Naturell Omega-3 z alg, kapsułki, 90 szt.

kapsułki, serce, krążenie, układ nerwowy

67,29 zł
Cena za szt.: 0,75 zł

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

90 KAPSUŁEK WEGAŃSKICH

Naturell
OMEGA-3

z alg

​​

Kwasy omega-3 (DHA i EPA) pozyskiwane z mikroalg Schizochytrium sp.

Zrównoważone rozwiązanie dla zbilansowania diety roślinnej
W TROSCE O ZDROWIE1 I PLANETĘ

Parametry jakościowe oleju weryfikowane testami. Zrównoważony, „zielony” proces pozyskiwania alg2

Dla kogo?

Dla dorosłych, niezależnie od rodzaju stosowanej diety, którzy chcą zadbać o właściwy poziom kwasów omega-3 w organizmie oraz osób chcących zadbać
o układ nerwowy i krwionośny1

Dla wegan, wegetarian oraz osób ograniczających mięso i produkty odzwierzęce w diecie

Dla osób, które chcą uzupełniać dietę w kwasy omega-3 z odnawialnych źródeł pochodzenia roślinnego – bez udziału ryb

Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią1

Dlaczego Naturell OMEGA-3 z alg?

Skład stworzony przez ekspertów

Produkt opracowany z myślą o osobach na diecie ubogiej w źródła DHA. Odpowiednia ilość składnika3
w jednej kapsułce pozwala na dobranie spożycia kwasów omega-3 do swoich potrzeb.

Jakość składników

Postawiliśmy na naturalny i roślinny składnik: olej
w 100% pozyskany z mikroalg Schizochytrium sp. Parametry jakościowe oleju weryfikowane testami.

Zrównoważony, „zielony” proces pozyskiwania z alg2

Delikatny i zrównoważony proces produkcji
w poszanowaniu natury. Postawiliśmy na europejskiego dostawcę oleju z mikroalg z licznymi certyfikatami jakości.

Wegańska kapsułka
 

Zadbaliśmy o brak substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia. W wegańskiej kapsułce znajdziesz również przeciwutleniacze chroniące olej z alg przed utratą jego jakości.

w duchu lagom – w sam raz,
w harmonii

bez cukru i laktozy, bezglutenowy

odpowiedni dla wegan i wegetarian

Skład

Roślinne kwasy omega-3 (DHA i EPA)
pozyskiwane z mikroalg Schizochytrium sp.

Przeciwutleniacze chroniące olej przed utratą jego jakości
w wyniku utleniania spowodowanego działaniem czynników zewnętrznych

Wegańska kapsułka

Zawartość składników

 

w 1 kapsułce

w 2 kapsułkach


Olej z mikroalg Schizochytrium sp.
w tym:


402,6 mg


805.2 mg

Kwas dokozaheksaenowy (DHA)

250 mg

500 mg

Kwas eikozapentaenowy (EPA)

19 mg

38 mg

  • Karagen – roślinny odpowiednik żelatyny, pochodzi z roślin morskich;
  • Hydroksypropyloskrobia – wegański składnik kapsułki z groszku;
  • Glicerol z rzepaku – substancja utrzymująca wilgoć.



W kapsułce znajdują się:

  • Olej słonecznikowy i olej MCT;
  • Przeciwutleniacze chroniące olej z alg przed utlenianiem – mieszanina tokoferoli z nasion, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego;
  • Regulator kwasowości: węglany sodu.

Składniki:
olej z mikroalg Schizochytrium sp.; hydroksypropyloskrobia (kapsułka); substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; substancja żelująca: karagen; olej słonecznikowy; olej MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe); przeciwutleniacze: mieszanina tokoferoli, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego; regulator kwasowości: węglany sodu.

Stosowanie

ZALECANA PORCJA DO SPOŻYCIA W CIĄGU DNIA:

Dorośli: 1-2 kapsułki dziennie.

 

Kobiety w ciąży i karmiące piersią:
1 kapsułka dziennie.

Szczegóły produktu

Warunki przechowywania:

w oryginalnym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Chronić przed wilgocią i światłem.

Ostrzeżenia i inne informacje:

nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Istotne jest prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie zróżnicowanej diety dostarczającej organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych. Produkt nie powinien być spożywany przez niemowlęta i dzieci w wieku poniżej 3 lat.

Najczęściej zadawane pytania

Jaką ilość kwasów omega-3 zaleca się w codziennym spożyciu?

Eksperci zalecają dzienne spożycie kwasów EPA + DHA na poziomie 250 mg/dobę u osób dorosłych3,4.

Czy roślinne źródła kwasów omega-3 są wystarczające do pokrycia ich zalecanego dziennego spożycia?

Do rodziny kwasów omega-3 zaliczamy: kwas alfa-linolenowy (ALA), EPA oraz DHA.

Należy pamiętać, że nie tylko ilość spożywanych ogółem kwasów omega-3 ma znaczenie, ale także ich rodzaj. W ośrodkowym układzie nerwowym lipidy stanowią 50% suchej masy mózgu3, z czego 97% stanowi DHA5. Produkty pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, nasiona chia, siemię lniane) są źródłem zazwyczaj ALA, natomiast głównym źródłem kluczowego dla mózgu DHA1 są tłuste ryby morskie.

W organizmie ludzkim niewielka ilość dostarczanego z dietą ALA przekształca się w DHA – mniej niż 1%3.Zwiększone spożycie nasion chia, siemienia lnianego tj. ALA zwiększa dostępność kwasu eikozapentaenowego EPA, ale jest niewystarczające do tego, aby zwiększyć stężenie DHA6. Proces ten dodatkowo jest bardzo podatny na zakłócenia (przewlekły stres, infekcje, dieta o zwiększonej zawartości kwasów
omega-6)7-10, dlatego osoby na diecie roślinnej powinny rozważyć odpowiednią suplementację DHA.

Czy olej z wiesiołka może być dobrym źródłem kwasów omega-3?

Popularny olej z wiesiołka, podobnie jak olej słonecznikowy, to źródło głównie szeroko dostępnych w diecie kwasów omega-6, nie omega-3.

Wśród kwasów omega-3 najbardziej pożądane są EPA i DHA, ale jeśli będą pochodzić z ryb lub kryla, to nie zostaną zaakceptowane przez wegan. Jednocześnie kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego (np. z oleju lnianego) to zazwyczaj ALA, które jest łatwo dostępne w diecie i zazwyczaj nie wymaga suplementacji. Dlatego racjonalnym rozwiązaniem jest suplementacja EPA i DHA pochodzących z alg morskich.

Czy osoby na diecie roślinnej powinny zwrócić szczególną uwagę na kwasy omega-3 ?

Kwasy omega-3, choć odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka, muszą być dostarczane wraz z pożywieniem – należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)3. Jako że głównym źródłem DHA – kluczowego kwasu omega-3 – są tłuste ryby morskie oraz owoce morza, w konsekwencji dostarczenie EPA i DHA u wegan może być istotnie mniejsze (nawet o 50%)11. Dlatego osoby stosujące dietę eliminacyjną, ubogą w DHA, powinny rozważyć odpowiednią suplementację. Rozwiązaniem jest spożycie DHA z alg morskich. Badania potwierdziły skuteczność suplementacji kwasów omega-3 wśród osób na diecie roślinnej za pomocą produktów z mikroalg, która istotnie zwiększa stężenie DHA6.

1. DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie. Spożywanie DHA przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój oczu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
2. Pozyskiwanie surowca w poszanowaniu zasobów morskich: przestrzegany protokół Nagoya przeciwko morskiemu bio-piractwu, bez negatywnego wpływu na bio-masę. „Zielony” proces przetwarzania: bez chemicznego wzbogacenia (EE, molekularna destylacja, wytrącanie mocznika).
3. Normy Żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, 2020, red. Jarosz M.
4. EFSA. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to docosahexaenoic acid (DHA), eicosapentaenoic acid (EPA) and brain, eye and nerve development (ID 501, 513, 540), maintenance of normal brain function (ID 497, 501, 510, 513, 519, 521, 53. EFSA J. 9, 1–30 (2011).
5. K. Hamazaki, M. Maekawa, T. Toyota, Y. Iwayama, B. Dean, T. Hamazaki, T. Yoshikawa, Fatty acid composition and fatty acid binding protein expression in the postmortem frontal cortex of patients with schizophrenia: A case–control study, “Schizophrenia Research” 2016, No. 171 (1–3), s. 225–232.
6. Lane, Katie E., et al. “Bioavailability and conversion of plant based sources of omega 3 fatty acids a scoping review to update supplementation options for vegetarians and vegans.” Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2021): 1 16
7. Parker, G. et al. Omega-3 fatty acids and mood disorders. Am. J. Psychiatry 163, 969–978 (2006).
8. Pawlosky, R. J., Hibbeln, J. R., Novotny, J. A. & Salem, N. Physiological compartmental analysis of α-linolenic acid metabolism in adult humans. J. Lipid Res. 42, 1257–1265 (2001).
9. Salem, N., Pawlosky, R., Wegher, B. & Hibbeln, J. In vivo conversion of linoleic acid to arachidonic acid in human adults. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids 60, 407–410 (1999).
10. Arterburn, L. M., Hall, E. B. & Oken, H. Distribution, interconversion, and dose response of n-3 fatty acids in humans. Am. J. Clin. Nutr. 83, (2006).
11. Hall, W. L. The future for long chain n-3 PUFA in the prevention of coronary heart disease: Do we need to target non-fish-eaters? Proc. Nutr. Soc. 76, 408–418 (2017).

Pokaż wszystkie produkty NATURELL

Producent

USP ZDROWIE SP.ZO.O.
Poleczki 35
Warszawa

Opis

Naturell Omega-3 z alg - to suplement diety z kwasami omega-3. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych.
Odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Składniki

Olej z mikroalg Schizochytrium sp.; hydroksypropyloskrobia (kapsułka); substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; substancja żelująca: karagen; olej słonecznikowy; olej MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe); przeciwutleniacze: mieszanina tokoferoli, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego; regulator kwasowości: węglany sodu.

Składnik  1 kapsułka 2 kapsułki
Olej z mikroalg Schizochytrium sp. w tym: 402,6 mg 805,2 mg
kwas dokozaheksaenowy (DHA) 250 mg 500 mg
kwas eikozapentaenowy (EPA) 19 mg 38 mg

Właściwości składników

DHA - wspiera funkcjonowanie mózgu i serca.
EPA - wpływa na pracę serca.

Zalecane dzienne spożycie

Dorośli: 1-2 kapsułki dziennie.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią: 1 kapsułka dziennie.

Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie powinien być spożywany przez niemowlęta i dzieci w wieku poniżej 3 lat.

Preparat jest suplementem diety, nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w suchym miejscu. Chronić od światła i wilgoci. Przechowywać w temperaturze nie przekraczającej 25°C. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Cechy produktu

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij