
Jaka jest rola żywienia medycznego w chorobie nowotworowej?
Optymalnie zbilansowana dieta u osób z chorobą nowotworową zmniejsza ryzyko rozwoju niedożywienia, co z kolei może ograniczać dolegliwości związane z chemio- i radioterapią czy występowanie powikłań pooperacyjnych. Wsparciem dla organizmu może być specjalne żywienie medyczne. Czym jest ten rodzaj żywności? Jakie ma zalety? Kiedy zacząć je stosować?
- Rola żywienia medycznego w chorobie
- Jakie są kluczowe składniki odżywcze dla pacjenta onkologicznego?
- Co to jest żywienie medyczne i jak może pomóc?
- Maksimum wartości w małej objętości
- Kiedy zacząć stosować żywienie medyczne?
- Żywienie medyczne w praktyce
Rola żywienia medycznego w chorobie
Prawidłowe żywienie w czasie choroby jest wyjątkowo istotne, ponieważ wzmacnia obciążony nią organizm. Szczególną rolę pełni w momencie, kiedy u pacjenta zdiagnozowano chorobę onkologiczną. Wówczas chory traci apetyt, a każdy kęs staje się wyzwaniem. Z trudnościami w przygotowaniu posiłków według specyficznych wytycznych zmagają się zarówno pacjenci, jak i ich opiekunowie. Niestety, tradycyjna dieta często okazuje się niewystarczająca do pokrycia zapotrzebowania energetycznego, ale także odpowiedniej, zwiększonej w trakcie choroby ilości witamin i minerałów. Wzrost zapotrzebowania dotyczy przede wszystkim białka i kwasów tłuszczowych omega-3.
W takiej sytuacji, najlepiej poprosić o konsultację z lekarzem specjalistą, który być może zaleci wprowadzenie do codziennej diety tzw. żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, która pomaga zaspokoić zwieszone potrzeby żywieniowe pacjenta. Żywienie medyczne może stanowić ważny element wparcia procesu leczenia.
Jakie są kluczowe składniki odżywcze dla pacjenta onkologicznego?
Celem diety w chorobie nowotworowej jest zapewnienie pacjentowi odpowiedniej ilości energii (czyli kalorii) oraz niezbędnych składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, a także witamin i składników mineralnych. Każdy z wymienionych elementów odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu.
Przystępując do planowania jadłospisu, warto wiedzieć na co należy szczególnie zwrócić uwagę:
- zapotrzebowanie kaloryczne – bardzo ważne jest, aby pokryć zapotrzebowanie energetyczne pacjenta, gdyż niedobór od 100 do 300 kcal/dzień może spowodować ubytek masy mięśniowej między 1 a 2,3 kg miesięcznie;
- zapotrzebowanie na białko wzrasta nawet dwukrotnie, czyli chory powinien dostarczać wraz z pożywieniem ok. 1,5 g białka na kg masy ciała (podstawowe to około 0,8 g na kg masy ciała);
- tłuszcze w diecie pacjenta onkologicznego są niezwykle ważnym składnikiem pokarmowym, ale poza ich ilością, ważna jest przede wszystkim ich jakość. Pacjenci z chorobą nowotworową powinni dostarczać przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 (EPA i DHA), które wykazują działanie przeciwzapalne;
- witamina D – utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D w organizmie może przyczynić się do ogólnego wzmocnienia układu odpornościowego. Wykazano, że wzrost stężenia witaminy D3 w surowicy krwi obwodowej ma istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka występowania pierwotnych nowotworów wątroby.
Co to jest żywienie medyczne i jak może pomóc?
Żywienie medyczne to żywność stworzona dla osób, które nie są w stanie przy pomocy tradycyjnych produktów spożywczych dostarczyć sobie wszystkich składników odżywczych w odpowiedniej ilości.
Problemem wielu pacjentów jest m.in. brak apetytu, mdłości, uczucie pełności, a także zaburzenia smaku, które mogą prowadzić do niedożywienia. Celem wsparcia żywieniowego jest zmniejszenie ryzyka rozwoju czy pogłębiania się niedożywienia, czyli poprawa stanu odżywienia: przywrócenie funkcji komórek organizmu oraz odbudowa utraconych tkanek na skutek niedożywienia.
Poprawa funkcji komórek pojawia się stosunkowo szybko, bo często w ciągu pierwszych kilkunastu dni od wdrożenia żywienia medycznego. Jest ona związana z uzupełnieniem niedoborów i poprawą czynności komórek. Dr Maja Czerwińska Rogowska, dietetyk, wyjaśnia:
Interwencję żywieniową najlepiej jest prowadzić powoli, po konsultacji z lekarzem prowadzącym, z zastosowaniem żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, jeżeli tradycyjna dieta lub jej wzbogacenie nie jest wystarczające.
Maksimum wartości w małej objętości
Produkty z linii Nutridrink charakteryzują się niewielką objętością, ale wysoką wartością odżywczą. Mają formę płynną, co ułatwia ich spożycie przez osoby chore. Preparat odżywczy np. Nutridrink Protein Omega 3 stworzony został z myślą o pacjentach onkologicznych.
Nutridrink Protein Omega 3 to wsparcie żywieniowe stosowane:
- jako przygotowanie do chemio- i radioterapii,
- w trakcie i po zakończeniu chemio- i radioterapii,
- w okresie okołooperacyjnym.
Preparaty z linii Nutridrink można pić między głównymi posiłkami, powoli i małymi łykami. Można je również dodawać do posiłków, mieszać z gotowymi potrawami przygotowywanymi dla chorego.
Dzięki temu preparaty Nutridrink stanowią uzupełnienie diety: w przypadku pacjentów onkologicznych wsparcie stanowią produkty z linii Nutridrink Protein Omega 3, natomiast preparaty z linii Nutridrink Protein wspierają pacjentów w czasie choroby i rekonwalescencji.
Kiedy zacząć stosować żywienie medyczne?
Jak podkreśla dr Maja Czerwińska Rogowska, decyzję o stosowaniu żywienia medycznego należy skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. Często pacjenci sięgają po tego rodzaju wsparcie zbyt późno, niesłusznie traktując je jako „ostatnią deskę ratunku”. Najlepiej rozważyć wprowadzenie takich preparatów już na początku walki z chorobą, czyli na etapie diagnozy, ponieważ proces leczenia wymaga czasu i odpowiedniego wsparcia żywieniowego przez cały okres choroby.
Żywienie medyczne w praktyce
Doskonałym przykładem, jak żywienie medyczne może być włączone do codziennej diety pacjentów, nie tylko jako napój, ale także jako składnik potraw jest przygotowana przez Dorotę Wellman i dr Maję Czerwińską-Rogowską orientalna zupa z dyni, wzbogacona o Nutridrink Protein Omega 3. Zupa oprócz składników odżywczych pochodzących z warzyw, zyskała dzięki Nutridrink Protein Omega 3 dodatkową porcję białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D, co czyni ją lepiej dopasowanym posiłkiem do potrzeb chorych onkologicznie.
Połączenie tradycyjnej kuchni z żywieniem medycznym nie tylko wzbogaca smak, ale przede wszystkim dostarcza organizmowi pacjenta niezbędnych składników odżywczych, wspierając tym samym proces leczenia.
Nutridrink Protein do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Nutridrink Protein Omega 3 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Stosować pod nadzorem lekarza.
*Materiał przygotowany przez Nutricia Polska Sp. z.o.o, ul, Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa.