Kontrastowe jedzenie na dobre trawienie!

Kolor surówek podanych do obiadu może znacząco wpływać na komfort trawienia.

Zarówno surowe, jak i przygotowane na parze warzywa, surówki i odżywcze zupy są ważnym elementem naszej codziennej diety. Niewiele osób wie, że mają również zbawienny wpływ na dolegliwości układu pokarmowego.

Jedz kolorowo

Liczy się nie tylko odpowiednio zbilansowana dieta, ale również estetyka podania posiłku, a ściślej – takie komponowanie posiłku, by był on jak najbardziej… kolorowy.

Dlaczego tak się dzieje? Rozwiązanie jest bardzo proste i bazuje na naszych pierwotnych instynktach. Wybór kontrastowych barw i intensywnych smaków powoduje intensywniejsze wydzielanie soków trawiennych. To dlatego na widok smakowitego posiłku „leci nam ślinka”. Ten odruch warunkowy pobudza układ trawienny do pracy, jeszcze zanim potrawa zostanie spożyta.

Oprócz estetyki podania posiłku, niezwykle ważna jest również atmosfera, w jakiej się go spożywa. Spokój i wyciszenie sprzyjają dobremu trawieniu i przyswojeniu pożywienia.

 


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus