O produkcie
Producent
OLEOFARMMokronoska 8
Wrocław
Opis
Mielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania.
Skład
mielone nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.) uzyskane w procesie odtłuszczania (100%).
Wartość odżywcza 100 g produktu:
wartość energetyczna (energia) |
1291 kJ / 311 kcal |
tłuszcz w tym: |
9 g
|
kwasy tłuszczowe nasycone |
1,1 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
1,7 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
6,2 g |
węglowodany w tym: |
7 g
|
cukry |
2 g |
błonnik |
38 g |
białko |
32 g |
sól |
0,15 g |
Masa netto
100 g
Właściwości
Len mielony uzyskany w procesie odtłuszczania jest doskonałym składnikiem codziennej zbilansowanej diety.
Nasiona lnu wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, wspierają prawidłową perystaltykę jelit, a także ułatwiają prawidłowe wypróżnianie. Ponadto nasiona lnu nie zawierają glutenu.
Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych.
Sposób użycia
1 łyżeczkę lnu mielonego złocistego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Odczekać kilka minut, często mieszając do uzyskania kleiku.
Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów lub miodu.
Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów oraz płatków śniadaniowych.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Cechy produktu
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Część ciała
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Sposób aplikacji