O produkcie
Producent
INSTYTUT WLOKIEN NATURALNYCH I ROSLIN ZIELARSKICHWojska Polskiego 71B
Poznań
Opis
LEN MIELONY Suplement diety zawierający siemię lniane mielone.
Składniki
Odtłuszczone nasiona lnu.
| Wartość odżywcza | 2 łyżeczki (8 g) | dzienna porcja 3 łyżeczki (12 g) | 
| Wartość energetyczna | 108,2 kJ (26 kcal) | 162,3 kJ (39 kcal) | 
| Białko | 3,20 g | 4,80 g | 
| Węglowodany | 0,24 g | 0,36 g | 
| Tłuszcz | 0,72 g | 1, 08 g | 
| Błonnik pokarmowy | 1,44 g | 4,32 g | 
| -błonnik rozpuszczalny | 0,86 g | 1,29 g | 
| -błonnik nierozpuszczalny | 2,02 g | 3,03 g | 
| Lignany | 90 mg | 135 mg | 
| Sól | 0,010 g | 0,015 g | 
Masa netto
100 g
Właściwości składników
Len mielony zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, białko, lignany.
Błonnik lnu mielonego zawiera około 30% łatwo pęczniejących, żelujących w wodzie śluzów. W strukturę błonnika lnianego wkomponowane są lignany.
Białko lnu jest jednym z najbardziej wartościowych biologicznie białek roślinnych. Jest lekkostrawne i bogate w aminokwasy egzogenne. Aminokwasy te są niezbędne dla organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ ustrój człowieka ich nie wytwarza.
Len mielony zawiera 4-krotnie mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lnu, dzięki czemu jest prawie 3-krotnie mniej kaloryczny i pozbawiony oleistego posmaku.
Zalecane dzienne spożycie
1 łyżeczkę lnu mielonego (4 g) zalać około 1/2 szklanki gorącej wody, po czym odstawić na kilka minut kilkakrotnie mieszając do zgęstnienia i uzyskania śluzowatej konsystencji kleiku. Spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej 1/2- 1 godziny przed posiłkiem.
Smak kleiku można urozmaicać w zależności od upodobań i zaleceń dietetycznych np. dodatkiem mleka, soków, lekkiego rosołu, płatków śniadaniowych, miodu, lekko posolić lub posłodzić. Korzystny jest dodatek produktów mlecznych, które idealnie uzupełniają kompozycję aminokwasów lnu.
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
 - Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
 - Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
 - Przechowywać w temperaturze pokojowej.
 - Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
 - Chronić od wilgoci i światła.
 
Cechy produktu
- Płeć
 
- Wiek
 
- Typ produktu
 
- Postać
 
- Działanie/właściwości
 
- Główny składnik
 
- Część ciała
 
- Układy narządowe
 
- Pora stosowania
 
- Sposób aplikacji
 
                                                            
            
        
            
        
            
        
            
        
            
        
                    

