owoce mandarynki
Maria Brzegowy

Mandarynki – wartości odżywcze, kalorie i właściwości. Czy warto je jeść?

Małe, słodkie, lubiane chyba przez wszystkich. Wraz z pomarańczami nieodłącznie kojarzą się z okresem Bożego Narodzenia. Czy mandarynki są zdrowe? Jakimi właściwościami się charakteryzują? Czy mogą wchodzić w skład kosmetyków?

Mandarynki – charakterystyka, rodzaje

Mandarynki należą do owoców cytrusowych (Citrus reticulata). Stanowią największą i najbardziej zmienną grupę spośród innych jadalnych cytrusów. Występują w wielu odmianach, w zależności od warunków uprawy i stref klimatycznych. Każda odmiana dojrzewa i nadaje się do zbioru tylko przez krótki okres, zwykle 6–8 tygodni. Ich największym producentem są Chiny, następnie UE, a dalej USA, Korea Południowa, Argentyna, Japonia i Izrael.

Owoce mandarynki są małej do średniej wielkości, od kształtu spłaszczonego po kulisty. Skórka ma różną grubość, od cienkiej do średniej, o gładkiej, szorstkiej lub kamyczkowej powierzchni. Kolor zarówno skórki, jak i miąższu może być żółty lub od jasno- do ciemnopomarańczowego. Wyrazisty zapach mandarynek częściowo wiąże się z obecnością flawonoidów i związków fenolowych.

Jedną ze znanych i lubianych w Polsce odmian mandarynek jest klementynka, powstała przez nieumyślne skrzyżowanie mandarynki z pomarańczą gorzką. Owoce odznaczają się kulistym, spłaszczonym kształtem, stąd łatwo je odróżnić od tradycyjnych mandarynek.

Ile kalorii mają mandarynki? Jakie mają wartości odżywcze? (kcal, ig, witaminy)

Mandarynki należą do niskokalorycznych owoców. Jedna średniej wielkości mandarynka (ok. 65 g po obraniu) dostarcza 30 kcal, a ponadto ok. 0,4 g białka, 0,1 g tłuszczów, 6 g węglowodanów oraz 1,2 g błonnika pokarmowego. Mandarynki, podobnie jak inne owoce cytrusowe, są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i flawonoidów, jak również pewnych ilości kwasu foliowego oraz potasu. Jednostkowo nie dostarczają niestety zbyt dużej ilości witamin czy składników mineralnych. Mandarynki odznaczają się indeksem glikemicznym równym ok. 30.

Powiązane produkty

Właściwości mandarynek – czy mandarynki są zdrowe?

6 średniej wielkości mandarynek pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C w ponad 100%! Dzięki temu mogą one stać się elementem diety pozwalającej na poprawę działania naszego układu odpornościowego. Witamina C zwiększa również wchłanianie żelaza, stąd dodatek świeżych mandarynek do posiłku bogatego w ten minerał (np. kanapek z domową wędliną) będzie pożądany u osób dbających o prawidłowy jego poziom.

Obecność przeciwutleniaczy z kolei stanowi ważny czynnik profilaktyki chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym (dawniej zwanych cywilizacyjnymi), w tym chorób nowotworowych. Potas sprzyja unormowaniu ciśnienia tętniczego krwi, natomiast kwas foliowy powinien znaleźć się w diecie każdej kobiety planującej zajście w ciążę.

Wbrew niektórym przesłankom spożywanie mandarynek nie chroni przed rozwojem cukrzycy, ale ze względu na swój niski indeks glikemiczny owoce te nie będą powodować gwałtownego skoku glukozy we krwi. To sprawia, że mogą się one znaleźć w jadłospisie diabetyków. Niska kaloryczność pozwala na jedzenie mandarynek również i przez osoby odchudzające się albo dbające o utrzymanie stabilnej masy ciała.

Mandarynki – przeciwwskazania do spożywania

Mandarynki należą do bezpiecznych owoców. Mogą je także spożywać osoby borykające się z dolegliwościami związanymi z SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) czy IBS (zespół jelita drażliwego) – znajdują się bowiem w kategorii produktów o niskiej zawartości łatwo fermentujących węglowodanów (LOW FODMAP). Większa ilość mandarynek może jednak wywołać u niektórych osób zgagę. Przeciwwskazaniem do spożycia mandarynek będzie oczywiście uczulenie na te owoce.

Zastosowanie mandarynek – w kuchni i w kosmetyce

Mandarynki są spożywane głównie w postaci świeżej. Niewielka część ich produkcji przetwarzana jest na sok albo owoce w puszce. Podobnie jak inne owoce, również i mandarynki świetnie podkreślają smak nie tylko deserów, ale i dań wytrawnych – sałatek z kurczakiem, wrapów czy pieczeni.

Ze skórek mandarynek można uzyskać olejek mandarynkowy, który sprawdzi się zarówno w aromaterapii (np. w kierunku migrenowego bólu głowy), jak i jako surowiec kosmetyczny. W składzie produktu, w którym zostanie wykorzystany, znajdziemy go opisanego jako Citrus Nobilis Peel Oil. Olejek mandarynkowy odznacza się właściwościami antyseptycznymi, zmiękczającymi oraz tonizującymi. Takie kosmetyki będą polecane osobom z cerą tłustą, mieszaną, skłonną do wyprysków, ale też poszarzałą, zmęczoną. Za sprawą przeciwutleniaczy olejek mandarynkowy sprawdzi się także w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym.

Mandarynki – na co zwracać uwagę przy wyborze i jak je przechowywać?

Podczas zakupu mandarynek należy zwrócić uwagę, aby owoce cechował świeży aromat i gładka, jędrna skórka pozbawiona przebarwień. Odrzucamy oczywiście owoce nadgniłe, obite.

Mandarynki należą do owoców wrażliwych na warunki otoczenia. W porównaniu ze słodkimi pomarańczami, grejpfrutami, limonkami i cytrynami nie nadają się do długotrwałego przechowywania. Przechowywanie mandarynek nie jest więc generalnie zalecane, ale jeśli już, to najlepiej w temperaturze od 4–6°C.

Przepisy z mandarynkami

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, obtocz w ulubionych przyprawach i usmaż. Na talerzu ułóż liście sałaty lodowej, na to cząstki mandarynki, garść kukurydzy konserwowej oraz kurczaka. Łyżkę musztardy połącz z 1 łyżką oliwy, 1/2 łyżeczki miodu, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Polej sałatkę sosem.

Ciasto mandarynkowe

4 jajka, 1 i ½ szklanki cukru, ½ szklanki oleju rzepakowego i szczyptę soli dobrze wymieszaj łyżką. Dodaj 3 i ½ szklanki mąki przesianej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, następnie odsączone pokrojone mandarynki z puszki wraz z zalewą. Ciasto wyłóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, piecz przez ok. 60 minut w temperaturze ok. 170℃, do suchego patyczka.

  1. A. Fliks-Kaczykowska, P. Dmowski, Ocena wybranych wyróżników jakości owoców cytrusowych, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 2 (123) 2020.
  2. O. Oyebola i in., Analysis of physical and chemical composition of sweet orange (Citrus sinensis) peels, DOI:10.22161/ijeab/2.4.80.
  3. B. Kulczyński, Mandarynki – wszystko co warto wiedzieć, vitapedia.pl [online] https://vitapedia.pl/mandarynki [dostęp:] 13.01.2022.
  4. A. Barańska, Mandarynka – właściwości i zastosowanie w kosmetyce, biotechnologia.pl [online] https://biotechnologia.pl/kosmetologia/mandarynka-wlasciwosci-i-zastosowanie-w-kosmetyce,19213 [dostęp:] 13.01.2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zmiana czasu na zimowy 2025. Kiedy przestawiamy zegarki i jak to wpływa na zdrowie?

    Już w najbliższy weekend szykuje się zmiana czasu – przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu i śpimy o godzinę dłużej. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie mogą być zdrowotne konsekwencje zmiany czasu? Czy można się do niej przygotować?

  • Leki z apteki dla zwierząt – co można bezpiecznie podać psu lub kotu?

    Przyjmuje się, że zwierzęta nie powinny być leczone lekami przeznaczonymi dla ludzi. Jeśli jednak istnieją ku temu przesłanki, decyzję o ich zastosowaniu podejmuje lekarz weterynarii. Warto wspomnieć o kaskadzie obowiązującej weterynarza. Jest to zasada mówiąca, że gdy na rynku nie ma odpowiedniego leku weterynaryjnego dla danego zwierzęcia lub stosowanego przy konkretnym schorzeniu, lekarz weterynarii musi najpierw rozważyć wszystkie dostępne opcje, a dopiero w ostateczności sięgnąć po lek przeznaczony dla innego gatunku lub lek ludzki. Z prawnego punktu widzenia stosowanie ludzkich leków u zwierząt jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie ma innej możliwości uniknięcia cierpienia zwierzęcia. W takich przypadkach lekarz weterynarii ponosi pełną odpowiedzialność za podjęte działania i ich ewentualne konsekwencje.

  • Wpływ diety na mikrobiotę jelitową. Jak jeść, by mieć zdrowe jelita?

    Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej. Na czym polega dieta na zdrowy mikrobiom przewodu pokarmowego?

  • Dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie. Jak jeść, stosując glutydy przy otyłości?

    Liczba osób otyłych na całym świecie potroiła się w ciągu ostatnich 50 lat – wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Otyłość jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia kardiometabolicznego, które może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Leki farmakologiczne (zwłaszcza analogi GLP-1) stanowią obecnie ważną część kompleksowej strategii leczenia otyłości. Jaka dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie będzie odpowiednia?

  • Jak zaspokoić głód na dłużej? 10 najbardziej sycących produktów

    Głód to fizjologiczny stan organizmu wynikający z niedoboru pożywienia. Zazwyczaj pojawia się kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku, jednak może wystąpić znacznie szybciej. Jeśli posiłki nie są prawidłowo skomponowane, uczucie głodu może pojawić się nawet godzinę po jedzeniu, co sprzyja spożywaniu większej ilości kilokalorii w ciągu dnia, a to z kolei prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. W jaki sposób należy się odżywiać, aby zaspokoić głód na dłużej? Jak komponować posiłki? Które produkty sycą najbardziej, a jednocześnie są niskokaloryczne? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

  • Jak prawidłowo dobrać obrożę dla psa? Praktyczne porady dla opiekunów

    Smycz, szelki i obroża to nieodłączny zestaw każdego psiego opiekuna. Wybór smyczy ma znaczenie drugorzędne, ale nad wyborem szelek czy obroży trzeba się dobrze zastanowić. To rzecz, która towarzyszy psiakowi od najmłodszych lat, więc powinna być dopasowana do jego anatomii, poziomu aktywności i wielkości. Nie powinna ograniczać ruchów, uciskać ani być zbyt luźna. Jak zatem wybrać idealne szelki lub obrożę?

  • Czym jest dieta BARF i jak ją stosować u psa lub kota?

    Dieta BARF to skrót od biologically appropriate raw food, czyli biologicznie odpowiedniej surowej żywności. Jest przeznaczona dla psów i kotów i polega na podawaniu pupilowi samodzielnie przygotowanego pożywienia złożonego z surowego mięsa i odpowiednich dodatków, takich jak suplementy, kości czy warzywa. Ten sposób żywienia ma naśladować zdobycz, jaką przodkowie psa czy kota upolowaliby na wolności.

  • Jak chronić łapy psa przed mrozem? Pielęgnacja i ochrona opuszków łap psa zimą i przy niepogodzie

    Pomimo tego, że psie opuszki są dość odporne w kontakcie z różnymi rodzajami podłoża, zimą trzeba otoczyć je szczególną troską. W kontakcie z solą, lodem i wilgocią mogą pękać i łuszczyć się, co będzie powodowało ból i dyskomfort.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl