Grypa żołądkowa – przyczyny, objawy. Ile trwa, jak długo można zarażać?
Grypa żołądkowa (grypa jelitowa, „jelitówka”, nieżyt żołądkowo-jelitowy) to wirusowa infekcja układu pokarmowego, której towarzyszą przede wszystkim biegunka i wymioty. Jest wycieńczającym organizm schorzeniem i może potrwać kilka dnia. Niezwykle istotne jest, aby pacjent z grypą jelitową dbał o nawodnienie organizmu oraz przestrzegał kilku zasad związanych z lekkostrawną dietą. Co jeść podczas grypy jelitowej, jak dużo płynów podawać dziecku oraz które probiotyki wybrać, aby wspierać jelita w walce z infekcją?
- Jakie są objawy grypy żołądkowej?
- Czy można mieć grypę żołądkową bez wymiotów i biegunki?
- Grypa żołądkowa a zatrucie pokarmowe – czym się różnią?
- Leczenie grypy żołądkowej – leki i domowe sposoby
- Co jeść przy grypie żołądkowej?
- Jak długo trwa grypa żołądkowa?
- Ile czasu chory zaraża grypą żołądkową?
Ostra biegunka wirusowa nazywana powszechnie grypą żołądkową lub „jelitówką”, a będąca ostrym nieżytem żołądkowo-jelitowym, jest jedną z częstszych dolegliwości dotyczących układu pokarmowego, w której pojawia się zwiększona ilość oddawanych stolców i/lub wymiotów w ciągu dnia. W krajach rozwiniętych stanowi najczęstszą przyczynę ostrej biegunki. Mimo że przypadłość ta jest dokuczliwa, u większości osób trwa kilka dni i nie stanowi dla nich większego zagrożenia. Jednak w przypadku szczególnych grup chorych, takich jak dzieci (zwłaszcza niemowlęta i małe dzieci), kobiety w ciąży czy osoby starsze, może prowadzić do poważnego odwodnienia i zaburzeń w gospodarce elektrolitowej organizmu.
Jakie są objawy grypy żołądkowej?
Grypa żołądkowa objawia się nagłym wystąpieniem wymiotów i/lub biegunki, którym mogą towarzyszyć różne dolegliwości. Biegunkę definiuje się jako wystąpienie co najmniej trzech wypróżnień w ciągu jednej doby o charakterystycznej konsystencji – półpłynnego, płynnego lub wodnistego stolca. W grypie żołądkowej powyższym objawom towarzyszą nudności, brak apetytu, złe samopoczucie i ogólne osłabienie. W grypie żołądkowej temperatura ciała może być podniesiona – niekiedy występują stany podgorączkowe i gorączka. Jednak nie jest to reguła, tak więc grypa żołądkowa bez gorączki także jest normą. W grypie żołądkowej ból brzucha ma zazwyczaj charakter kurczowy i zwykle jest rozlany w obrębie całej jamy brzusznej. Grypa żołądkowa w ciąży ma podobne objawy, jednak na początku niektóre z dolegliwości, zwłaszcza wymioty, mogą być mylone z typowymi zmianami towarzyszącymi ciąży.
Czy można mieć grypę żołądkową bez wymiotów i biegunki?
Grypa żołądkowa to infekcja wirusowa, która kojarzona jest zwykle z występowaniem nasilonych dolegliwości nieżytu żołądkowo-jelitowego w postaci wymiotów i/lub biegunki. Taki jest obraz tej choroby w zdecydowanej większości przypadków. Jednak nie zawsze muszą one występować. Objawy grypy żołądkowej bez wymiotów i biegunki obejmują pozostałe typowe dolegliwości, czyli nudności, bóle brzucha, gorączkę i złe samopoczucie. Taki przebieg infekcji jest bardzo rzadki i trudny do zdiagnozowania. Niekiedy obserwuje się przebieg grypy żołądkowej bez biegunki, a z nasilonymi wymiotami. Jest to również trudny do zdiagnozowania przypadek, ponieważ takie dolegliwości nasuwają podejrzenie zatrucia pokarmowego.
Grypa żołądkowa a zatrucie pokarmowe – czym się różnią?
Powody typowych zatruć pokarmowych to najczęściej:
- zjedzenie mleka, jajek lub produktów z surowych jaj, które zawierają bakterie Salmonelli,
- mięso drobiowe, mleko zawierające bakterie Campylobacter,
- kremy (np. w ciastach, deserach) zanieczyszczone toksyną gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus).
Objawy są podobne do tych obserwowanych w grypie żołądkowej – pojawiają się bóle brzucha, gorączka, wymioty czy biegunka. Występują w różnym czasie (np. przy zjedzeniu toksyny gronkowca nawet po dwóch godzinach) i zwykle ustępują w ciągu jednego do trzech dni. Na podstawie obserwowanych objawów niekiedy ciężko wykazać różnice pomiędzy zatruciem pokarmowym a grypą żołądkową. W zależności od przyczyny zatrucia czasami obserwuje się nieprawidłowe składniki w stolcu – krew, śluz, ropę. Wskazuje to z dużym prawdopodobieństwem na infekcję bakteryjną (np. wywołaną Salmonellą). Z kolei dla jelitówki bardziej specyficzne są wymioty, które jednak obserwuje się także przy zatruciu pokarmowym toksyną gronkowcową. W ustaleniu rozpoznania ważny jest wywiad dotyczący wydarzeń poprzedzających wystąpienie dolegliwości. Jeżeli wiadomo, że chory zjadł coś nieświeżego albo był na przyjęciu, np. weselu, i problemy jelitowe pojawiły się również u innych gości, to wówczas z dużym prawdopodobieństwem jest to przypadek zatrucia pokarmowego. Jednak bez wykonania specjalistycznych badań, nie można w 100% ustalić, czy ma się do czynienia z grypą żołądkową czy zatruciem.
Leczenie grypy żołądkowej – leki i domowe sposoby
Niestety w grypie żołądkowej leczenie ma jedynie charakter łagodzący dolegliwości. Nie jest to terapia przyczynowa. Największe zagrożenie stanowią towarzyszące biegunce i wymiotom odwodnienie oraz zaburzenia elektrolitowe. Jak więc leczyć grypę żołądkową i co podawać w grypie żołądkowej u dziecka?
Należy postępować zgodnie z trzema ogólnymi zasadami w „jelitówce":
- nawadnianie – uzupełnienie utraconych płynów i wypłukanych elektrolitów;
- żywienie – szczególnie istotne dla dzieci, osób starszych i kobiet w pierwszym trymestrze ciąży (np. kleik marchwiowo-ryżowy, czerstwe pieczywo pszenne, kisiel, sucharki czy biszkopty);
- farmakoterapia – stosowanie leków (np. probiotyki zawierające szczep S. Boulardii; paracetamol czy leki rozkurczowe).
Za najważniejsze z powyższych należy uznać nawadnianie i uzupełnianie elektrolitów. W tym celu można stosować gotowe preparaty elektrolitowe, które są dostępne w aptece. W grypie żołądkowej osób dorosłych domowe sposoby na uzupełnianie płynów to przygotowanie wody, do której dodaje się sok z cytryny, miód i sól. Można także pić słabą gorzką herbatę. Płynów należy przyjmować dość dużo, około 200 ml na każdy stolec i 200–300 ml na jeden epizod wymiotów.
U dzieci z kolei dobowe zapotrzebowanie na płyny zależy od masy ciała:
- 1–10 kg – 100 ml/kg masy ciała (mc.),
- 10–20 kg – 1000 ml + 50 ml/kg mc. na każdy kg >10 kg mc.,
- >20 kg – 1500 ml + 20 ml/kg mc. na każdy kg >20 kg mc.
To, ile trwa grypa żołądkowa u dzieci, ma znaczenie, jeśli mówimy o sposobie opieki nad nimi. Jeżeli infekcja się przedłuża, to mogą pojawić się problemy z zapewnieniem odpowiedniego nawodnienia i wówczas niezbędna może być hospitalizacja. Nie istnieje zależność pomiędzy grypą żołądkową a karmieniem piersią – można karmić dziecko, gdy jest się chorym. Jak już wspomniano, w grypie żołądkowej farmakoterapia nie jest przyczynowa. Nie stanowi zatem podstawy leczenia. Najistotniejsze jest dbanie o właściwe nawodnienie i odżywienie. Można jednak stosować probiotyki, czyli preparaty zawierające szczepy działających prozdrowotnie bakterii i grzybów. Wspomagają regenerację uszkodzonej śluzówki przewodu pokarmowego i przywracają równowagę mikroflory jelitowej. Warto stosować probiotyki w grypie żołądkowej, niemniej należy wybrać te o udowodnionym działaniu, czyli zawierające drobnoustroje Lactobacillus GG czy Saccharomyces Boulardii. W grypie żołądkowej leki bez recepty, które można stosować, to smektyn dioktanościenny, który także działa korzystnie na błonę śluzową jelit, oraz racekadotryl – hamujący nadmierne wydzielanie wody i elektrolitów, które występuje przy infekcjach układu trawiennego. W razie pojawienia się gorączki możną ją łagodzić przy pomocy paracetamolu lub ibuprofenu.
Co jeść przy grypie żołądkowej?
Z zasady dieta w grypie żołądkowej powinna być taka sama jak przed chorobą, ale mowa tu o ilości posiłków, a nie o ich rodzaju. Preferowane są lekkostrawne pokarmy. Powinno spożywać się 4–6 posiłków w ciągu dnia, gdyż nawet jeśli część z nich zostanie utracona wraz z biegunką czy wymiotami, istnieje prawdopodobieństwo, że któreś składniki pokarmowe ulegną przyswojeniu. W grypie żołądkowej można spożywać takie owoce, jak banany czy gotowane jabłka, które są lekkostrawne i dostarczają szeregu witamin czy minerałów, wydalanych w trakcie infekcji. Przede wszystkim nie wolno stosować głodówki, która kiedyś uznawana była za standardowe leczenie. Prowadzi ona bowiem do niedoborów energetycznych, hamuje regenerację nabłonka jelit i spowalnia powrót do sprawności. W czasie „jelitówki” nie powinno się spożywać mocnej kawy i herbaty. Istnieje także negatywna zależność pomiędzy grypą żołądkową a alkoholem, który działa uszkadzająco na przewód pokarmowy i sprzyja odwodnieniu.
Jak długo trwa grypa żołądkowa?
To, ile trwa grypa żołądkowa, jest kwestią indywidualną. Powinna całkowicie ustąpić w ciągu 10 dni, przy czym u większości chorych jest to 5 do 7 dób. Objawy, takie jak gorączka czy wymioty, znikają wcześniej, zazwyczaj po dobie lub dwóch. To, ile trwa grypa żołądkowa u dzieci, jest również osobniczo zmienne, zwykle jednak tyle samo co u dorosłych, chociaż czasem trochę dłużej. Podobnie jest u osób starszych i tych z obniżoną odpornością. Przechorowanie daje częściową odporność na rodzaj wirusa, który ją wywołał. Niestety odporność na inne patogeny chorobotwórcze nie zostaje wytworzona.
|
|
|
Ile czasu chory zaraża grypą żołądkową?
Często zadawanymi pytaniami dotyczącymi grypy żołądkowej są te dotyczące jej zaraźliwości. Jak to zatem wygląda i czy można się zarazić grypą żołądkową? Niestety infekcja ta to choroba zakaźna, która może się przenieść na inne osoby. W grypie żołądkowej zarażanie następuje drogą kropelkową (wraz z wydzieliną powstającą m.in. podczas kaszlu czy kichania), przez kontakty osobiste oraz skażone przedmioty codziennego użytku. Wirusy są wydalane także z kałem, stanowi to więc kolejną potencjalną drogę, przez którą można się zarazić grypą żołądkową. Wszystko to sprawia, że „jelitówki” łatwo się przenoszą i są bardzo zakaźne. To, jak łatwo przenosi się grypa żołądkowa, widać zwłaszcza wśród dzieci. Kolejnym ważnym pytaniem jest to, przez jaki czas zaraża się w grypie żołądkowej. Jest to dość indywidualna kwestia, ale przyjmuje się, że chory jest zakaźny na kilka dni przed wystąpieniem objawów i kilka dni po. Chociaż zdarzają się także przypadki, że okres zarażania grypą żołądkową przez chorego wynosi nawet 2 tygodnie po ustąpieniu objawów, ponieważ wirus wydalany jest przez ten cały czas z kałem. Dlatego bardzo ważne jest dbanie o higienę oraz częste i dokładne mycie rąk.



