Miód lipowy
Sylwia Stwora

Miód lipowy

Miód lipowy należy do grupy najcenniejszych polskich miodów, ponieważ jest trudny w produkcji i bogaty w składniki wszechstronnie poprawiające nasze zdrowie. Warto mieć go w spiżarni zwłaszcza w sezonie przeziębień, ponieważ wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

Miód lipowy jest pozyskiwany z pyłku pochodzącego z niezanieczyszczonych kwiatów lipy. Ich znalezienie bywa trudne, ponieważ drzewa często rosną wzdłuż dróg i w pobliżu domów. W stanie płynnym zazwyczaj ma bardzo jasną barwę, szczególnie jeśli powstał na bazie dużej ilości nektaru, ale może być również zielonkawy bądź oliwkowy. Po krystalizacji staje się kremowy lub złocistożółty. Jego smak ma delikatnie ostre wykończenie, a jedzony w formie skrystalizowanej bywa nieco gorzkawy.

Miód lipowy zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości dużej zawartości olejków eterycznych, przeciwutleniaczy i enzymów, dzięki którym niszczy bakterie oraz drobnoustroje, a także wykazuje działanie antybiotyczne. Jest szczególnie polecany podczas grypy i przeziębienia, ponieważ świetnie radzi sobie z zarazkami występującymi w błonach śluzowych górnych dróg oddechowych, zwłaszcza gardła i nosa. Miód lipowy ma również właściwości napotne i pomaga łagodzić kaszel. Słodki przysmak wspomaga też leczenie poważniejszych dolegliwości, takich jak zapalenia płuc i oskrzeli, gdyż przyspiesza ustąpienie stanu zapalnego.

Jako lek działa najlepiej rozpuszczony w herbacie lub mleku, ale napój nie może być zbyt gorący, ponieważ wysoka temperatura niweluje lecznicze właściwości miodu. Dobrym pomysłem jest łączenie go z naparem z lipy, a także sokiem z malin i czarnego bzu.

Miód lipowy może być pomocny również przy innych dolegliwościach. Naukowcy polecają stosowanie go w przypadku chorób serca i układu krążenia, problemów z obrzękami i wysokim ciśnieniem krwi. Produkty na jego bazie to też remedium na skołatane nerwy, stres i bezsenność. Ziołowy napar z dodatkiem łyżki miodu wypity przed snem powinien ułatwić zasypianie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij