Grypa żołądkowa (jelitowa) – czym jest i jak ją leczyć?

Czym jest popularna i znana wszystkim grypa jelitowa lub „jelitówka”? Poprawna nazwa to ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy . Choroba ta najczęściej wywoływana jest przez wirusy, zazwyczaj są to rotawirusy lub adenowirusy, choć drobnoustrojów wywołujących objawy choroby jest znacznie więcej.

Jak można się zarazić grypą żołądkową (jelitową)?

Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, dlatego też bardzo ważne jest dbanie o higienę osobistą i częste mycie rąk. Poza tym, rotawirusy bardzo długo potrafią przetrwać na ubraniu, dlatego też po kontakcie z chorym i powrocie do domu pamiętajmy zawsze o tym, aby zmienić odzież. Wirusy mogą się także rozprzestrzeniać drogą kropelkową.

Objawy grypy jelitowej (żołądkowej)

Mogą być one bardzo różne. Najbardziej stałym objawem jest biegunka oraz ból brzucha. Ponadto mogą pojawić się nudności i wymioty oraz podwyższona temperatura ciała, która czasami może osiągać nawet wartość 39 st. C. W odróżnieniu od zwykłego zatrucia pokarmowego objawy te utrzymują się zwykle dłużej, zazwyczaj jest to około tygodnia, podczas gdy zatrucie zwykle mija po 1-2 dniach. Oprócz tego w przebiegu zatrucia pokarmowego zazwyczaj temperatura ciała jest prawidłowa. 

Jak leczyć grypę żołądkową?

Przede wszystkim najważniejsze jest właściwe nawadnianie chorego,  aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu (może się to zdarzyć, jeśli objawy jelitówki są mocno nasilone i długo trwają, zaniepokoić powinno nas rzadsze oddawanie moczu oraz wyschnięte śluzówki jamy ustnej i język).  W przebiegu choroby pacjent powinien pić zatem duże ilości doustnych płynów nawadniających, które zapobiegną odwodnieniu. Poza tym bardzo ważną sprawą jest stosowanie probiotyków, które uzupełnią prawidłową florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Należy także przestrzegać diety. Zalecane w tym okresie produkty to suche pieczywo, chrupki kukurydziane, ugotowany ryż, ugotowana marchewka, ugotowane ziemniaki. Oprócz tego można stosować także preparaty, które skrócą czas trwania biegunki, np. Smectę czy inne środki dostępne na receptę.

Powikłania grypy jelitowej

Zdarza się niestety czasami, głównie w przypadku malutkich dzieci, że pomimo właściwego leczenia dochodzi do odwodnienia organizmu. Wtedy zachodzi potrzeba hospitalizacji i dożylnego podania płynów.

Należy pamiętać o tym, że po ustaniu objawów grypy jelitowej należy stopniowo rozszerzać dietę i wprowadzać do niej nowe produkty - zbyt szybkie rozszerzanie diety może bowiem doprowadzić do nawrotu objawów. Warto także po zakończeniu choroby jeszcze przez 10-14 dni stosować probiotyk, aby w pełni przywrócić prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus