pomarańcze owoce
Maria Brzegowy

Pomarańcze – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Pomarańcze należą do jednych z najpopularniejszych na świecie owoców. Ceni się je zwłaszcza za słodki smak, ale i równocześnie wysoką zawartość witaminy C. Pomarańcze charakteryzują także inne, korzystne dla naszego zdrowia właściwości. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Pomarańcze – charakterystyka, odmiany

Pomarańcze należą do owoców cytrusowych. Wśród nich wyróżnia się sześć gatunków, które w przeszłości stanowiły bazę do mutacji genetycznych. Na ich drodze powstały znane nam dzisiaj klementynki, pomelo oraz kumkwaty. Ze względu na to, że do swojego wzrostu wymagają dużego nasłonecznienia oraz wysokiego nawodnienia, wszystkie gatunki pomarańczy uprawiane są w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym. Wśród czołowych producentów owoców znajdują się m.in. Hiszpania, Afryka Południowa, Stany Zjednoczone oraz Egipt.

Pomarańcze zbiera się z drzew dopiero w momencie uzyskania przez nie pełnej dojrzałości – nie dojrzewają one podczas transportu. Na tle innych owoców wyróżniają się swoim zapachem – częściowo dzięki obecności flawonoidów i związków fenolowych. Owoce spożywa się najczęściej świeże lub przetworzone pod postacią soku.

Najpopularniejszą odmianą jest pomarańcza chińska, nazywana potocznie słodką (Citrus sinensis). Inne znane odmiany to pomarańcza bergamota, gorzka oraz olbrzymia.

Ile kalorii mają pomarańcze? Jakie mają wartości odżywcze?

Pomarańcze należą do niskokalorycznych owoców. Jedna średniej wielkości pomarańcza (ok. 240 g po obraniu) dostarcza 115 kcal, a ponadto ok. 2 g białka, 0,5 g tłuszczów i 22 g węglowodanów. Ten popularny owoc cytrusowy jest szczególnie znany z zawartości witaminy C. Jedna sztuka pokrywa zapotrzebowanie na tę witaminę na poziomie powyżej 100%! Oprócz tego dostarcza znacznych ilości błonnika pokarmowego – prawie 5 g w jednym owocu.

Pomarańcze stanowią także dobre źródło niektórych witamin z grupy B (B1, B6, kwasu foliowego), witaminy A, a także wapnia, potasu, fosforu, magnezu, siarki oraz tzw. hydroksykwasów (kwasy AHA). Pomarańcze odznaczają się indeksem glikemicznym równym ok. 42.

Jedna pomarańcza zawiera tyle witaminy C, ile 10 jabłek albo 12 bananów lub 30 moreli.

Powiązane produkty

Właściwości pomarańczy – czy pomarańcze są zdrowe?

Pomarańcze z całą pewnością warto spożywać! Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wspierają nasz układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcjami. Ponieważ witamina ta poprawia wchłanianie żelaza, warto pomyśleć, aby posiłek bogaty w ten minerał (np. mięso na obiad) spożywać w obecności np. soku pomarańczowego albo sałatki z cząstkami tego owocu.

Błonnik pokarmowy wpływa na poprawę perystaltyki jelit, chroniąc tym samym przed zaparciami, a w dalszej perspektywie przed rozwojem zmian nowotworowych jelita.

Stanowiąc dobre źródło wapnia pomarańcza przyczynia się do pokrycia zapotrzebowania organizmu na ten minerał, wpływając tym samym na profilaktykę chorób kości. Z kolei potas sprzyja unormowaniu ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego (w tym udaru mózgu).

Warto, aby kobiety planujące ciążę włączyły do swojego menu pomarańcze bogate w kwas foliowy. Mogą je też jeść przyszłe mamy, mamy karmiące oraz dzieci (uwaga podczas rozszerzania diety u niemowląt).

Ze względu na niski indeks glikemiczny pomarańcze będą odpowiednim elementem diety również i cukrzyków. Niska kaloryczność pozwala na jedzenie pomarańczy przez osoby odchudzające się albo dbające o utrzymanie stabilnej masy ciała.

Pomarańcze – przeciwwskazania do spożywania

Pomarańcze należą do bezpiecznych owoców. Mogą je także spożywać osoby borykające się z dolegliwościami związanymi z SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) czy IBS (zespół jelita drażliwego) – znajdują się bowiem w kategorii produktów o niskiej zawartości łatwo fermentujących węglowodanów (LOW FODMAP). Większa ilość pomarańczy bądź soku pomarańczowego może jednak wywołać u niektórych osób zgagę. Przeciwwskazaniem do spożycia pomarańczy będzie oczywiście alergia na te owoce. 

Zastosowanie pomarańczy – w kuchni i w kosmetyce

Jak już powiedziano wcześniej, owoce pomarańczy spożywa się najczęściej świeże lub pod postacią soku pomarańczowego. Na ich bazie przygotowuje się też nalewki oraz drinki. Owoce dobrze podkreślają smak wody, a kandyzowane lub suszone to element keksa lub innych słodkich wypieków. Warto jednak wypróbować trochę nieco mniej oczywistych rozwiązań, jak na przykład dodatek cząstek owoców do wytrawnej sałatki albo w formie słodko-kwaśnego sosu do pieczeni.  

W kosmetyce ekstrakty z owoców pomarańczy stosowane były już w starożytności. Na ich bazie przygotowywano kąpiele oraz preparaty do aplikacji skórnej, w tym hydrolaty. Dziś ekstrakty z pomarańczy znajdziemy w kremach przeznaczonych dla cery suchej, ze skłonnością do zmarszczek oraz pękających naczynek. Obecne w pomarańczy flawonoidy stanowią substancje ochronne i wzmacniające naczynia krwionośne, natomiast witamina C wpływa na syntezę kolagenu. Dzięki hydroksykwasom kosmetyki z dodatkiem pomarańczy mogą też chronić przed skutkami promieniowania słonecznego (plamy). Wśród preparatów zawierających ekstrakt pomarańczy można też znaleźć kosmetyki o charakterze antyseptycznym, tonizującym oraz oczyszczającym.

Pomarańcze można także … kisić! Kiszone świetnie pasują do sałatek, sosów, dressingów czy gulaszy.

Pomarańcze – na co zwracać uwagę przy wyborze i jak je przechowywać?

Podobnie jak w przypadku innych owoców, tak i przy wyborze pomarańczy należy zwrócić uwagę, aby cechowały je świeży aromat i gładka, jędrna skórka pozbawiona przebarwień. Odrzucamy owoce o matowej, szorstkiej powierzchni, jak również nadgniłe i obite. Lepiej kupować pomarańcze „na wagę”. Te w siatce są trudniejsze do dokładniejszego obejrzenia. Pomarańcze przechowujemy w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, nieobrane.

Przepisy z pomarańczami

Grzanki z camembertem, pomarańczą i granatem

Pieczywo natrzyj czosnkiem, skrop oliwą i podpiecz na złoto w piekarniku. W międzyczasie lekko zgrilluj plastry camemberta. Obłóż pieczywo serem, cząstkami pomarańczy i ziarenkami granatu. Dodaj listki świeżej mięty, skrop octem balsamicznym i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Sos pomarańczowy do mięs

W rondelku podgrzej 100 g masła. Gdy się rozpuści dodaj 200 ml wytrawnego, białego wina. Cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaj 1,5 szklanki soku pomarańczowego, 1 łyżeczkę otartej skórki, szczyptę soli i mieszaj do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz uzyskać nieco słodszy smak, dodaj do sosu łyżkę miodu.

  1. A. Fliks-Kaczykowska, P. Dmowski, Ocena wybranych wyróżników jakości owoców cytrusowych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. nr 2 (123) 2020.
  2. O. Oyebola i in., Analysis of physical and chemical composition of sweet orange (Citrus sinensis) peels. DOI:10.22161/ijeab/2.4.80
  3. B. Kulczyński, Pomarańcza. Vitapedia, „vitapedia.pl” [online] https://vitapedia.pl/pomarancza [dostęp;] 13.01.2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Co daje odżywka białkowa? Czy jest zdrowa?

    Odżywka białkowa jest produktem powszechnie spożywanym przez osoby uprawiające sport zarówno wyczynowo, jak i amatorsko. Wielu młodych dorosłych i nastolatków ćwiczących na siłowni regularnie sięga po odżywkę białkową, aby przyspieszyć budowę masy mięśniowej oraz polepszyć regenerację powysiłkową. Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową, aby wykorzystać jej potencjał?

  • Zmiana czasu na zimowy 2025. Kiedy przestawiamy zegarki i jak to wpływa na zdrowie?

    Już w najbliższy weekend szykuje się zmiana czasu – przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu i śpimy o godzinę dłużej. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie mogą być zdrowotne konsekwencje zmiany czasu? Czy można się do niej przygotować?

  • Leki z apteki dla zwierząt – co można bezpiecznie podać psu lub kotu?

    Przyjmuje się, że zwierzęta nie powinny być leczone lekami przeznaczonymi dla ludzi. Jeśli jednak istnieją ku temu przesłanki, decyzję o ich zastosowaniu podejmuje lekarz weterynarii. Warto wspomnieć o kaskadzie obowiązującej weterynarza. Jest to zasada mówiąca, że gdy na rynku nie ma odpowiedniego leku weterynaryjnego dla danego zwierzęcia lub stosowanego przy konkretnym schorzeniu, lekarz weterynarii musi najpierw rozważyć wszystkie dostępne opcje, a dopiero w ostateczności sięgnąć po lek przeznaczony dla innego gatunku lub lek ludzki. Z prawnego punktu widzenia stosowanie ludzkich leków u zwierząt jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie ma innej możliwości uniknięcia cierpienia zwierzęcia. W takich przypadkach lekarz weterynarii ponosi pełną odpowiedzialność za podjęte działania i ich ewentualne konsekwencje.

  • Wpływ diety na mikrobiotę jelitową. Jak jeść, by mieć zdrowe jelita?

    Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej. Na czym polega dieta na zdrowy mikrobiom przewodu pokarmowego?

  • Dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie. Jak jeść, stosując glutydy przy otyłości?

    Liczba osób otyłych na całym świecie potroiła się w ciągu ostatnich 50 lat – wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Otyłość jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia kardiometabolicznego, które może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Leki farmakologiczne (zwłaszcza analogi GLP-1) stanowią obecnie ważną część kompleksowej strategii leczenia otyłości. Jaka dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie będzie odpowiednia?

  • Jak zaspokoić głód na dłużej? 10 najbardziej sycących produktów

    Głód to fizjologiczny stan organizmu wynikający z niedoboru pożywienia. Zazwyczaj pojawia się kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku, jednak może wystąpić znacznie szybciej. Jeśli posiłki nie są prawidłowo skomponowane, uczucie głodu może pojawić się nawet godzinę po jedzeniu, co sprzyja spożywaniu większej ilości kilokalorii w ciągu dnia, a to z kolei prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. W jaki sposób należy się odżywiać, aby zaspokoić głód na dłużej? Jak komponować posiłki? Które produkty sycą najbardziej, a jednocześnie są niskokaloryczne? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

  • Jak prawidłowo dobrać obrożę dla psa? Praktyczne porady dla opiekunów

    Smycz, szelki i obroża to nieodłączny zestaw każdego psiego opiekuna. Wybór smyczy ma znaczenie drugorzędne, ale nad wyborem szelek czy obroży trzeba się dobrze zastanowić. To rzecz, która towarzyszy psiakowi od najmłodszych lat, więc powinna być dopasowana do jego anatomii, poziomu aktywności i wielkości. Nie powinna ograniczać ruchów, uciskać ani być zbyt luźna. Jak zatem wybrać idealne szelki lub obrożę?

  • Czym jest dieta BARF i jak ją stosować u psa lub kota?

    Dieta BARF to skrót od biologically appropriate raw food, czyli biologicznie odpowiedniej surowej żywności. Jest przeznaczona dla psów i kotów i polega na podawaniu pupilowi samodzielnie przygotowanego pożywienia złożonego z surowego mięsa i odpowiednich dodatków, takich jak suplementy, kości czy warzywa. Ten sposób żywienia ma naśladować zdobycz, jaką przodkowie psa czy kota upolowaliby na wolności.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl