Wpadła gruszka do fartuszka...
Ewa Pakuła

Wpadła gruszka do fartuszka...

Gruszki i jabłka nieodmiennie kojarzą się nam z początkiem jesieni bogatej w owocowe plony. Korzystajmy z tego bogactwa jak najwięcej, bo owoce obok warzyw są niezbędne w diecie zdrowego człowieka.

Jabłka

Są jednymi z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka. Znane były już w starożytności, a o ich znaczeniu najlepiej świadczy obecność w tradycjach i wierzeniach religijnych. W naszych czasach również należą do jednych z najpopularniejszych owoców, których niewątpliwym atutem jest dostępność przez cały rok. Odpowiednio przechowywane przez długi czas nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych, a kryje się w nich cała obfitość substancji korzystnych dla zdrowia. Są to: witamina C, cukry, pektyny oraz minerały m.in. potas, sód wapń, fosfor i żelazo.

Co jabłko kryje...

Najwięcej witaminy C (czyli kwasu askorbinowego, który wpływa na prawidłowy stan skóry i błon śluzowych, ułatwia gojenie ran i zwiększa odporność na zakażenia) mają jabłka dojrzałe. Ale co ciekawe, zawartośc witaminy C wzrasta wraz z kwaskowatością jabłka. Dlatego wybierajmy bardziej kwaśne odmiany niż słodkie. Witamina C zgromadzi się w jabłku tuż pod skórką, a więc jedzmy je nie obierane ze skórki. Poza tym jedzmy jabłka surowe, bo każda obróbka termiczna niszczy witaminę C.

Drugim cennym składnikiem jabłek są pektyny (stanowiące główny składnik ścian komórkowych roślin i owoców) będące jednym z rozpuszczalnych składników błonnika pokarmowego. Najwięcej pektyn w jabłku znajduje się w gniazdach nasiennych i skórce, dlatego powinniśmy jeść jabłka w całości, a nie obierane.

W przewodzie pokarmowym pektyny wiążą  niektóre metale ciężkie (np. kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole i w ten sposób oczyszczają nasz organizm z substancji trujących. Poza tym zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a więc wykazują działanie przeciwmiażdżycowe oraz regulują perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom.

Pomimo kwaśnego smaku, jabłka działają na organizm odkwaszająco, gdyż zawierają zasadowe sole mineralne z potasem i żelazem. 

Jabłka poleca się ludziom spożywającym dużo mięsa i produktów zbożowych, które zakwaszają nasz ustrój. 

Potas poza tym reguluje gospodarkę wodną i czynność mięśni, a żelazo zapobiega niedokrwistości.

Jabłko w medycynie

Ugotowane lub upieczone starte jabłko wciąż jest dobrym środkiem przeciwbiegunkowym u dzieci i może być z powodzeniem zastosowane na początku choroby. Działa również korzystnie u dorosłych przy niestrawności albo chorobie wrzodowej, o czym często zapominamy. Napar z suszonych skórek jabłkowych ma działanie dezynfekujące i przeciwzapalne i może być stosowany do płukania jamy ustnej i gardła.

Z jabłek otrzymujemy także ocet jabłkowy. Jest to nie tylko dodatek kulinarny, ale i naturalny lek pobudzający trawienie oraz metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Ocet jabłkowy ułatwia odchudzanie, a także wspomaga układ krążenia i system nerwowy. Jest niestety przeciwwkazany u osób z chorobą wrzodową.

Jabłko dla urody

Zawarta w jabłkach witamina C jest silnym antyoksydantem mającym zdolność neutralizowania wolnych rodników – bardzo aktywnych biologiczne cząstek, które działają niszcząco na DNA, białka, związki lipidowe, błony komórkowe i inne składniki komórek naszego organizmu. Coraz częściej uważa się, że wolne rodniki mogą wpływać na procesy starzenia, a także inicjować rozwój wielu chorób. Wolne rodniki powstają w ustroju człowieka pod wpływem np. palenia tytoniu, alkoholu, tłustego pożywienia, zanieczyszczeń środowiskowych, promieniowania słonecznego czy w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego. Stąd konieczna jest codzienna porcja jabłek, jeśli nie chcemy poddać się wolnym rodnikom. Poza tym żucie jabłek korzystnie działa na dziąsła, a same jabłka ułatwiają wchłanianie wapnia niezbędnego dla kości i zębów.

Jabłka są dość nisko kaloryczne , gdyż 100 g owocu dostarcza 30–50 kcal. W zależności od odmiany zawierają mniej lub więcej cukru, dlatego przy kuracjach odchudzjących nie powinno się jeść więcej niż 2 jabłka dziennie.

Mit o jabłku

Nieprawdą  jest, że zjedzenie jabłka przed snem zastępuje mycie zębów, ponieważ obecne w jabłku cukry rozkładane są przez bakterie w jamie ustnej do kwasów, które wywołują próchnicę zębów.

Gruszki

Drugim jesiennym owocem są gruszki. Są wciąż nieco mniej popularne niż jabłka, ale smakują wybornie i w wielu deserach żaden inny owoc nie jest ich w stanie zastąpić. Uprawa gruszek sięga, podobnie jak jabłek, bardzo odległych czasów, choć nigdy nie ciszyła się dobrą sławą, a nawet była uważana za drzewo demonów.

Gruszki są owocami dość kalorycznymi – jeden średni owoc zawiera około 60 kcal. Dlatego nie są polecane do kuracji odchudzających. Są bogate w sole mineralne takie jak: fosfor, wapń, magnez, sód, chlor, cynk, miedź, żelazo, jod. Znajdują się w nich także kwasy owocowe,  pektyny i witaminy: A, B1, B2, B5, C i PP. 

Gruszka dla zdrowia

Gruszki polecane są przy kamicy nerkowej oraz infekcjach układu moczowego. Szkoda tylko, że świeże owoce dostępne są od lipca do listopada.

Zdrowotne działanie wykazują również  suszone skórki gruszki. Napar z takiego suszu ma działanie przeciwzapalne, a także przeciwgorączkowe. Można stosować go przy zapaleniach przewodu pokarmowego i przy gorączce w przebiegu infekcji.

Mit o gruszce

Nieprawdą  jest, ze owoce odmian gruszki uprawianych są  ciężkostrawne. Może jeść je każdy, trzeba tylko dobrze żuć każdy kęs. Mit ten powstał na bazie dzikich owoców gruszek, które zawierają dużo tzw. komórek kamiennych ze ścianami wysyconymi krzemionką lub węglanem wapnia tworzących twarde skupiska w miąższu gruszki. Obecne odmiany uprawowe gruszek kamórek tych mają niewiele przez co miąższ ich jest miękki i soczysty.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Magnez łagodzi stres

    Magnez jest jednym z podstawowych makroelementów niezbędnych do życia. Makroelementy są to pierwiastki występujące w organizmie w ilościach do kilku procent jego suchej masy. Magnez wchodzi w skład wszystkich tkanek i znajduje się przede wszystkim wewnątrz komórek.

  • Bańki – sprawdzają się od lat

    Mimo olbrzymiego postępu wiedzy medycznej, stawianie baniek nadal pozostaje dość popularną metodą leczenia ostrych infekcji dróg oddechowych.

  • Jak wspomóc swoją odporność? Poznaj sposoby na wzmocnienie układu immunologicznego

    Odporność immunologiczna to zdolność organizmu do biernej oraz czynnej obrony przed patogenami, czyli czynnikami chorobotwórczymi. W jaki sposób można pobudzić swoją odporność? Jakie czynniki mają właściwości immunostymulujące? Czy poza przyjmowaniem leków w czasie trwania infekcji wirusowych lub bakteryjnych można jakoś wspomóc swój układ odpornościowy?

  • Paracetamol skuteczny, ale niebezpieczny

    Paracetamol jest jednym z grupy leków, które w ostatnich latach w Polsce zrobiły zawrotną karierę stając się dostępne bez recepty i wszechobecne w kioskach, sklepach, hipermarketach czy na stacjach benzynowych. Z jednej strony łatwość dostępu do leku umożliwia nabycie go o każdej porze dnia i nocy, z drugiej strony wiąże się to z ryzykiem szkodliwego dla zdrowia przedawkowania paracetamolu, zwłaszcza w preparatach złożonych.

  • Zbliża się przesilenie wiosenne

    Porą roku, która zazwyczaj najbardziej się dłuży jest zima, a najtrudniejsze do przetrwania są jej ostatnie tygodnie. Jesteśmy wtedy zmęczeni mało ruchliwym trybem życia, niedoborem światła słonecznego i zimnem. Jest to tzw. przesilenie wiosenne.

  • Mononukleoza zakaźna - objawy i leczenie

    Mononukleoza nazywana także chorobą pocałunków jest jedną z rzadziej rozpoznawanych chorób zakaźnych. Co za tym idzie, świadomość społeczna w tym zakresie jest niewielka i skutkuje niepotrzebnym niepokojem w momencie rozpoznania choroby przez lekarza. Czynnikiem chorobotwórczym jest wirus Epsteina-Barra (tzw. EBV), który jest wirusem wszechobecnym. Na zakażenie szczególnie narażone są dzieci i nastolatki. Wirus, który raz zaatakował pozostaje w organizmie człowieka na całe życie.

  • Alergiczne zapalenie spojówek

    Wśród różnych dolegliwości coraz powszechniejsze stają choroby alergiczne, czyli uczuleniowe. Ich objawy zaczynają się często od dolegliwości ze strony oczu. Nierzadko skłania to pacjenta do wizyty bezpośrednio u farmaceuty w aptece po doraźną pomoc.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij