Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEAutomaty DHL i punkty POPPaczkomat INPOST
O produkcie
Opis
Olimp Nutramil Complex Diabetic, proszek o smaku świeżych owoców lasu – żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stanowi wysokoenergetyczną, wysokobiałkową, wysokobłonnikową dietę, zawierającą kompozycję niezbędnych składników odżywczych oraz witamin, mikro- i makroelementów. Odpowiedni dla osób z cukrzycą i hiperglikemią. Produkt przeznaczony dla osób z ryzykiem powstania lub objawami niedożywienia oraz rekonwalescentów. Nie zawiera glutenu. Klinicznie wolny od laktozy.
Skład
kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 53%, kazeinian wapnia (z mleka) 47%), maltodekstryny, oleje roślinne (olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 60%, olej rzepakowy 40%), fruktooligosacharydy, stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; regulator kwasowości – kwas cytrynowy; sole potasowe kwasu ortofosforowego, aromaty, węglan wapnia, diglicynian magnezu, chlorek sodu, substancja przeciwzbrylająca – dwutlenek krzemu; emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza, sacharyny; diglicynian cynku, kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, diglicynian żelaza(II), glukonian manganu, selenian(IV) sodu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, filochinon (fitomenadion) – wit. K, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna, barwnik – karmin.
Zawiera mleko, soję. Zawiera cukry i substancje słodzące.
Informacja żywieniowa |
1 porcja/ 1 saszetka rozpuszczona w 200 ml wody (250 ml płynu) |
100 g |
Wartość energetyczna |
1187 kJ/ 284 kcal |
1826 kJ/ 437 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
10 g |
15,4 g 10 g 9,2 g |
Węglowodany, w tym: |
20 g |
31 g |
Błonnik |
5 g |
5 g |
Białko |
20 g |
31 g |
Sól |
0,43 g |
0,66 g |
Witamina A (mg RE) |
160 μg |
246 μg |
Witamina D |
6 μg |
9,2 μg |
Witamina E (mg α-TE) |
4 mg |
6,2 mg |
Witamina K |
15 μg |
23 μg |
Witamina C |
16 mg |
25 mg |
Witamina B1 |
0,22 mg |
0,34 mg |
Witamina B2 |
0,28 mg |
0,43 mg |
Niacyna (mg NE) |
3,2 mg |
4,9 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg |
0,43 mg |
Kwas foliowy |
40 μg |
61 μg |
Witamina B12 |
0,5 μg |
0,8 μg |
Biotyna |
10 μg |
15,4 μg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg |
1,8 mg |
Sód |
170 mg |
261 mg |
Potas |
349 mg |
537 mg |
Chlorki |
160 mg |
246 mg |
Wapń |
360 mg |
554 mg |
Fosfor |
140 mg |
215 mg |
Magnez (z chelatu AlbionTM) |
45 mg |
69 mg |
Żelazo (z chelatu AlbionTM) |
1,5 mg |
2,3 mg |
Cynk (z chelatu AlbionTM) |
2 mg |
3,1 mg |
Miedź |
200 μg |
308 μg |
Mangan |
0,4 mg |
0,6 mg |
Molibden |
10,5 μg |
16,2 μg |
Selen |
22 μg |
34 μg |
Chrom |
8 μg |
12,3 μg |
Jod |
30 μg |
46 μg |
Osmolarność |
330 mOsm/l |
1 saszetka = 2 WW + 1,7 WBT
Właściwości
Olimp Nutramil Complex Diabetic, proszek o smaku świeżych owoców lasu może stanowić uzupełnienie diety dla diabetyków. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia oraz koncentratu białka serwatki. Źródłem węglowodanów są maltodekstryny o różnej szybkości wchłaniania. Źródło tłuszczów stanowią oleje roślinne, które dostarczają długołańcuchowych trójglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), będących łatwo dostępnym źródłem energii.
Przeznaczenie
Dedykowany do postępowania dietetycznego u pacjentów z cukrzycą i zaburzeniami metabolizmu glukozy, ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko, w stanach: niedożywienia lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w cukrzycy oraz hiperglikemii; w rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; w chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką); w stanach po udarach i urazach; w okresach przed- i pooperacyjnych; w chorobach zapalnych jelit; w zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); w resekcji częściowej jelit lub żołądka; w diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil Complex Diabetic).
Zalecane dzienne spożycie
Jako uzupełnienie diety: 1-3 saszetek na dobę (300-900 kcal)
W celu sporządzenia 250 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 200 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Jest środkiem spożywczym niekompletnym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
Cechy produktu
- Płeć
- Zalecenia żywieniowe
- Dieta
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji
- Alergeny