OptiFibre, błonnik prebiotyczny, proszek, 125 g

proszek, zaparcia

Produkt usunięty z oferty doz.pl

O produkcie

Pokaż wszystkie produkty NESTLE

Producent

NESTLE
Domaniewska 32
Warszawa

Opis

OptiFibre błonnik prebiotyczny na zaparcia w proszku, jest żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego. Przywraca równowagę mikrobioty jelitowej, a jednocześnie działa przeczyszczająco. Nie zawiera smaku i zapachu, zawiera w 100 % naturalne składniki, które są dobrze tolerowane.

Skład

Częściowo hydrolizowana guma guar.

Może zawierać mleko. Nie zawiera laktozy. Produkt bezglutenowy.

Wartość odżywcza W 100 g W 5 g**
Wartość energetyczna 816/202 kJ/kcal 41/10 kJ/kcal
Tłuszcz (0% kcal): 0 0
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 0
Węglowodany (12% kcal): 6 g 0,3 g
w tym cukry 6 g 0,3 g
Błonnik (85% kcal) 86 g 4,3 g
Białko (3% kcal) <1,5 g <0,025 g
Sól <0,5 g <0,025 g
Składniki mineralne
Sód <200 mg <10 mg
Potas <500 mg <25 mg

** = 1 płaska łyżka zawiera 5 g proszku = 4,3 g błonnika.

Masa netto

125 g

Właściwości

OptiFibre to błonnik prebiotyczny, wykazujący udowodnione klinicznie działanie przeczyszczające o widoczne w ciągu 48-72h po zastosowaniu oraz przywracającym równowagę mikrobioty jelitowej wpływając na wzrost dobroczynnych bakterii jelitowych. Zmiękcza stolec, łagodzi gazy i wzdęcia.

Jest dobrze tolerowany dzięki naturalnemu działaniu. Zawiera tylko jeden składnik w 100% pochodzenia roślinnego, częściowo hydrolizowaną gumę guar (PHGG).

Można go podawać dzieciom powyżej 3. roku życia, kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom starszym.

Nie posiada smaku, zapachu, wyraźnej konsystencji, dzięki czemu może być dodawany do wielu posiłków oraz napojów, zarówno gorących, jak i zimnych.

Przeznaczenie

Odpowiedni dla osób z zaparciami oraz potrzebujących przywrócenia równowagi flory bakteryjnej jelit. Odpowiedni dla dorosłych, dzieci powyżej 3 roku życia, kobiet w ciąży oraz karmiących, a także osób starszych.

Zalecane dzienne spożycie

Błonnik należy zacząć stosować stopniowo oraz dostosować dawkę do indywidualnych potrzeb.

Dorośli powinni rozpocząć przyjmowanie produktu od 1 dawki na dzień, następnie jeśli zachodzi taka potrzeba, można zwiększać dawkę o 1 co 3 dni. Nie należy jednak przekraczać dawki dziennej 4 łyżek (20 g).

Dzieciom zaleca się dawkę ½  dawki na dzień, jeśli będzie potrzeba zwiększyć ilość do 1 dawki. Dawka dzienna może być podzielona na cały dzień. Większe dawki należy konsultować z lekarzem.

Należy przyjmować co najmniej 14 dni co pozwoli przywrócić równowagę mikrobioty jelitowej, może być stosowany przez długi czas.

Sposób użycia

Błonnik można dodawać do wielu posiłków, napojów niegazowanych, gęstych produktów, ciepłych i zimnych.

Przygotowaną porcję należy spożyć natychmiast lub dokładnie przykryć, przechowywać we lodówce i spożyć w ciągu 24 godzin.

Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa

Stosować pod kontrolą lekarza. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Należy pamiętać, że zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia mają istotne znaczenie. Nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Preparat może stanowić zagrożenie, gdy przyjmowany jest w przypadku braku wskazań lekarskich wynikających z przeznaczenia produktu. Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu. Przechowywać w sposób niedostępny dla dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią. Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Przechowywać w temperaturze poniżej 25. Chronić przed działaniem promieni słonecznych. Nie spożywać, jeśli opakowanie było wcześniej otwierane lub uszkodzone. Należy zużyć w ciągu 8 tygodni od pierwszego otwarcia opakowania.

Cechy produktu

Polecane artykuły
  • Dieta i styl życia to jedne z głównych czynnik wpływających na rozwój, zahamowanie lub nie dopuszczenie do rozwinięcia się wielu chorób. Prowadzone przez ponad 19 lat badanie wyraźnie pokazuje, że dobroczynny wpływ diety roślinnej może się także przekładać na obniżenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego u mężczyzn.

  • Maślan sodu to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który wspiera zdrowie samego mikrobiomu. Działa jako główne źródło paliwa dla komórek okrężnicy, umożliwiając im prawidłowe i optymalne funkcjonowanie. Bierze udział w ścieżce sygnałowej, dzięki której jelita rozpoczynają proces wchłaniania składników odżywczych. Najnowsze badanie naukowe pokazuje, że spożywanie codziennie garści migdałów sprzyja produkcji maślanu sodu, wpływając na stan mikrobiomu jelitowego.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij