Coraz więcej osób choruje na cukrzycę

Choroby cywilizacyjne dosięgają coraz większej ilości osób, a jedną z najpopularniejszych jest cukrzyca. Można to już nazwać pandemią XXI wieku. Według ostatnich szacunków Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, z cukrzycą żyje 415 milionów ludzi na świecie, czyli co jedenasta osoba. Eksperci ostrzegają, że ta liczba może przez najbliższe 15 lat wzrosnąć do 642 milionów.

Tylko w Polsce na cukrzycę choruje 3 miliony ludzi, a kilkaset tysięcy nie zdaje sobie z tego nawet sprawy. Zła dieta oraz siedzący tryb życia to główne powody przyrostu zachorowań na choroby cywilizacyjne, a w tym na cukrzycę.

Chora cywilizacja

Tak znaczny wzrost zachorowań na cukrzycę sprawił, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaliczyła tę chorobę do jednego z najpoważniejszych zagrożeń cywilizacji XXI wieku, a Organizacja Narodów Zjednoczonych umieściła ją w kategorii chorób epidemicznych, choć nie wykazuje cech zakaźnych. Głównymi przyczynami zachorowań na cukrzycę jest niezdrowy tryb życia, nieodpowiednia dieta oraz brak ruchu. Choroba ta może rozwijać się przez wiele lat bez żadnych objawów dlatego osoby, których dotyka nie podejmują żadnego leczenia, przez co cukrzyca nazywana jest cichym zabójcą. Jej powikłania są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów. Każdego roku na cukrzycę umiera około 5 milionów ludzi na świecie.

Mieć cukrzycę pod kontrolą

Cukrzycę powoduje nieprawidłowe działanie trzustki, która odpowiada za produkcję insuliny. Jest to bardzo ważny hormon dla działania ludzkiego organizmu, który reguluje poziom cukru w organizmie. W ciele osoby chorej na cukrzycę, poziom cukru jest stale podniesiony, co powoli niszczy ważne narządy wewnętrzne takie jak naczynia krwionośne, serce oraz nerki.

Aby choroba nie postępowała i nie pustoszyła organizmu, cukrzyk musi ściśle przestrzegać diety przepisanej przed diabetologa oraz stosować odpowiednie leki.
Do niedawna najpopularniejszym sposobem leczenia było stałe podnoszenie poziomu insuliny w organizmie, przez co konieczne wtedy są zastrzyki z insuliną i codzienne mierzenie jej poziomu. Cukrzyk musi również trzymać się określonego jadłospisu, który wyklucza wszystkie produkty zawierające węglowodany proste oraz dwucukry.

Są nimi na przykład pieczywo białe, słodycze, ciasta, alkohol, a zawłaszcza piwo i słodkie owoce. Przestrzeganie odpowiedniej diety przekłada się bezpośrednio na ogólny stan zdrowia chorego.

Nowa generacja leków

Niedawno jednak pojawiły się na rynku leki nazywane flozynami, które wymuszają na organizmie utratę glukozy, wydalając ją wraz z moczem. Stosowane są w leczeniu cukrzycy od trzech lat, również w Polsce. Preparaty te zmieszają całkowitą śmiertelność chorych o ponad 30%, a ich stosowanie nie nosi ze sobą ryzyka hipoglikemii, czyli obniżenia poziomu glukozy poniżej normy. Ich stosowanie zmniejsza ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych przez zmniejszenie ciśnienia tętniczego oraz redukują masę ciała. Jednak miesięczna terapia tymi lekami kosztuje od 200 do 400 zł w zależności od preparatu, a według danych z aptek stosuje ją zaledwie 6 tys osób w naszym kraju. Pomimo usilnych starań lekarzy, leki z tej grupy wciąż nie są refundowane.

Pomimo tak powszechnej zachorowalności na cukrzycę, co roku na jej leczenie przeznacza się 7 mld złotych, z czego połowa przypada na leczenie powikłań tej choroby. Większy wybór leków przeciwcukrzycowych oraz częściowa refundacja nowej generacji leków przyczyniłaby się znacznie do zmniejszenia śmiertelności tej grupy chorych.

Źródła: zdrowie.wprost.pl, dieta36s.pl, rynekzdrowia.pl


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus