O produkcie
Producent
Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne ”PROLAB” sp. z o. o. PaterekPrzemysłowa 3
89-100 Nakło nad Notecią
sekretariat@herbapol.poznan.pl
Opis
Glukoza w proszku
- Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego,
- Do postępowania dietetycznego w celu wykonania doustnego testu tolerancji glukozy (krzywej cukrowej), w stanach niedoboru węglowodanów, w stanach wyczerpania, po długotrwałym wysiłku fizycznym, w stanach hipoglikemii u pacjentów z rozpoznaną cukrzycą (np. przy przedawkowaniu insuliny).
Skład
1 opakowanie zawiera 75 g glukozy.
Wartość odżywcza | 100 g produktu | 1 opakowanie 75 g |
Energia (kJ/kcal) | 1544 kJ (363 kcal) | 1158 kcal (272 kcal) |
Tłuszcze (g) | 0,00 g | 0,00 g |
Węglowodany (g) | 91,00 g | 68,3 g |
w tym cukry | 91,00 g | 68,3 g |
Białko (g) | 0,00 g | 0,00 g |
Sól (g) | 0,00 g | 0,00 g |
Masa netto
75 g
Sposób użycia
Sposób użycia produktu zależy od przeznaczenia:
- Doustny test tolerancji glukozy: po wykonaniu oznaczenia glukozy we krwi na czczo, 75 g glukozy (zawartość całego opakowania) rozpuścić w szklance wody (200 – 300 ml), roztwór wypić w ciągu 3-5 minut. Następne oznaczenie glukozy wykonuje się po 120 minutach.
- W stanach wyczerpania, po wysiłku: można przyjąć łyżeczkę do kilku łyżeczek glukozy (5g – 20g).
- W przypadku wystąpienia objawów obniżenia się poziomu cukru grożącego hipoglikemią – należy jak najszybciej przyjąć 10 – 20 g glukozy. 10 – 20 g glukozy powoduje wzrost glikemii po około 10 – 20 minutach. Aby uniknąć wystąpienia ponownego incydentu hipoglikemii, należy spożyć węglowodany złożone, a pomiar glikemii powtórzyć po 60 minutach. U chorych leczonych metodą intensywnej insulinoterapii, z zastosowaniem analogów insuliny lub podczas leczenia za pomocą osobistej pompy insulinowej, w przypadku hipoglikemii należy przyjąć 15 g glukozy doustnie i skontrolować glikemię po 15 minutach. Jeśli nadal utrzymuje się niska wartość glikemii, to należy powtórzyć podanie glukozy i skontrolować stężenie glukozy po kolejnych 15 minutach (reguła 15/15).
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Produkt powinien być przyjmowany pod nadzorem lekarza, szczególnie w przypadku osób z cukrzycą.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Produkt nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
- Przeciwwskazania do spożywania: nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu. Zespół złego wchłaniania glukozy-galaktozy.
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w temperaturze do 25 stopni Celsjusza. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Cechy produktu
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Problem
- Główny składnik
- Specyfika
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji