Alergia pokarmowa. Co najczęściej uczula dzieci? Czy diety alergiczne mają sens?
Ewa Pakuła

Alergia pokarmowa. Co najczęściej uczula dzieci? Czy diety alergiczne mają sens?

z prof. Krzysztofem Buczyłko rozmawia Ewa Pakuła

Ewa Pakuła: Alergia pokarmowa kojarzy się zwykle z wiekiem niemowlęcym i dziecięcym. Ale czy dotyczy rownież osob dorosłych?

Krzysztof Buczyłko: Jak wynika z mojej praktyki i prac naukowych, niemal tak samo często uczulają się dzieci, jak i dorośli.

Jakie ciekawe odkrycie pojawiło się ostatnio w alergologii?

Najnowsze badania prowadzone na uczulającym białku jabłka - zwanym profilina - wykazały, że ta struktura głównie uczulajaca w jabłku jest identyczna z białkiem głownie alergizującym w pyłku brzozy. Mało tego, okazało się, że to samo białko jest również w pyłku leszczyny, orzechach, kiwi i w selerze. I dlatego teraz jeden test na profilinę z krwi, jeśli wychodzi wysoce dodatni, świadczy o tym, że badany chory może zareagowac alergicznie na wszystkie pokarmy zawierające ten alergen. Poza tym obecność profiliny w pokarmach, jak i pyłkach brzozy czy leszczyny, świadczy o tym, że w istocie nie ma osobnej alergii wziewnej i alergii pokarmowej, ale jest to jedna alergia na wspolne tzw. epitopy. W języku potocznym powiedzielibyśmy takie same cegiełki.

Co najczęściej uczula dzieci?

Małe dziecko może byc uczulone na trzy podstawowe pokarmy: marchew, jabłko i mleko. Na ogół pediatrzy wiedzą o tym trzecim, bo białko kojarzy się z białym, czyli mlekiem. Ono oczywiście uczula tak samo często, jak jabłko czy marchewka. Celowo jednak wymieniam je na trzecim miejscu. Czasem sami lekarze mogą wpływać na rozwój alergii nakazując karmienie dziecka np. jabłkiem czy marchewką, a zakazując picia mleka. Tymczasem dziecko może byc uczulone właśnie na to jabłko czy marchew, a mleko świetnie będzie tolerować. Warto zwracać uwagę na upodobania dziecka, na to co chętnie je i nic mu po tym nie jest, i to mu należy podawac.

Czy diety alergiczne mają sens?

Nie ma żadnych sztywnych zasad i schematycznych diet rzekomo niskoalergicznych dla matek w ciąży i dzieci. Zmienność alergii pokarmowej jest tak duża, że z góry nie wiadomo co będzie jej przyczyną. Dieta w alergologii nabiera sensu, jeśli wiemy dokładnie jaki jest rodzaj, przyczyna i stopień nasilenia choroby. Wówczas można ułożyć dietę w sposob precyzyjny dla każdego alergika. Zawodne są statystyczne gotowce, rzekomo skuteczne. Diety muszą być indywidualne.

Czy konserwanty moga uczulac?

Konserwanty jest to temat ważny, choć niedoceniany. W produktach fabrycznych: artykułach spożywczych, lekach, kroplach do oczu czy kosmetykach jest szereg związków chemicznych dodawanych, aby wyrób był lepszy, trwalszy itp. Najczęstszymi konserwantami sa tiuram i benzoesan sodu. Ale najczęściej uczula nikiel, który znajduje się w opakowaniach żywności, w garnkach, w ktorych ją gotujemy, w czarnej mocnej herbacie i kakao. Po spożyciu żywności z niklem może pojawić się złe samopoczucie czy wypryski skóry. Pamiętajmy, że co piata kobieta w Europie ma alergię na nikiel. Najlepszym testem tej alergii są kolczyki w uszach, ktore "obierają" od niklu. Warto też zwrocic uwagę na swoje samopoczucie po czekoladzie, kakao lub po mocnej herbacie.

A co wiadomo o glutaminianie sodu?

Glutaminian sodu nie wywołuje reakcji uczuleniowej w rozumieniu powstawania przeciwciał lub w znaczeniu alergii kontaktowej.
Glutaminian może wywoływac raczej nietolerancję podobną do kwasu acetylosalicylowego. Zdarza się to rzadko. Leczenie polega na uważnym czytaniu składu gotowych produktow spożywczych omijaniu chińskich restauracji, w których środek ten używany jest w dużych ilościach, oczywiście tylko przez osoby wyraźnie na ten właśnie środek nadwrażliwe.

Czy w ramach obecnego systemu zdrowia diagnostykę alergii pokarmowej można wykonać bezpłatnie?

Dzieci z podejrzeniem alergii jest dużo, około 25 procent. Obecny system daje duże możliwości diagnostyczne. Narodowy Fundusz Zdrowia ma specjalne programy diagnostyczne, ktore umożliwiają wielu dzieciom przebadanie. Jednak nie wszystkie badania są objęte tymi standardami i za niektore z nich trzeba zapłacić.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Magnez łagodzi stres

    Magnez jest jednym z podstawowych makroelementów niezbędnych do życia. Makroelementy są to pierwiastki występujące w organizmie w ilościach do kilku procent jego suchej masy. Magnez wchodzi w skład wszystkich tkanek i znajduje się przede wszystkim wewnątrz komórek.

  • Bańki – sprawdzają się od lat

    Mimo olbrzymiego postępu wiedzy medycznej, stawianie baniek nadal pozostaje dość popularną metodą leczenia ostrych infekcji dróg oddechowych.

  • Jak wspomóc swoją odporność? Poznaj sposoby na wzmocnienie układu immunologicznego

    Odporność immunologiczna to zdolność organizmu do biernej oraz czynnej obrony przed patogenami, czyli czynnikami chorobotwórczymi. W jaki sposób można pobudzić swoją odporność? Jakie czynniki mają właściwości immunostymulujące? Czy poza przyjmowaniem leków w czasie trwania infekcji wirusowych lub bakteryjnych można jakoś wspomóc swój układ odpornościowy?

  • Paracetamol skuteczny, ale niebezpieczny

    Paracetamol jest jednym z grupy leków, które w ostatnich latach w Polsce zrobiły zawrotną karierę stając się dostępne bez recepty i wszechobecne w kioskach, sklepach, hipermarketach czy na stacjach benzynowych. Z jednej strony łatwość dostępu do leku umożliwia nabycie go o każdej porze dnia i nocy, z drugiej strony wiąże się to z ryzykiem szkodliwego dla zdrowia przedawkowania paracetamolu, zwłaszcza w preparatach złożonych.

  • Zbliża się przesilenie wiosenne

    Porą roku, która zazwyczaj najbardziej się dłuży jest zima, a najtrudniejsze do przetrwania są jej ostatnie tygodnie. Jesteśmy wtedy zmęczeni mało ruchliwym trybem życia, niedoborem światła słonecznego i zimnem. Jest to tzw. przesilenie wiosenne.

  • Mononukleoza zakaźna - objawy i leczenie

    Mononukleoza nazywana także chorobą pocałunków jest jedną z rzadziej rozpoznawanych chorób zakaźnych. Co za tym idzie, świadomość społeczna w tym zakresie jest niewielka i skutkuje niepotrzebnym niepokojem w momencie rozpoznania choroby przez lekarza. Czynnikiem chorobotwórczym jest wirus Epsteina-Barra (tzw. EBV), który jest wirusem wszechobecnym. Na zakażenie szczególnie narażone są dzieci i nastolatki. Wirus, który raz zaatakował pozostaje w organizmie człowieka na całe życie.

  • Alergiczne zapalenie spojówek

    Wśród różnych dolegliwości coraz powszechniejsze stają choroby alergiczne, czyli uczuleniowe. Ich objawy zaczynają się często od dolegliwości ze strony oczu. Nierzadko skłania to pacjenta do wizyty bezpośrednio u farmaceuty w aptece po doraźną pomoc.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij