Nutridrink, smak waniliowy, płyn, 4 x 125 ml

płyn, niedożywienie, niedobór witamin, niedobór minerałów, brak apetytu, rekonwalescencja żywieniowa, zaburzenia trawienia, waniliowy

28,29 zł
Cena za szt.: 7,07 zł
Sprawdź warianty
truskawka
28,29 zł
7,07 zł / szt.
owoce leśne
28,29 zł
7,07 zł / szt.
wanilia
28,29 zł
7,07 zł / szt.
neutralny
28,49 zł
7,12 zł / szt.
czekolada
28,59 zł
7,15 zł / szt.
Odkryj zestawy tego produktu
Zestaw 2x Nutridrink, smak waniliowy, płyn, 4 x 125 ml
54,98 zł

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

Co to jest Nutridrink?

Nutridrink to doustny preparat odżywczy, który należy stosować pod nadzorem lekarza. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą. Nutridrink może być jedynym źródłem pożywienia lub uzupełnieniem diety, gdy tradycyjna dieta jest niewystarczająca. Odżywia i dzięki temu wspiera leczenie.

Kiedy stosuje się Nutridrink?

Nutridrink znajduje zastosowanie u pacjentów, którzy z powodu choroby nie są w stanie dostarczyć odpowiednich, pozwalających na pokrycie dobowego zapotrzebowania organizmu, ilości składników odżywczch wyłącznie za pomocą tradycyjnej diety. Jest pomocny w takich przypadkach jak:

• brak apetytu i niechęć do jedzenia,
• problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem),
• pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunka, zaparcia),
• zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze będące następstwem choroby.

Czy wiesz, że?

Prawidłowe odżywianie:

• warunkuje utrzymanie prawidłowego stanu odżywienia,
• wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
dostarcza energii pozwalającej na zachowanie aktywności,
• sprzyja zachowaniu prawidłowej pracy mózgu,
• wpływa na zachowanie siły mięśniowej,
• pomaga zachować dobrą jakość życia.

Występowanie poniższych symptomów może świadczyć o zaburzeniach stanu odżywienia na skutek choroby:

Osłabienie siły mięśniowej
Utrata apetytu. Niechęć do jedzenia
Spadająca z palca obrączka
Brak energii i wyczerpanie
• Nieplanowany spadek masy ciała
Luźne ubrania
• Sucha, pękająca skóra
Problemy z pamiecią. Trudności w koncentracji.

Jeśli zauważyłeś u siebie któryś z powyższych objawów, zapytaj lekarza czy Nutridrink jest rozwiązaniem dla Ciebie.

Co wyróżnia Nutridrink?

Jest wysokoenergetyczny
Dostarcza dużą ilość energii - 300 kcal w jednej butelce.

Niezbędne składniki odżywcze w małej objętości
Zawiera białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i składniki mineralne skoncentrowane w najmniejszej butelce.*

Jest gotowy do spożycia
Mała objętość i płynna forma ułatwiają jego podanie i spożycie pacjentom, którzy mają trudność z zaspokojeniem swoich potrzeb żywieniowych tradycyjną dietą. Dobrze wkomponuje się w codzienny jadłospis osób chorych.

Duży wybór smaków
Dostępne smaki: waniliowy, truskawkowy, czekoladowy, neutralny, owoców leśnych, umożliwiają pacjentowi wybór produktu zgodnie z preferencjami smakowymi.

*Spośród innych wysokoenergetycznych, kompletnych preparatów do żywienia medycznego dostępnych na polskim rynku (07/2023).

Stosowanie:

2 butelki na dobę - jako uzupełnienie diety*
5-7 butelek na dobę - jako jedyne źródło pożywienia*

Wsparcie żywieniowe powinno być zalecone przez lekarza w takiej ilości i tak długo jak pacjent tego potrzebuje (najlepiej przez cały okres trwania leczenia i rekonwalescencji po chorobie).

Dla uzyskania efektów wsparcia żywieniowego Nutridrink musi być stosowany regularnie.

*Przez minimum 14 dni, o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.

Nutridrink to:

Nutridrink jest produktem kompletnym, więc w przypadku pojawienia się trudności w przyjmowaniu tradycyjnych posiłków lekarz może zalecić stosowanie preparatu jako jedyne źródło pożywienia.

Twoje posiłki w walce z chorobą

Pytania i odpowiedzi:

Dla kogo przeznaczony jest Nutridrink?

Produkt Nutridrink może być pomocny u pacjentów, u których pogorszył się stan odżywienia, lub istnieje takie ryzyko. Na jego wystąpienie narażone są szczególnie osoby starsze oraz osoby chorujące przewlekle na:  choroby układu pokarmowego, choroby układu oddechowego, choroby neurologiczne, choroby układu sercowo-naczyniowego, u których występuje kilka jednostek chorobowych jednocześnie, przyjmujące wiele leków.

Jak stosować Nutridrink?

Nutridrink to produkt gotowy do spożycia. Może być stosowany jako samodzielny posiłek, uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do dań w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.

1. Należy pić go powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
2. Wstrząsnąć przed użyciem.
3. Najlepiej podawać schłodzony.
4. Stosować pod nadzorem lekarza.

Jakie są ważne informacje dotyczące produktu?

Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Produkt odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Nie stosować u dzieci poniżej 3 lat.
Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3-6 lat.
Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.

Jaki jest skład i wartość odżywcza produktu?

Nutridrink o smaku waniliowym:

Białka mleka krowiego, syrop glukozowy, woda, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), mleczan potasu, cytrynian potasu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), wodorofosforan magnezu, aromat, chlorek choliny, cytrynian sodu, L-askorbinian sodu, chlorek sodu, chlorek potasu, mleczan żelaza(II), siarczan cynku, barwnik (kurkumina), glukonian miedzi(II), siarczan manganu, nikotynamid, octan DL-alfa-tokoferylu, D-pantotenian wapnia, cholekalcyferol, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, chlorek chromu(III), kwas pteroilomonoglutaminowy, molibdenian(VI) sodu, jodek potasu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cyjanokobalamina.

Wartość odżywcza 100 ml produktu:

Wartość energetyczna 1010kJ/240kcal; Tłuszcz 9,3 g w tym: Kwasy nasycone 0,86 g; Węglowodany 29,6 g w tym: Cukry 15,5 g; Laktoza <0,5 g; Błonnik 0 g; Białko 9,6 g; Sól 0,24 g; Witaminy: Witamina A 240 µg, Witamina D 1,8 µg, Witamina E 3,0 mg alfa-TE/ET, Witamina K 13 µg, Tiamina 0,40 mg, Ryboflawina 0,40 mg, Niacyna (4,3 mg NE/EN) 2,2 mg, Kwas pantotenowy 1,3 mg, Witamina B6 0,40 mg, Kwas foliowy 64 µg, Witamina B12 0,70 µg, Biotyna 9,6 µg, Witamina C 24 mg; Składniki mineralne i pierwiastki śladowe: Sód 96,0 mg, Potas 237 mg, Chlorek 85,0 mg, Wapń 176 mg, Fosfor 182 mg, Magnez 32,5 mg, Żelazo 3,85 mg, Cynk 2,9 mg, Miedź 0,43 mg, Mangan 0,84 mg, Fluorek 0,18 mg, Molibden 24,0 µg, Selen 14,7 µg, Chrom 16,0 µg, Jod 36,3 µg; Inne: Cholina 88,1 mg, Osmolarność 790 mOsmol/l

Poznaj inne produkty z linii Nutridrink

Nutridrink Protein

Niedożywienie i ryzyko niedożywienia

• wysoka zawartość białka 18 g białka w 125 ml produktu
• wysoka zawartość energii 306 kcal w 125 ml
• witaminy i składniki mineralne skoncentrowane w małej objętości

Nutridrink Protein Omega 3

Choroba nowotworowa

• wysoka zawartość białka 18 g białka w 125 ml produktu
• wysoka zawartość energii 306 kcal w 125 ml
• zawiera kwasy tłuszczowe Omega 3 (EPA i DHA) o wysokiej zawartości witaminy D

 

Nutridrink Skin Repair

Trudno gojące rany

• zawiera składniki wspomagające gojenie ran
• wysoka zawartość białka
• wysoka zawartość energii
• zawiera argininę, cynk i antyoksydanty

Nutridrink, Nutridrink Protein, Nutridrink Protein Omega 3, Nutridrink Skin Repair to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Stosować pod nadzorem lekarza.

Nutridrink do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą. Nutridrink Protein do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Nutridrink Protein Omega 3 do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Nutridrink Skin Repair do postępowania dietetycznego w przypadku odleżyn i innych trudno gojących ran.

Nutricia Polska Sp. z.o.o, ul, Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa 

ADLT/PHAM/01/02/2023

Pokaż wszystkie produkty NUTRIDRINK

Producent

NUTRICIA .
Bobrowiecka 8
Warszawa

Opis

Nutridrink, płyn o smaku waniliowym, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, dla dzieci powyżej 3 roku życia i dorosłych. Wysokoenergetyczny, odżywczy płyn zawierający białko, węglowodany, tłuszcze w odpowiednich proporcjach, wzbogacony kompletem witamin i minerałów niezbędnych osobie chorej.
Nie zawiera błonnika i glutenu.

Skład

Białka mleka krowiego, syrop glukozowy, woda, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), mleczan potasu, cytrynian potasu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), wodorofosforan magnezu, aromat, chlorek choliny, cytrynian sodu, L-askorbinian sodu, chlorek sodu, chlorek potasu, mleczan żelaza(II), siarczan cynku, barwnik (kurkumina), glukonian miedzi(II), siarczan manganu, nikotynamid, octan DL-alfa-tokoferylu, D-pantotenian wapnia, cholekalcyferol, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, chlorek chromu(III), kwas pteroilomonoglutaminowy, molibdenian(VI) sodu, jodek potasu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cyjanokobalamina.

Wartość odżywcza w 100 ml
Energia 1010 kJ/ 240 kcal
Tłuszcz, w tym: 9,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,86 g
Węglowodany, w tym: 29,6 g
Cukry 15,5 g
Laktoza < 0,5 g
Błonnik  0 g
Białko 9,6 g
Sól 0,24 g
Witamina A 240 µg 
Witamina D 1,8 µg
Witamina E

3,0 mg alfa-TE/ET

Witamina K 13 µg
Tiamina 0,40 mg
Ryboflawina 0,40 mg
Niacyna 2,2 mg (4,3 mg NE/EN)
Kwas pantotenowy 1,3 mg
Witamina B6 0,40 mg
Kwas foliowy 64 µg
Witamina B12 0,70 µg
Biotyna 9,6 µg
Witamina C 24 mg
Sód 96 mg
Potas 237 mg
Chlorki 85 mg
Wapń 176 mg
Fosfor 182 mg
Magnez 32,5 mg
Żelazo 3,85 mg
Cynk 2,9 mg
Miedź 0,43 mg
Mangan 0,84 mg
Fluor 0,18 mg
Molibden 24 µg
Selen 14,7 µg
Chrom 16 µg
Jod 36,3 µg
Cholina 88,1 mg
Osmolarność 790 mOsmol/l
Procent (%) energii z:
Tłuszczu 35 %
Węglowodanów 49 %
Błonnika 0 %
Białka 16 %

Masa netto

500 ml (4 x 125 ml)

Właściwości

Jest odpowiedni do stosowania jako uzupełnienie diety pacjenta lub jako jedyne źródło pożywienia.

Przeznaczenie

Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą. Szczególnie polecany do wprowadzenia, w przypadku:

  • braku apetytu i niechęci do jedzenia,
  • problemów z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem),
  • pogorszonego trawienia i wchłaniania objawiającego się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia,
  • zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze będące następstwem choroby.

Zalecane dzienne spożycie

Jako uzupełnienie diety: 1-3 butelki na dobę (300-900 kcal).
Jako jedyne źródło pożywienia: 5-7 butelek na dobę (1500-2100 kcal).

Sposób użycia

Dobrze wstrząsnąć przez użyciem.
Zaleca się pić powoli - 1 opakowanie od 30 minut do 1 godziny, lub między posiłkami.
Najlepiej podawać schłodzony.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

Stosować pod nadzorem lekarza.
Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat. Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3-6 lat.
Nie stosować w przypadku alergii na składniki preparatu.
Produkt nieodpowiedni dla pacjentów z niewydolnością nerek oraz wątroby.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Po otwarciu przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 24 godziny.

Polecane artykuły
  • Choroba Leigha wraz ze schorzeniami, takimi jak zespół Alpersa, Bartha czy Pearsona, należy do nieuleczalnych, genetycznie uwarunkowanych chorób mitochondrialnych dziedziczonych zarówno w sposób autosomalnie recesywny, jak i związany z płcią. Nazywana jest często podostrą martwiczą encefalomielopatią (SNEM) atakującą głównie ośrodkowy układ nerwowy. Jest to rzadka choroba, która występuje 1 raz na 40 tysięcy zdrowych urodzeń i ma bardzo złe rokowanie, ponieważ przewidywana długość życia osób nią dotkniętych wynosi zaledwie kilkanaście lat.

  • Przyczyną chłoniaka jest niekontrolowany rozrost puli limfocytów, a głównym skutkiem ubocznym – upośledzenie układu immunologicznego ze względu na utratę funkcji zmienionych komórek. Najczęstszą przyczyną zgonu wśród pacjentów cierpiących na nowotwory krwi są pozornie niegroźne infekcje – i właśnie tak zabija chłoniak Burkitta.

  • Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym rodzajem raka i drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu raka na świecie.  Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Michigan (USA) odkryli, że wysoki poziom amoniaku w guzach raka okrężnicy może uniemożliwić im odpowiedź na immunoterapię. Dowiedziono również, że obniżenie poziom amoniaku lekami na hiperamonemię, sprawia, że są one bardziej wrażliwe na leczenie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.