owoce mandarynki
Maria Brzegowy

Mandarynki – wartości odżywcze, kalorie i właściwości. Czy warto je jeść?

Małe, słodkie, lubiane chyba przez wszystkich. Wraz z pomarańczami nieodłącznie kojarzą się z okresem Bożego Narodzenia. Czy mandarynki są zdrowe? Jakimi właściwościami się charakteryzują? Czy mogą wchodzić w skład kosmetyków?

Mandarynki – charakterystyka, rodzaje

Mandarynki należą do owoców cytrusowych (Citrus reticulata). Stanowią największą i najbardziej zmienną grupę spośród innych jadalnych cytrusów. Występują w wielu odmianach, w zależności od warunków uprawy i stref klimatycznych. Każda odmiana dojrzewa i nadaje się do zbioru tylko przez krótki okres, zwykle 6–8 tygodni. Ich największym producentem są Chiny, następnie UE, a dalej USA, Korea Południowa, Argentyna, Japonia i Izrael.

Owoce mandarynki są małej do średniej wielkości, od kształtu spłaszczonego po kulisty. Skórka ma różną grubość, od cienkiej do średniej, o gładkiej, szorstkiej lub kamyczkowej powierzchni. Kolor zarówno skórki, jak i miąższu może być żółty lub od jasno- do ciemnopomarańczowego. Wyrazisty zapach mandarynek częściowo wiąże się z obecnością flawonoidów i związków fenolowych.

Jedną ze znanych i lubianych w Polsce odmian mandarynek jest klementynka, powstała przez nieumyślne skrzyżowanie mandarynki z pomarańczą gorzką. Owoce odznaczają się kulistym, spłaszczonym kształtem, stąd łatwo je odróżnić od tradycyjnych mandarynek.

Ile kalorii mają mandarynki? Jakie mają wartości odżywcze? (kcal, ig, witaminy)

Mandarynki należą do niskokalorycznych owoców. Jedna średniej wielkości mandarynka (ok. 65 g po obraniu) dostarcza 30 kcal, a ponadto ok. 0,4 g białka, 0,1 g tłuszczów, 6 g węglowodanów oraz 1,2 g błonnika pokarmowego. Mandarynki, podobnie jak inne owoce cytrusowe, są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i flawonoidów, jak również pewnych ilości kwasu foliowego oraz potasu. Jednostkowo nie dostarczają niestety zbyt dużej ilości witamin czy składników mineralnych. Mandarynki odznaczają się indeksem glikemicznym równym ok. 30.

Polecane dla Ciebie

Właściwości mandarynek – czy mandarynki są zdrowe?

6 średniej wielkości mandarynek pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C w ponad 100%! Dzięki temu mogą one stać się elementem diety pozwalającej na poprawę działania naszego układu odpornościowego. Witamina C zwiększa również wchłanianie żelaza, stąd dodatek świeżych mandarynek do posiłku bogatego w ten minerał (np. kanapek z domową wędliną) będzie pożądany u osób dbających o prawidłowy jego poziom.

Obecność przeciwutleniaczy z kolei stanowi ważny czynnik profilaktyki chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym (dawniej zwanych cywilizacyjnymi), w tym chorób nowotworowych. Potas sprzyja unormowaniu ciśnienia tętniczego krwi, natomiast kwas foliowy powinien znaleźć się w diecie każdej kobiety planującej zajście w ciążę.

Wbrew niektórym przesłankom spożywanie mandarynek nie chroni przed rozwojem cukrzycy, ale ze względu na swój niski indeks glikemiczny owoce te nie będą powodować gwałtownego skoku glukozy we krwi. To sprawia, że mogą się one znaleźć w jadłospisie diabetyków. Niska kaloryczność pozwala na jedzenie mandarynek również i przez osoby odchudzające się albo dbające o utrzymanie stabilnej masy ciała.

Mandarynki – przeciwwskazania do spożywania

Mandarynki należą do bezpiecznych owoców. Mogą je także spożywać osoby borykające się z dolegliwościami związanymi z SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) czy IBS (zespół jelita drażliwego) – znajdują się bowiem w kategorii produktów o niskiej zawartości łatwo fermentujących węglowodanów (LOW FODMAP). Większa ilość mandarynek może jednak wywołać u niektórych osób zgagę. Przeciwwskazaniem do spożycia mandarynek będzie oczywiście uczulenie na te owoce.

Zastosowanie mandarynek – w kuchni i w kosmetyce

Mandarynki są spożywane głównie w postaci świeżej. Niewielka część ich produkcji przetwarzana jest na sok albo owoce w puszce. Podobnie jak inne owoce, również i mandarynki świetnie podkreślają smak nie tylko deserów, ale i dań wytrawnych – sałatek z kurczakiem, wrapów czy pieczeni.

Ze skórek mandarynek można uzyskać olejek mandarynkowy, który sprawdzi się zarówno w aromaterapii (np. w kierunku migrenowego bólu głowy), jak i jako surowiec kosmetyczny. W składzie produktu, w którym zostanie wykorzystany, znajdziemy go opisanego jako Citrus Nobilis Peel Oil. Olejek mandarynkowy odznacza się właściwościami antyseptycznymi, zmiękczającymi oraz tonizującymi. Takie kosmetyki będą polecane osobom z cerą tłustą, mieszaną, skłonną do wyprysków, ale też poszarzałą, zmęczoną. Za sprawą przeciwutleniaczy olejek mandarynkowy sprawdzi się także w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym.

Mandarynki – na co zwracać uwagę przy wyborze i jak je przechowywać?

Podczas zakupu mandarynek należy zwrócić uwagę, aby owoce cechował świeży aromat i gładka, jędrna skórka pozbawiona przebarwień. Odrzucamy oczywiście owoce nadgniłe, obite.

Mandarynki należą do owoców wrażliwych na warunki otoczenia. W porównaniu ze słodkimi pomarańczami, grejpfrutami, limonkami i cytrynami nie nadają się do długotrwałego przechowywania. Przechowywanie mandarynek nie jest więc generalnie zalecane, ale jeśli już, to najlepiej w temperaturze od 4–6°C.

Przepisy z mandarynkami

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, obtocz w ulubionych przyprawach i usmaż. Na talerzu ułóż liście sałaty lodowej, na to cząstki mandarynki, garść kukurydzy konserwowej oraz kurczaka. Łyżkę musztardy połącz z 1 łyżką oliwy, 1/2 łyżeczki miodu, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Polej sałatkę sosem.

Ciasto mandarynkowe

4 jajka, 1 i ½ szklanki cukru, ½ szklanki oleju rzepakowego i szczyptę soli dobrze wymieszaj łyżką. Dodaj 3 i ½ szklanki mąki przesianej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, następnie odsączone pokrojone mandarynki z puszki wraz z zalewą. Ciasto wyłóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, piecz przez ok. 60 minut w temperaturze ok. 170℃, do suchego patyczka.

  1. A. Fliks-Kaczykowska, P. Dmowski, Ocena wybranych wyróżników jakości owoców cytrusowych, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 2 (123) 2020.
  2. O. Oyebola i in., Analysis of physical and chemical composition of sweet orange (Citrus sinensis) peels, DOI:10.22161/ijeab/2.4.80.
  3. B. Kulczyński, Mandarynki – wszystko co warto wiedzieć, vitapedia.pl [online] https://vitapedia.pl/mandarynki [dostęp:] 13.01.2022.
  4. A. Barańska, Mandarynka – właściwości i zastosowanie w kosmetyce, biotechnologia.pl [online] https://biotechnologia.pl/kosmetologia/mandarynka-wlasciwosci-i-zastosowanie-w-kosmetyce,19213 [dostęp:] 13.01.2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • ABC biegania. Od czego zacząć przygodę z bieganiem?

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Od czego zacząć, aby nie zrobić sobie krzywdy?

  • 5 patentów na lekkostrawną Wielkanoc

    Za chwilę zasiądziemy do wielkanocnego, obfitego stołu. Tylko podczas jednego dnia możemy dostarczyć do organizmu średnio około 4000 kalorii. Poprzez zachowanie odrobiny rozsądku i przygotowanie mniej kalorycznych potraw, uchronimy się przed zbędnymi kilogramami i niestrawnością.

  • Chrzan i ćwikła – wielkanocne trawienie pod kontrolą

    Chrzan i ćwikła to niemalże symbol Świąt Wielkanocnych. Nie może ich zabraknąć na naszych stołach – nie tylko ze względu na tradycję. Doskonale wpływają też na trawienie.

  • Dlaczego warto biegać? Korzyści wynikające z treningów biegowych

    Do zalet biegania, poprawiających nasze zdrowie i możliwości fizyczne, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Regularnie wykonywana aktywność fizyczna przyczynia się do poprawy parametrów krwi, obniżenia odkładającego się w naczyniach cholesterolu, uregulowania glikemii i uwrażliwienia tkanek na insulinę. Zapobiega to rozwijaniu się chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca tętnic, choroby serca i układu krążenia. Jeśli należysz do osób, które bardziej niż zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć” cenią efektywność w pracy – tutaj również bieganie może okazać się czynnikiem wpływającym na Twoje lepsze wyniki. Dlaczego warto uwzględnić biegową terapię antystresową w naszym planie dnia?

  • Nunchi – na czym polega koreański przepis na relacje międzyludzkie?

    Czym jest tajemnicze nunchi – element koreańskiej kultury, który ma zapewnić zdrowe relacje międzyludzkie, a co za tym idzie również dobrostan psychiczny. Czy taka strategia ma szansę sprawdzić się także w Polsce?  

  • Jak się przygotować do maratonu?

    Przygotowania do maratonu należy rozpocząć jak najwcześniej. Specjaliści zalecają, aby stopniowo zwiększać dystans treningów biegowych. Poprawę wydolności organizmu można uzyskać również poprzez inne formy aktywności – pływanie czy jazdę na rowerze. W czasie treningów ważna jest także regeneracja i wykonywanie przerw w cyklach ćwiczeń. Dostępnych jest szereg zabiegów sprzyjających regeneracji powysiłkowej, np. pole magnetyczne i masaż pneumatyczny.

  • Masaż sportowy – rodzaje, technika, efekty

    Masaż sportowy wykonywany jest przez fizjoterapeutę, który dostosowuje techniki masażu do danej dyscypliny i rodzaju ewentualnej kontuzji. Masaż sportowy nóg, grzbietu i pleców może także poprawić ciśnienie krwi, tętno oraz zwiększać krążenie i przepływ limfy. Ko Z tego typu zabiegów powinny korzystać nie tylko osoby ćwiczące na co dzień, ale także pacjenci skarżący się na ogólne przemęczenie i stres.

  • Na czym najlepiej smażyć? Olej, oliwa, masło czy smalec?

    Smażenie to najczęściej wybierana i najbardziej znana metoda obróbki termicznej pożywienia. Na przestrzeni lat powstało wiele mitów i kontrowersji w tym temacie, szczególnie jeśli chodzi o to, na czym najlepiej smażyć. Olej, oliwa, masło, smalec, a może najlepiej beztłuszczowo? Dlaczego nie każdy olej nadaje się do smażenia? W tekście poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij