Avicenna, olejek z drzewka herbacianego, 6-7 ml

olejek, grypa, katar, przeziębienie, trądzik, kaszel, angina, bez parabenów, bez barwników

9.99 zł

Produkt chwilowo niedostępny

Powiadom o dostępności

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego
  • ODBIÓR W APTECE
    Odbiór w aptece
    0.00 zł

    Sprawdź lokalizację

  • WYSYŁKA KURIEREM
    Kurier DHL
    9.99 zł
  • ODBIÓR W PUNKCIE
    Paczkomat InPost
    9.99 zł
    Odbiór w punkcie DHL
    9.99 zł

Polecane zamienniki

O produkcie

Opis

Avicenna

Olejek z drzewka herbacianego.

Składniki/Ingredients

Oleum Malaleuca Alternifolia.

Właściwości

Olejek z drzewka herbacianego inaczej nazywany z drzewka "TI" lub tea tree oil otrzymuje się z rośliny Malaleuca Alternifolia. Naturalny olejek eteryczny produkuje się z liści i małych gałązek drzewa, a właściwie krzewu (biorąc pod uwagę jego małe rozmiary), przy zastosowaniu destylacji parowej. Liście drzewka herbacianego mają iglasty kształt, natomiast kwiaty kolor żółtawy lub lekko fioletowy. Drzewokrzew rośnie dziko w miejscach bagnistych na terenie Australii, a obecnie jest tam również uprawiany na plantacjach. Do Europy został przywieziony w 1927 roku i szybko uznany jako roślina lecznicza. Nazwa rośliny sugeruje "powiązania" z herbatą - została nadana przez załogę statku kapitana Cooka, jednak jest to mylne, ponieważ kiedyś napar z liści tego drzewka tylko zastępował marynarzom prawdziwą herbatę. Był substytutem napoju herbacianego o podobnych właściwościach antyszkorbutowych.

  • Od wieków Aborygeni, rdzenni mieszkańcy Australii doceniają cenne i różnorodne właściwości olejku z drzewa herbacianego.
  • Od wieków stosują go jako lekarstwo, głównie do odkażania zainfekowanych ran.
  • Nic dziwnego, jest uznawany za olejek o najsilniejszych właściwościach antybakteryjnych, antywirusowych i wykazuje działanie przeciwgrzybicze.
  • Skutecznie zatrzymuje różne procesy infekcyjne (gardła, jamy ustnej, dróg oddechowych, dróg moczowych, pochwy), z powodzeniem jest stosowany przy przeziębieniu i grypie.
  • Chroni przed chorobami tropikalnymi, co zostało wykorzystane już podczas II wojny światowej. Żołnierze walczący w tropikach mieli ten olejek w swoich podręcznych apteczkach.
  • Warto go stosować zapobiegawczo, zanim dojdzie do infekcji, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy.
  • Wyjątkowo dobrze radzi sobie z chorobami i problemami skórnymi.
  • Jest używany do leczenia trądziku, krost, brodawek, tłustej cery, grzybicy międzypalcowej, grzybicy głowy, pleśniawek, wyprysków.
  • Jest pomocnym środkiem usuwającym zmiany skórne wywołane przez obecność grzyba z gatunku Candida albicans.
  • Oczyszcza i odkaża skórę.
  • Jest zbawienny, gdy jest popękana i szorstka, łagodzi oparzenia słoneczne, korzystnie wpływa na zabliźnianie się ran.
  • Wyciąg z tej rośliny jest popularnym składnikiem mydeł o działaniu leczniczym, past do zębów, dezodorantów, szamponów.
  • Dodatkową zaletą olejku jest to, że wykazuje działanie uspokajające.
  • Łagodzi stres związany m. in. z zabiegami chirurgicznymi, niweluje zdenerwowanie, a nawet pomaga przy histerycznych napadach.
  • Można go również stosować w celu pozbycia się pasożytów, np. pcheł, wszy, czy nawet pasożytów jelit.
  • Stosuje się go w mieszankach z olejkami: sosnowym, lawendowym, cytrynowym, szałwiowy lub geraniowym.

Olejek Z DRZEWKA HERBACIANEGO stosuje się do :

  • masaż - zwalcza bakterie, grzyby i wirusy, jest stosowany przy infekcjach górnych dróg oddechowych, grypie, anginie, przeziębieniu, stymuluje pracę układu immunologicznego, zwalcza trądzik, stosowany do pielęgnacji skóry.
  • kąpiel - zwalcza bakterie, grzyby i wirusy, jest stosowany przy infekcjach górnych dróg oddechowych, grypie, anginie, przeziębieniu, stymuluje pracę układu immunologicznego, zwalcza trądzik, stosowany do pielęgnacji skóry.
  • inhalacje i aromatyzacja powietrza - zwalcza bakterie, grzyby i wirusy, jest stosowany przy infekcjach górnych dróg oddechowych, grypie, anginie, przeziębieniu, stymuluje pracę układu immunologicznego.

Przeznaczenie

  • Zwalcza bakterie, grzyby i wirusy,
  • Jest stosowany przy infekcjach górnych dróg oddechowych, grypie, anginie, przeziębieniu,
  • Stymuluje pracę układu immunologicznego,
  • Zwalcza trądzik,
  • Stosowany do pielęgnacji skóry.

Stosowanie

  • Do aromatyzacji powietrza (lampki, kominki aromatyczne, nawilżacze powietrza)
  • Do kąpieli (10-15 kropli na przeciętną wannę letniej wody - podawać w strumień wlewanej wody)
  • Do masażu (3-5 krople wymieszane z jedną łyżką oleju nośnikowego np. z pestek winogron, oliwy z oliwek itp.)

Producent

AVICENNA
Opolska 11/19
Wrocław

Cechy produktu

Polecane artykuły
  • Oleje kosmetyczne są doskonałym środkiem pielęgnacyjnym zarówno do twarzy, ciała i włosów. Jedną z ich głównych zalet jest doskonała przyswajalność wynikająca z tego, że zawierają wiele składników o budowie podobnej do ludzkiej skóry. Jednak kupno nawet najlepszej jakości oleju nie sprawi, że zachowamy jego cenne wartości, gdy nie zadbamy o odpowiednie przechowywanie. 

  • Trądzik jest schorzeniem skóry, które może pojawić się w każdym wieku, i poważnym problemem estetycznym. Obecnie istnieje wiele metod leczenia trądziku, w tym także opartych na wyciągach roślinnych. Zioła na trądzik mogą stanowić element terapii uzupełniającej lub alternatywę dla terapii lekami syntetycznymi.

  • Sięgając obecnie po kosmetyki do oczyszczania skóry (twarzy, ciała), oprócz oczywistych ich wyznaczników w postaci składu i właściwości, kierujemy się również aktualną modą, bieżącymi trendami w zakresie pielęgnacji, bardziej zaawansowanymi technologiami produkcji (nowymi, innowacyjnymi rozwiązaniami recepturowymi), wiedzą na temat konkretnego producenta, czy też opiniami znajomych. Powoduje to, że często stajemy przed dylematem, czy dany produkt jest dla nas właściwy i czy sprawdzi się w codziennej pielęgnacji. Z uwagi na to, że wybór tych środków jest ogromny i ciągle pojawia się coś nowego, warto czasem pomyśleć o powrocie do sprawdzonych, tradycyjnych metod, wzbogaconych rzecz jasna o nowoczesną, fachową wiedzę z dziedziny kosmetologii. Jedną z nich jest właśnie oczyszczanie skóry olejami.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij