Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią
Maria Brzegowy

Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

Większości z nas dynia nieodłącznie kojarzy się z jesienią. Jakie wartości odżywcze i właściwości lecznicze ma dynia? Do czego można ją wykorzystać? Jak przyrządzić dynię i dlaczego warto jeść ją na co dzień?

Dynia – co to za warzywo?

Dynia (Cucurbita L.) należy do jednorocznych roślin z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Zalicza się do niej około 130 rodzajów i aż 800 gatunków warzyw, w skład których wchodzi także kabaczek, cukinia, ogórek, melon czy arbuz. Dynia znana jest na całym świecie. Do jej najpopularniejszych odmian dostępnych w sklepach należą dynie: hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. W Polsce na największą skalę uprawiane są te dwie ostatnie.

Dynia – wartości odżywcze i witaminy

Największą zaletą dyni jest to, że dostarcza stosunkowo niewiele kalorii (100 g dyni to jedynie 34 kcal). Dzięki temu zalicza się ją do warzyw niskokalorycznych, dobrze sprawdzających się w diecie odchudzającej. Ponadto dynia jest źródłem białka (1,3 g/100 g) oraz błonnika pokarmowego (2,8 g/100 g), który nie tylko pozwala na dłużej zachować sytość, ale również zapobiega zaparciom stolca.

Miąższ tego warzywa skrywa w sobie jednak znacznie więcej dobroci. Dynia jest źródłem wielu składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, selen, potas czy cynk, a także kwasu foliowego i niacyny oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E.

Będąc w sklepie, warto wybierać dynie bardziej pomarańczowe i dojrzałe – dostarczą one więcej witamin z grupy B oraz karotenu.

Powiązane produkty

Dynia – jak wpływa na zdrowie?

Dynia, podobnie jak większość warzyw, odznacza się korzystnym działaniem dla naszego organizmu. Wykazuje działanie kardioprotekcyjne, wpływając m.in. na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom stolca, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.

Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Według ekspertów ekstrakty z dyni mogą działać hamująco na bakterie typu: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Bacillus sphaericus, Cryptococcus meningitis, Escherichia coli, a także na grzyby: Candida Albicans czy Aspergillus Niger. Co więcej, dzięki zawartości witaminy A, C oraz E dynia może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Pestki dyni i olej z dyni

Oprócz świeżej dyni dostępnej w sklepach możemy również kupić pestki dyni oraz olej z dyni. Są to produkty, które zdecydowanie powinny znaleźć swoje miejsce w naszych kuchniach. Pestki dyni, w przeciwieństwie do miąższu, w większości składają się z tłuszczów bogatych w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto są doskonałym źródłem cynku, który ma szczególne znaczenie dla mężczyzn. Przypisuje mu się np. działanie zapobiegające powstawaniu zapalenia oraz przerostu prostaty.

Z nasion dyni otrzymuje się również olej – najczęściej metodą tłoczenia na zimno. W skład oleju z pestek dyni wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, skwalen, kwasy fenolowe, tokoferole oraz barwniki roślinne. Wszystkie te składniki mają niebagatelny wpływ na ludzki organizm. Poprawiają m.in. profil lipidowy krwi, obniżają ciśnienie tętnicze, wykazują działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe.

Olej z nasion dyni zaleca się przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu – w ten sposób najlepiej zachowuje swoje właściwości.

Kto nie powinien jej jeść? Przeciwwskazania do spożywania dyni

Dynia ze względu na wysoką wartość indeksu glikemicznego nie jest polecana diabetykom oraz osobom chorującym na insulinooporność. Można ją jednak spożywać pod warunkiem prawidłowego skomponowania posiłku, w którym znajdą się także źródła białka i tłuszczów.

Inaczej jest z pestkami oraz olejem z dyni – ze względu na wysoką zawartość tłuszczów w swoim składzie są jak najbardziej wskazane w diecie m.in. cukrzyka.

W jaki sposób przyrządzać dynię?

Dynię można przyrządzać na wiele sposobów. Będzie odpowiednia jako dodatek do dań głównych oraz jako przekąska. Można ją smażyć, dusić, piec oraz gotować, przygotowując zupy krem na słodko bądź na słono.

Dietetyczne przepisy z dynią

Dynia z kurczakiem w curry

Mięso z piersi kurczaka umyj, wyczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w przyprawie z curry, czosnku, kurkumy oraz cytryny i odstaw na kilkanaście minut. Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni podsmaż cebulkę, paprykę czerwoną oraz zieloną, a po kilku minutach dorzuć pokrojoną w kosteczkę dynię. Podduś do miękkości. Na osobnej patelni podsmaż przygotowanego wcześniej kurczaka, a następnie całość połącz. Dolej odrobinę wody lub chudego bulionu, a potem dodaj mleczko kokosowe. Po przygotowaniu podawaj z ugotowanym ryżem basmati oraz z listkami świeżej bazylii.

Sałatka z ciecierzycą, pieczoną dynią, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem i przyprawami, włóż do piekarnika – nagrzanego wcześniej na 200℃ – i piecz aż do miękkości. Do miseczki wrzuć mieszankę sałat i rukolę, ugotowaną ciecierzycę (lub z puszki), pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę. Całość polej oliwą z oliwek i dopraw ziołami. Na wierzch wyłóż upieczone kawałki dyni.

  1. B. Kulczyński, M. Człapka-Matyasik, A. Gramza-Michałowska, Wartość żywieniowa dyni, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, nr 3 2016.
  2. A. Antoniewska, A. Adamska, J. Rutkowska, M. Zielińska, Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, nr 98 (1) 2017.
  3. Z. Zdrojewicz, A. Błaszczyk, M. Wróblewska, Dynia – zdrowa, ale zapomniana, „Medycyna Rodzinna”, nr 19 (2) 2016.
  4. H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2017.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kąpiel psa – jak to zrobić prawidłowo?

    Dobre zdrowie psa zapewnią regularne wizyty u lekarza weterynarii, szczepienia, badania okresowe oraz odpowiednia dieta. Równie ważną rolę w utrzymaniu dobrostanu psa odgrywa także higiena, a jednym ze sposobów na zadbanie o nią jest kąpiel. Jak często kąpać psa i jak robić to prawidłowo? Jakich środków używać do kąpieli pupila?

  • Podróż do Wietnamu – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Planując podróż do Wietnamu, warto zadbać nie tylko o plan zwiedzania, ale także – a może przede wszystkim – o zdrowie. Wietnam leży w strefie klimatu tropikalnego i subtropikalnego, co sprzyja występowaniu chorób zakaźnych, dlatego przed wyjazdem należy sprawdzić aktualne zalecenia dotyczące szczepień, zabezpieczyć się przed chorobami przenoszonymi przez owady, a na miejscu pamiętać o podstawowych zasadach higieny.

  • Dieta wegetariańska – zasady, zalety i wady. Czym zastąpić mięso?

    Dieta wegetariańska to dość częsty wybór miłośników zwierząt oraz osób, którym leży na sercu dobro planety. Rezygnacja z mięsa wcale nie musi oznaczać monotonnego i nudnego jadłospisu – wystarczy zapoznać się z zasadami diety wegetariańskiej i popularnymi przepisami praktykowanymi przez jej zwolenników. Dowiedzmy się, czy wegetarianizm jest zdrowy i jakie są najlepsze alternatywy dla mięsa.

  • Koci katar – objawy, leczenie, profilaktyka. Kiedy zabrać kota do weterynarza?

    Koci katar to choroba występująca u kotów, wywoływana przez wirusy Feline Calicivirus (FCV) oraz Feline Herpesvirus (FHV-1). Chociaż jej nazwa nie brzmi groźnie, nieleczona może prowadzić do przykrych powikłań, zwłaszcza u kociąt, kocich seniorów lub kotów z obniżoną odpornością. Jak rozpoznać koci katar i jak go leczyć?

  • Podróż do Tanzanii i na Zanzibar. Zalecane szczepienia i zagrożenia zdrowotne

    Planując egzotyczną podróż do Tanzanii i na Zanzibar, warto pamiętać nie tylko o formalnościach wizowych czy atrakcjach turystycznych, ale przede wszystkim o zdrowiu. Afryka Wschodnia to region o odmiennym klimacie i innym poziomie sanitarno-epidemiologicznym, charakteryzujący się występowaniem chorób, z którymi w Polsce nie mamy styczności. Odpowiednio wczesne przygotowanie medyczne, szczepienia przed wyjazdem oraz przestrzeganie zasad profilaktyki mogą uchronić podróżnych przed poważnymi problemami zdrowotnymi.

  • Co daje odżywka białkowa? Czy jest zdrowa?

    Odżywka białkowa jest produktem powszechnie spożywanym przez osoby uprawiające sport zarówno wyczynowo, jak i amatorsko. Wielu młodych dorosłych i nastolatków ćwiczących na siłowni regularnie sięga po odżywkę białkową, aby przyspieszyć budowę masy mięśniowej oraz polepszyć regenerację powysiłkową. Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową, aby wykorzystać jej potencjał?

  • Zmiana czasu na zimowy 2025. Kiedy przestawiamy zegarki i jak to wpływa na zdrowie?

    Już w najbliższy weekend szykuje się zmiana czasu – przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu i śpimy o godzinę dłużej. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie mogą być zdrowotne konsekwencje zmiany czasu? Czy można się do niej przygotować?

  • Leki z apteki dla zwierząt – co można bezpiecznie podać psu lub kotu?

    Przyjmuje się, że zwierzęta nie powinny być leczone ludzkimi lekami. Jeśli jednak istnieją ku temu przesłanki, decyduje o tym lekarz weterynarii. Warto wspomnieć o kaskadzie obowiązującej weterynarza. Jest to zasada mówiąca, że gdy na rynku nie ma odpowiedniego leku weterynaryjnego dla danego zwierzęcia lub stosowanego przy konkretnym schorzeniu, lekarz weterynarii musi najpierw rozważyć wszystkie dostępne opcje, a dopiero w ostateczności sięgnąć po lek przeznaczony dla innego gatunku lub lek ludzki. Zatem z punktu widzenia prawnego, stosowanie ludzkich leków u zwierząt jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie ma innej możliwości uniknięcia cierpienia zwierzęcia. Lekarz weterynarii w takim przypadku powinien być w pełni świadomy ewentualnych konsekwencji i ponosić pełną odpowiedzialność za podjęte działania.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl