe owoce wielkości 4-5 cm nazywane są potocznie orzechami. Surowiec wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym stanowią liście, kora oraz owoce wraz z łupinami. Zbiór liści odbywa się na przełomie lipca i sierpnia, wtedy też zbierane są niedojrzałe owoce, a następnie zielone łupiny z orzechów, które już dojrzały. Zebrany surowiec poddawany jest suszeniu w temperaturze nie przekraczającej 40C.

Orzech włoski – zastosowanie i wskazania

Preparaty zawierające wyciąg z orzecha włoskiego zalecane są w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, takich jak biegunka, zatrucia pokarmowe, owrzodzenia, brak apetytu, pasożyty przewodu pokarmowego. Łagodzą stany zapalne jamy ustnej oraz gardła. Wspomagają leczenie miażdżycy oraz hipercholesterolemii. W zastosowaniu zewnętrznym wskazane są w chorobach skórnych, takich jak trądzik i liszajec, a także w przypadku oparzeń. W kosmetologii orzech włoski stosowany jest do produkcji farb do włosów, szamponów i odżywek, peelingów, kremów brązujących. Owoce orzecha, bogate w niezbędne składniki odżywcze, są doskonałym dodatkiem do zdrowej i zbilansowanej diety. Drewno orzecha włoskiego wykorzystywane jest w przemyśle meblowym, a także w produkcji elementów broni palnej.

Początki uprawy orzecha włoskiego datuje się na około 2500 lat p.n.e., a na tereny zachodniej i północnej Europy roślinę sprowadzono w okresie Cesarstwa Rzymskiego. Od tamtej pory odkrywano i chętnie korzystano z prozdrowotnych właściwości tego wieloletniego drzewa. Nacieranie liśćmi chroniło przed owadami i pasożytami, a odwar z łupin owoców stosowano w leczeniu cukrzycy oraz krzywicy.

Orzech włoski – działanie, właściwości, skład

Surowiec pozyskiwany z orzecha włoskiego wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym ze względu na zawartość licznych substancji aktywnych w swoim składzie. Należą do nich: flawonoidy, garbniki, witaminy z grupy B, aminokwasy, foliany, cynk, mangan, jod, potas, magnez, fosfor oraz kwasy omega. Należy podkreślić odżywczą oraz prozdrowotną wartość owoców rośliny – orzechów. Wyróżniają się one niezwykle bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, mikroelementów oraz witamin.

Orzech włoski charakteryzuje się działaniem ściągającym, przeciwbakteryjnym oraz przeciwzapalnym. Ponadto wykazuje aktywność przeciwbiegunkową oraz łagodnie przeczyszczającą – w zależności od dawki i zastosowania. Preparaty zawierające wyciąg z orzecha włoskiego obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i działają odkażająco. W zastosowaniu zewnętrznym orzech włoski łagodzi zmiany skórne w liszajcu, działa przeciwtrądzikowo, a ponadto wykazuje działanie brązujące skórę.

Orzech włoski – stosowanie i dawkowanie

Preparaty z orzechem włoskim na dolegliwości ze strony układu pokarmowego mogą być stosowane w postaci naparu. Łyżkę rozdrobnionego suszonego surowca należy zalać szklanką gorącej wody i pozostawić na 5 minut do zaparzenia. Tak przygotowany napar należy spożywać dwa razy dziennie, pół szklanki przed posiłkiem. W tym samym wskazaniu orzech włoski może być stosowany w postaci nalewki oraz oleju orzechowego. Wyciąg z rośliny wykorzystywany w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, kataru oraz chrypki może być przyjmowany w postaci tabletek oraz kropli doustnych. Obie formy mogą być stosowane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Dawka dobowa nie powinna przekraczać 150 kropli płynu doustnego oraz 12 tabletek. Zewnętrznie orzech może być stosowany w postaci okładów z naparu w celu przemywania oparzeń oraz leczenia liszajca i trądziku. W pielęgnacji włosów i w zapobieganiu ich wypadaniu roślina może być wykorzystywana w formie szamponów oraz odżywek.

Orzech włoski – skutki uboczne, przedawkowanie

Podczas stosowania preparatów zawierających wyciąg z orzecha włoskiego szczególną ostrożność powinny zachować osoby z kamieniami nerkowymi. Zawarte w orzechach szczawiany mogą przyczyniać się do ich powstawania.

Suplementy i wyroby medyczne zawierające orzech włoski

Kosmetyki zawierające orzech włoski

Działanie

  • hipocholesterolemiczne (obniża stężenie cholesterolu)
  • keratolityczne (złuszczające)
  • łagodzi stany zapalne skóry
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwbiegunkowe
  • przeciwkrwotoczne
  • przeciwmiażdżycowe (zapobiega rozwojowi i powikłaniom miażdżycy)
  • przeciwpasożytnicze i przeciwrobacze
  • przeciwtrądzikowe
  • przeciwzapalne
  • przeczyszczające
  • ściągające
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi

Postacie i formy

  • susz
  • napar
  • nalewka
  • krople
  • syrop
  • tabletka
  • krem
  • płyn doustny
  • szampony i odżywki do włosów

Substancje aktywne

  • jod
  • kwas linolenowy
  • kwas linolowy
  • prowitamina B5
  • witamina B1
  • witamina B12
  • witamina B2
  • witamina B3
  • witamina B5
  • witamina B6
  • witamina B7
  • kemferol
  • flawonoidy
  • garbniki
  • Aminokwasy
  • mangan
  • potas
  • fosfor
  • magnez
  • foliany
  • kwasy omega
  • cynk

Surowiec

  • owoc
  • liść
  • kora
  • orzech
  • łupina nasienna
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij