O produkcie
Producent
NUTRICIA POLSKA Sp. z o.o.Bobrowiecka 8
00-728 Warszawa
serwis@nutricia.com.pl
Opis
Nutridrink Yoghurt Style – preparat odżywczy do picia.
Smak waniliowo-cytrynowy.
Skład
Odtłuszczony jogurt (49%), woda, syrop glukozowy, sacharoza, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), stabilizator (pektyna), cytrynian sodu, aromat waniliowo-cytrynowy, wodorofosforan potasu, cytrynian potasu, chlorek choliny, karotenoidy - zawierają lecytynę sojową (β-karoten, luteina, likopen), chlorek sodu, wodorotlenek magnezu, L-askorbinian sodu, wodorotlenek wapnia, mleczan żelaza (II), siarczan cynku, nikotynamid, octan retynolu, barwnik (kurkumina), glukonian miedzi (II), siarczan manganu(II), octan DL-α-tokoferylu, D-pantotenian wapnia, D-biotyna, chlorowodorek pirydoksyny, kwas foliowy, cholekalcyferol, chlorowodorek tiaminy, fluorek sodu, jodek potasu, ryboflawina, selenin sodu, fitomenadion, chlorek chromu(III), molibdenian sodu.
Wartość energetyczna |
630 kJ |
Białko |
6,0 g |
Węglowodany |
18,7 g |
w tym: |
|
Tłuszcz |
5,8 g |
w tym: - kwasy nasycone |
0,8 g |
Błonnik pokarmowy |
0,2 g |
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe |
|
Na |
105 mg |
K |
201 mg |
Cl |
130 mg |
Ca |
108 mg |
P |
108 mg |
Mg |
34 mg |
Fe |
2,4 mg |
Zn |
1,8 mg |
Cu |
270 µg |
Mn |
0,49 mg |
F |
0,15 mg |
Mo |
16 µg |
Se |
3,5 µg |
Cr |
10 µg |
I |
20 µg |
Witaminy |
|
Witamina A |
122 µg RE |
Karotenoidy |
0,30 mg |
Witamina D |
1,0 µg |
Witamina E |
1,9 mg α-TE/ET |
Witamina K |
7,9 µg |
Tiamina |
0,22 mg |
Ryboflawina |
0,24 mg |
Niacyna |
2,7 mg NE |
Kwas pantotenowy |
0,79 mg |
Witamina B6 |
0,25 mg |
Kwas foliowy |
40 µg |
Witamina B12 |
0,31 µg |
Biotyna |
6,0 µg |
Witamina C |
15 mg |
Inne |
|
Cholina |
55 mg |
Osmolarność |
740mOsmol/l |
Właściwości
Nutridrink Yoghurt Style to wysokoenergetyczny preparat odżywczy w płynnej postaci, przeznaczony do picia. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz komplet witamin i minerałów. Jego zaletą jest to, że w małej objętości dostarcza dużo energii i wszystkie niezbędne osobie chorej składniki odżywcze. Dzięki formie płynnej jest łatwy do podania. Może być uzupełnieniem standardowej diety lub stanowić jedyne źródło pożywienia.
Przeznaczenie
Nutridrink Yoghurt Style przeznaczony jest dla osób, które mają problemy ze spożywaniem normalnych posiłków i z dostarczeniem odpowiedniej ilości składników odżywczych i energii z pożywienia, szczególnie w okresie choroby i rekonwalescencji.
Do postępowania żywieniowego w przypadkach takich jak:
- przed oraz po zabiegach operacyjnych, oraz w okresie rekonwalescencji
- porażenie mózgowe
- choroba Huntingtona, Parkinsona, Alzheimera, inne zespoły otępienne
- mukowiscydoza
- zaburzenia żucia i połykania
- brak apetytu o różnej etiologii
- zwiększone zapotrzebowanie białkowo-energetyczne.
Preparat może być także stosowany jako przygotowanie do zabiegów diagnostycznych na przewodzie pokarmowym np. do kolonoskopii.
Sposób użycia
Zalecane spożycie:
Nutridrink Yoghurt Style może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia (5-7 opakowań na dobę) lub jako uzupełnienie diety naturalnej (do 3 opakowań na dobę). Całkowita ilość białka dostarczona z produktu Nutridrink Yoghurt Style nie może przekroczyć 80 g dziennie (maksymalnie 7 opakowań).
Sposób użycia:
- Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze od 5°C do 25°C. Po pierwszym otwarciu opakowania zawartość przechowywać w lodówce maksymalnie do 24 godzin, jeśli nie spożywano bezpośrednio z butelki.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
- Nie stosować w przypadku galaktozemii i fruktozemii oraz nietolerancji laktozy.
- Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3-6 lat: podawać jedynie jako uzupełnienie diety.
- Nie zawiera glutenu.
- Pakowany w atmosferze ochronnej.
- Produkt pasteryzowany.