O produkcie
Producent
OLEOFARMMokronoska 8
Wrocław
Opis
Ksylitol, proszek, 250 g
- Środek spożywczy,
- Substancja słodząca pochodzenia naturalnego.
Skład
Ksylitol 100%
Wartość odżywcza: |
100 g produktu |
Wartość energetyczna (energia) |
1000 kJ/240 kcal |
Tłuszcz, |
0 g |
Węglowodany, |
100 g |
Błonnik |
0 g |
Białko |
0 g |
Sól |
0 g |
Masa netto
250 g
Właściwości
Ksylitol:
- To naturalna substancja, otrzymywana z brzozy i buku. Należy do alkoholi wielowodorotlenowych (polioli) i może być używana do słodzenia, jako zamiennik cukru stołowego (sacharozy).
- Jest tak samo słodki jak cukier, ma jednak o 40% mniejszą wartość kaloryczną.
- Może być używany do przygotowania potraw w szerokim zakresie temperatur.
- W organizmie ksylitol przetwarzany jest z niewielkim udziałem insuliny, wskutek czego posiada znacznie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier.
- Spożywanie potraw lub napojów słodzonych ksylitolem powoduje mniejszy wzrost poziomu glukozy po posiłku, niż w przypadku słodzenia cukrem.
- Spożywanie potraw zawierających ksylitol pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów.
- Korzystne efekty można zaobserwować po 3 miesiącach stosowania 15 g produktu dziennie.
Przeznaczenie
Ksylitol stosuje się do słodzenia potraw i napojów, zamiast cukru.
Sposób użycia
- Ksylitol powinno się wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od małych ilości.
- Zbyt duże spożycie za pierwszym razem może skutkować lekkim rozwolnieniem.
- Zaleca się stosować do 15 g ksylolitu dziennie (ok. 3 łyżeczki).
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Nie zaleca się podawania ksylolitu małym dzieciom ze względu na niedojrzałość ich układu trawiennego.
- Nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Cechy produktu
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Główny składnik
- Pora stosowania