Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier INPOST
-
ODBIÓR W PUNKCIEPaczkomat InPostOdbiór w punkcie DHL
O produkcie
Opis
Latopic, kapsułki
- Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
- Do stosowania w przypadku alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry (AZS) u niemowląt, dzieci i dorosłych.
- Zawierają 3 polskie, żywe i opatentowane szczepy bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, które działają na organizm od wewnątrz i mogą zwiększać szczelność bariery jelitowej i łagodzić nasilenie zmian skórnych.
Nie zawiera glutenu, białka mleka i laktozy.
Skład
Uwaga! Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) 2022/63 z dnia 14 stycznia 2022 r. w odniesieniu do zakazu dodatku do żywności ditlenku tytanu (E 171) żywność wyprodukowana zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 7 lutego 2022 r. może być nadal wprowadzana do obrotu do dnia 7 sierpnia 2022 r., a po tej dacie może pozostać na rynku do końca terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości. W związku z powyższym na stronie DOZ.pl w sprzedaży mogą występować produkty spożywcze, w tym suplementy diety, zawierające dwutlenek tytanu.
maltodekstryna, składnik kapsułki - żelatyna, 1 miliard liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego w następujących proporcjach: 50% Lactobacillus casei LOCK 0919, 25% Lactobacillus rhamnosus LOCK 0908, 25% Lactobacillus rhamnosus LOCK 0900, barwnik kapsułki - dwutlenek tytanu, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy.
Wartość odżywcza | 100 g produktu | 1 kapsułka |
Wartość energetyczna | 1571 kJ / 370 kcal | 4,81 kJ / 1,13 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry |
69,0 g 18,9 g |
0,211 g 0,058 g |
Białko | 23,0 g | 0,07 g |
Sól | 0,42 g | 0,0013 g |
Szczepy bakterii: - Lactobacillus casei LOCK 0919 - Lactobacillus rhamnosus LOCK 0908 - Lactobacillus rhamnosus LOCK 0900 |
327 miliardów |
1 miliard |
Masa netto
27,54 g
Właściwości
W badaniach in vitro potwierdzono następujące właściwości szczepów wchodzących w skład preparatu Latopic®:
- oporność na niskie pH panujące w żołądku oraz na sole żółci,
- adherencję do komórek nabłonka jelitowego,
- produkcję substancji wykazujących aktywność wobec: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, oraz Enterococcus faecalis,
- oporność na antybiotyki typową dla bakterii z grupy Lactobacillus casei/rhamnosus.
Przeznaczenie
Latopic jest przeznaczony do postępowania dietetycznego w atopowym zapaleniu skóry (AZS) i alergii pokarmowej dla niemowląt, dzieci i dorosłych.
Sposób użycia
- Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza.
- Stosować 1 raz dziennie 1 kapsułkę przez co najmniej 3 miesiące.
- W przypadku niemowląt, dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki, można otworzyć kapsułkę, wysypać proszek i rozpuścić go w niewielkiej ilości letniego płynu (mleko matki, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, preparat hipoalergiczny polecany przez lekarza). W takiej postaci spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Preparat jest żywnością niekompletną. Nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Nie należy stosować go pozajelitowo.
- Przechowywać w lodówce (2°C - 8°C) w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
- Chronić przed wilgocią.
- Jeżeli produkt przechowywany jest poza lodówką w temperaturze do 25°C, należy go spożyć w ciągu 1 miesiąca.
Cechy produktu
- Płeć
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Problem
- Główny składnik
- Część ciała
- Specyfika
- Pora stosowania
- Rodzaj skóry
- Sposób aplikacji