O produkcie
Producent
NUTRICIA POLSKA Sp. z o.o.Bobrowiecka 8
00-728 Warszawa
serwis@nutricia.com.pl
Opis
Diasip, płyn o smaku truskawkowym to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Dedykowany pacjentom z cukrzycą i hiperglikemią. Nie zawiera sacharozy, tylko substancje słodzące: acesulfam K i sól sodową sacharyny. Normoenergetyczny preparat odżywczy z błonnikiem o niskim indeksie glikemicznym. Nie zawiera glutenu.
Skład
Woda, izomaltuloza (źródło glukozy i fruktozy), błonnik pokarmowy (galaktooligosacharydy (z mleka krowiego), dekstryna oporna na trawienie, skrobia oporna na trawienie, celuloza), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), skrobia, laktoza (z mleka krowiego, koncentrat białek serwatkowych (z mleka krowiego), izolat białka sojowego, aromat, barwik (kwas karminowy), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), olej rybi, cytrynian potasu, chlorek choliny, karotenoidy - zawierają soję (beta-karoten, luteina, likopen), wodorotlenek magnezu, wodorofosforan dipotasu, wodorotlenek potasu, L-askorbinian sodu, chlorek wapnia, cytrynian sodu, fosforan wapnia, substancje słodzące (acesulfam K, sól sodowa sacharyny), mleczan żelaza (ll), octan DL-alfa-tokoferylu, węglan wapnia, siarczan cynku, nikotynamid, octan retinylu, glukonian miedzi (ll), D-pantotenian wapnia, chlorek chromu (lll), siarczan manganu, selenian (IV) sodu, D-biotyna, chlorowodorek tiaminy, cyjanokobalamina, cholekalcyferol, chlorowodorek pirydoksyny, kwas pteroilomonoglutaminowy, ryboflawina, molibdenian (VI) sodu, jodek potasu, fluorek sodu, fitomenadion.
Wartość odżywcza |
w 100 ml |
Energia |
435 kJ/ 104 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
3,8 g |
- kwasy nasycone |
0,5 g |
Węglowodany, w tym: |
11,7 g |
- cukry |
8,3 g |
- laktoza |
3,6 g |
- sacharoza |
0 g |
- izomaltuloza |
4,4 g |
- polisacharydy |
3,1 g |
Błonnik |
2,0 g |
Białko |
4,9 g |
Sól |
0,14 g |
Witamina A |
82 µg RE/ER |
Witamina D |
1,2 µg |
Witamina E |
2,5 mg alfa-TE/ET |
Witamina K |
5,3 µg |
Tiamina |
0,40 mg |
Ryboflawina |
0,20 mg |
Niacyna |
0,23 mg |
Kwas pantotenowy |
0,80 mg |
Witamina B6 |
0,30 mg |
Kwas foliowy |
38 µg |
Witamina B12 |
0,65 µg |
Biotyna |
6,5 µg |
Witamina C |
15 mg |
Sód |
55 mg |
Potas |
100 mg |
Chlorki |
45 mg |
Wapń |
53 mg |
Fosfor |
47 mg |
Magnez |
23 mg |
Żelazo |
1,6 mg |
Cynk |
1,2 mg |
Miedź |
0,18 mg |
Mangan |
0,33 mg |
Fluor |
0,10 mg |
Molibden |
10 µg |
Selen |
7,5 µg |
Chrom |
12 µg |
Jod |
13 µg |
Karotenoidy |
0,20 mg |
Cholina |
50 mg |
Osmolarność |
365 mOsmol/l |
Procent (%) energii z: |
|
- tłuszczu |
33 % |
- węglowodanów |
45 % |
- błonnika |
3 % |
- białka |
19 % |
Masa netto
800 ml (4 x 200 ml)
Właściwości
Diasip jest źródłem energii, białka, witamin i składników mineralnych skoncentrowanych w małej objętości, łatwej do wypicia. Płyn został wzbogacony o zwiększoną zawartość witamin z grupy B, istotnych dla metabolizmu węglowodanów. Zawiera przeciwutleniacze, takie jak: witaminy C i E, karotenoidy, selen.
1 butelka produktu to 2,4 wymiennika węglowodanowego.
Przeznaczenie
Diasip, płyn jest przeznaczony do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą, u pacjentów z cukrzycą i pacjentów z hiperglikemią, szczególnie w przypadkach takich jak: po udarze, przed oraz po zabiegach operacyjnych oraz w okresie rekonwalescencji, w zaburzeniach żucia i połykania, przy braku apetytu o różnej etiologii.
Zalecane dzienne spożycie
Jako uzupełnienie diety: 1-3 butelek na dobę (208-624 kcal).
Jako jedyne źródło pożywienia: 7-10 butelek na dobę (1456-2080 kcal).
Sposób użycia
Produkt jest gotowy do picia. Należy dobrze wstrząsnąć przez użyciem. Zaleca się pić powoli - 1 opakowanie do 30 minut. Najlepiej podawać schłodzony.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Należy stosować pod nadzorem lekarza. Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat, a u dzieci w wieku 3-6 lat stosować ostrożnie. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie stosować u pacjentów z fruktozemią. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 24 godziny.
Cechy produktu
- Zalecenia żywieniowe
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Specyfika
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji