Dbający o linię powinni jeść szpinak

Szwedzcy naukowcy przekonują, że dieta bogata w szpinak zwiększa szansę na zrzucenie wagi aż o 43% i w niemal 100% hamuje ataki głodu. Za takie działanie zielonej rośliny odpowiada zawarty w niej tylakoid.

Tylakoid jest związkiem, który spowalnia proces trawienia oraz blokuje rozkładanie się spożywanych tłuszczy w jelitach, dzięki czemu przedłuża poczucie sytości i zapobiega napadom głodu.

By dojść do tych wniosków, naukowcy z Uniwersytetu Lund w Szwecji przeprowadzili badanie z udziałem 38 otyłych kobiet, które codziennie rano przez 3 miesiące spożywały koktajl na bazie szpinaku. W tym okresie zrezygnowały ze wszystkich przekąsek między posiłkami, a po jego upływie schudły średnio 5 kilogramów.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus