O produkcie
Producent
MANUKA HEALTHNeuseelandhaus GmbH Am Schlagbaum 10
59192 Bergkamen, Germany
store@manukahealth.shop
Opis
Nektarowy miód Manuka, MGO 100+, 250 g
- Środek spożywczy,
- Nowozelandzki miód manuka zawiera metyloglioksal, naturalny środek o działaniu przeciwbakteryjnym. Zawartość tej substancji jest szczególnie wysoka w miodzie z nektaru krzewów manuka, co wyróżnia go spośród innych miodów i produktów spożywczych. Miód oznaczony symbolem MGO 100+ zawiera minimum 100 mg metyloglioksalu w kilogramie miodu. Produkty marki Manuka Health zawierają często więcej MGO, niż jest to deklarowane, a liczba podana na etykiecie produktu oznacza minimalną, gwarantowaną zawartość tej substancji.
Skład
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza | w 100 g | w 15 g* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 334 kcal | 210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0,3 g | 0,05 g |
Sól | 0,04 g | 0,01 g |
Methylglyoxal | >10 mg | >1,5 mg |
*15 g (3 łyżeczki) = porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji.
Opakowanie 500 g przy spożywaniu porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). W 2018 roku przeprowadzono badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.
Zalecane dzienne spożycie
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Cechy produktu
- Wiek
- Typ produktu
- Główny składnik
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji