O produkcie
Producent
NUTRICIAMarka z Jemielnicy 1
Opole
Opis
Bebilon sojowy 2 jest dietetycznym średkiem specjalnego przeznaczenia medycznego, zawierającym izolowane białko sojowe.
Skład
syrop glukozowy, oleje roślinne (olej palmowy, olej rzepakowy, olej kokosowy, olej słonecznikowy), białko sojowe, fosforan wapnia, cytrynian potasu, cytrynian sodu, wodorofosforan magnezu, chlorek choliny, cytrynian magnezu, kwas L-askorbowy, lecytyna sojowa, tauryna, L-askorbinian sodu, inozytol, siarczan żelaza, octan DL-alfa-tokoferolu, siarczan cynku, L-karnityna, amid kwasu nikotynowego, D-pantotenian wapnia, D-biotyna, cyjanokobalamina, ryboflawina, palmitynian retinylu, kwas foliowy, DL-a-tokoferol, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, cholekalcyferol, siarczan miedzi,jodek potasu, fitomenadion, selenian sodu
Wartość odżywcza | Jednostka | 100g proszku | 100 ml gotowego do spożycia pokarmu |
Wartość energetyczna | kJ/kcal | 2065 / 493 | 285 / 68 |
Białko | g | 12,3 |
1,7 |
Węglowodany, w tym: laktoza sacharoza |
g g g |
58,9 0 0 |
8,1 0 0 |
Tłuszcz, w tym: kwasy jednonienasycone kwasy wielonienasycone kwas linolowy kwas a-linolenowy |
g g g g mg mg |
23,2 9,8 9,3 4,1 3320 601 |
3,2 1,4 1,3 0,6 485 83 |
Błonnik | g | 0 | 0 |
Sód | mg | 174 | 24 |
Potas | mg | 518 | 71 |
Chlorki | mg | 348 | 48 |
Wapń | mg | 481 | 66 |
Fosfor | mg | 275 | 37 |
Magnez | mg | 35 | 4,8 |
Żelazo | mg | 7,9 | 1,1 |
Cynk | mg | 3,7 | 0,52 |
Miedź | mcg | 297 | 41 |
Mangan | mcg | 217 | 30 |
Jod | mcg | 87 | 12 |
Selen | mcg | 12 | 1,6 |
Witamina A | mcg | 430 | 59 |
Witamina D3 | mcg | 10 | 1,4 |
Witamina E | mg | 8,7 | 1,2 |
Witamina K1 | mcg | 37 | 5,1 |
Witamina C | mg | 62 | 8,5 |
Witamina B1 | mcg | 370 | 51 |
Witamina B2 | mcg | 870 | 120 |
Niacyna | mg | 5,9 | 0,81 |
Witamina B6 | mcg | 290 | 40 |
Kwas foliowy | mcg | 67 | 9,3 |
Witamina B12 | mcg | 1,3 | 0,18 |
Biotyna | mcg | 13 | 1,8 |
Kwas pantotenowy | mcg | 2464 | 340 |
Inozytol | mg | 25 | 3,4 |
Cholina | mg | 72 | 10 |
Tauryna | mg | 39 | 5,4 |
Karnityna | mg | 6,9 | 0,95 |
Osmolarność | mOsm/l | --- | 160 |
Potencjalny nerkowy ładunek osmotyczny | mOsm/l | --- | 151 |
Przeznaczenie
Do postępowania dietetycznego w przypadku:
- nietolerancji mleka krowiego i innych produktów mlecznych
- pierwotnej i wtórnej nietolerancji laktozy i sacharozy
- biegunki przewlekłej
- wtórnych zespołów złego wchłaniania (przejściowo)
- galaktozemii i fruktozemii
- jako preparat mlekozastępczy wykorzystywany w postępowaniu diagnostycznym w przypadkach podejrzanych o nietolerancję mleka
Produkt przeznaczony dla niemowląt powyżej 6 miesiąca życia.
Jest odpowiedni dla dzieci na diecie bezlaktozowej, bezsacharozowej, wolnej od białek mleka krowiego.
Powinien stanowić część urozmaiconej diety.
Może być podawany bezpośrednio do picia lub jako podstawa do innych posiłków np. kaszek, kleików.
Sposób użycia
Stosować pod nadzorem lekarza.
Tabela żywienia ( o ile lekarz nie zaleci inaczej):
Wiek niemowlęcia | Ilość porcji na dobę | Woda (ml) na 1 porcję | Ilość płaskich miarek na porcję |
7 miesiąc i powyżej | 3 | 210 | 7 |
12 miesiąc i powyżej | 3 | 240 | 8 |
Standardowy roztwór: 100 ml gotowego do spożycia produktu: 90 ml wody + 3 płaskie miarki produktu = 285 kJ/68kcal
1 płaska miarka: 4,6 g = 95 kJ / 23 kcal
Sposób przygotowania bez gotowania:
- Umyj ręce i wyparz wszystkie naczynie potrzebne do przygotowania produktu.
- Gotuj świeżą wodę pitną przez ok 5 minut; pozostaw do schłodzenia do ok 40 st.C. Sprawdź tabelę żywienia.
- Wlej dokładną ilość uprzednio przegotowanej ciepłej wody do wyparzonej butelki.
- Używaj wyłącznie załączonej miarki. Odmierz dokładną ilość płaskich, nieubitych miarek produktu.
- Zamknij butelkę i wstrząśnij do całkowitego rozpuszczenia proszku. Załóż na butelkę smoczek.
- Sprawdź temperaturę produktu wewnętrzną stroną przegubu nadgarstkowego. Umyj butelkę i smoczek zaraz po użyciu.
Bebilon powinien być wykorzystany w ciągu 2 godzin po przygotowaniu.
Nigdy nie należy używać ponownie niewykorzystanej części pokarmu.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Po każdym użyciu foliowa torebka powinna być szczelnie zamknięta
- Zawartość otwartego opakowania foliowego powinna być zużyta w ciągu 4 tygodni po otwarciu
- Opakowanie przed i po otwarciu powinno być przechowywane w suchym miejscu, w temperaturze od 10°C do 25°C. Nie przechowywać w lodówce
- Opakowanie zewnętrzne powinno być wyrzucone dopiero po całkowitym wykorzystaniu zawartości, ze względu na umieszczone na nim ważne informacje.