
Alergia na alkohol – przyczyny, objawy, postępowanie
Alergia na etanol jest zjawiskiem rzadkim. Najczęściej niepożądana reakcja po spożyciu alkoholi wysoko- lub niskoprocentowych jest spowodowana występowaniem w nich innych składników, takich jak siarczyny czy histamina. Należy więc uważnie kontrolować skład napojów alkoholowych i wystrzegać się produktów, które wcześniej spowodowały reakcję uczuleniową. W przypadku gwałtownych objawów alergii, takich jak zaczerwienienie skóry, rozległa wysypka, opuchlizna, duszności, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
- Przyczyny alergii na alkohol
- Objawy reakcji alergicznej na alkohol
- Postępowanie w przypadku pojawienia się symptomów uczulenia na alkohol
Przyczyny alergii na alkohol
Alergia na alkohol etylowy (etanol) występuje bardzo rzadko. Znacznie częściej przyczyną wystąpienia reakcji alergicznej są składniki alkoholi – niektóre osoby mogą być uczulone na substancje wykorzystywane do ich produkcji, takie jak zboża, orzechy, owoce lub karmel.
Ponadto przyczynami alergii na alkohol mogą być:
- Nietolerancja histaminy – w alkoholu znajduje się histamina, produkowana przez organizm jako naturalna odpowiedź na działanie alergenów. W zależności od rodzaju trunku jej zawartość jest różna – od 15 do aż 13 000 mg/l. U niektórych osób po spożyciu napojów wyskokowych występuje nadprodukcja histaminy, co może skutkować pojawieniem się następujących objawów: świąd skóry, katar, kaszel i problemy z oddychaniem.
- Nadwrażliwość na siarczyny – część alkoholi, np. wino, piwo czy szampan, zawiera siarczyny, które są naturalnym produktem fermentacji. U osób z nadwrażliwością na te związki mogą pojawić się dolegliwości alergiczne, takie jak wysypka skórna, opuchlizna i trudności w oddychaniu.
- Nietolerancja glutenu i celiakia – spożywanie alkoholi, do których produkcji wykorzystuje się zboża zawierające gluten, może być szkodliwe dla osób, które nie mogą spożywać tego białka. Z diety takich pacjentów z całą pewnością powinno być wykluczone piwo. Szczególną ostrożność należy natomiast zachować w przypadku wódek aromatyzowanych i smakowych, likierów, napojów na bazie wina, miodów pitnych aromatyzowanych.
- Uwarunkowania genetyczne – istnieją badania wskazujące, że alergia na alkohol może mieć podłoże genetyczne. Osoby z rodzinną historią alergii lub astmy mogą być bardziej podatne na rozwój alergii na alkohol.
Niezależnie od sytuacji, w której pojawiają się niepokojące symptomy, istotne jest, żeby zrezygnować ze spożywania alkoholu oraz składników, które powodują objawy alergii. Jeżeli symptomy są poważne lub ulegają nasileniu, należy niezwłocznie udać się do lekarza.
Objawy reakcji alergicznej na alkohol
Objawy alergii na alkohol mogą się nieco różnić w zależności od osoby i rodzaju alergenu. Do najczęstszych oznak uczulenia na alkohol zaliczyć można:
- świąd, pieczenie, zaczerwienienie i obrzęk skóry,
- wysypkę skórną,
- katar oraz przekrwione oczy,
- zaburzenia oddychania,
- bóle głowy,
- nudności i wymioty,
- biegunkę.
Jak zdiagnozować alergię na alkohol? W tym celu należy udać się do alergologa, który może zlecić wykonanie testów alergicznych, np. punktowych testów skórnych z aldehydem i etanolem.
Postępowanie w przypadku pojawienia się symptomów uczulenia na alkohol
Jak postępować podczas wystąpienia objawów alergii na alkohol? Należy zaprzestać picia alkoholu i unikać wszystkich pokarmów i napojów, które go zawierają.
Przy podejrzeniu wystąpienia uczulenia na konkretny składnik napoju alkoholowego konieczne jest wystrzeganie się go w pozostałych produktach spożywczych i napojach. Można także zastosować dostępne bez recepty leki na alergię (leki przeciwhistaminowe).