5 sposobów na wzmocnienie organizmu przed jesienią
Zgodnie z definicją, którą pamiętam jeszcze z liceum, odporność to zdolność organizmu do przetrwania niekorzystnych warunków. W szczególności dotyczy to działania niekorzystnych czynników zewnętrznych takich jak wysoka i niska temperatura, niedobory wody czy pokarmu oraz obecność i działanie toksyn, pasożytów, mikroorganizmów chorobotwórczych.
Zimą, kiedy jest mroźno, jesienią, kiedy doskwiera chłód oraz wysoka wilgoć i wczesną wiosną, kiedy występują duże amplitudy temperatury - powinniśmy szczególnie zadbać o przygotowanie naszego organizmu. Ważnych jest wiele czynników. W szczególności zwrócić uwagę należy na równowagę termiczną organizmu (odpowiedni ubiór), ale również zadbać o właściwe odżywienie. Dzięki temu zapewnimy sobie odpowiednie i stabilne warunki wewnętrzne, co będzie sprzyjało i zachęcało nasze ciało do rozwoju wysokiego poziomu odporności. Co zrobić, aby poprawić swoją odporność przed jesienią? O tym w dzisiejszym artykule.
Produkty bogate w witaminę C
Witamina C jak powszechnie wiadomo, bierze udział w procesie wzmacniania odporności.
Gotowanie i obróbka cieplna powodują rozkład i obniżenie zawartości tej witaminy w potrawach. Dlatego największe bogactwo odporności i działania przeciwutleniającego, tak potrzebnego przy przeziębieniu, dają surowe owoce i warzywa. Poza wymiataniem wolnych rodników, szkodliwych dla organizmu, witamina C powoduje wytwarzanie przeciwzapalnego interferonu oraz pobudza produkcję kolagenu.
Miód dobry na wszystko
W trakcie okresu jesiennego miód sprawdza się rewelacyjnie. Jest bogatym źródłem witamin, mikroelementów oraz białek enzymatycznych, które mobilizują budowę silnego systemu odpornościowego. Jego działanie rozgrzewające oraz regenerujące, są znane od wielu stuleci. Zalecana dawka to 1-2 łyżeczki dziennie. Świetnie sprawdzają się również preparaty propolisowe czy pyłek pszczeli. Pamiętać trzeba jednak, żeby nie dodawać go do gorących napojów lub gorących potraw, gdyż jego właściwości zanikają już w temperaturze 40 stopni C. Wtedy to substancje odżywcze zawarte w miodzie ulegają rozkładowi i będziemy pili tylko słodki napój bez większego działania.
Zupa na rozgrzewkę
Ciepły posiłek jest dobrym sposobem na rozgrzanie organizmu od wewnątrz. Ciepło ze środka ciała sprzyja zwiększonej odporności organizmu. Zimno nigdy nie jest bezpośrednią przyczyną przeziębienia, osłabia jednak układ odpornościowy. Zupy, a w szczególności zupy krem, bardzo dobrze przechowują ciepło i są lekkostrawne (zwykle), przez co nie obciążają naszego organizmu. Dobrze jest również dodać rozgrzewających przypraw: pieprzu, ostrej papryki, curry, chili czy imbiru. Po powrocie z pracy, ciepła i lekka zupa z takimi składnikami jest zbawienna i na pewno będzie chroniła nas przed pojawieniem się infekcji.
Witamina D, nawet kiedy nie ma słońca
Istnieje udowodniona naukowo zależność między niedoborem witaminy D, a problemami z odpornością. Witamina D, którą produkuje nasz organizm codziennie, wzmacnia nie tylko nasze kości, ale również układ odpornościowy. Warto więc korzystać z aktywności fizycznej poza domem, nawet w chłodniejsze jesienne dni. Zastosować można też codzienną suplementację witaminową. W ten sposób nie dopuścimy do ubytku tak ważnego składnika.
Sen w walce o zdrowie
Regularny, porządny i uczciwy sen, jest bardzo ważny, kiedy chodzi o higienę odpoczynku. Zapewnienie sobie odpowiedniego stosunku fazy płytkiej snu do fazy głębokiej stanowi klucz do sukcesu. Ważna jest regularność i chęć do poprawy komfortu tego jak zrelaksowany będzie nasz organizm.
Gdy warunki atmosferyczne nie sprzyjają warto skorzystać z prostych rad powyżej, aby dać sobie szansę na uniknięcie wielu nieprzyjemnych chorób i infekcji, które czyhają na nas w okresie jesiennym i zimowym na każdym kroku. Nie jest to gwarancja sukcesu i nie uchronimy się przed wszystkimi chorobami, ale w wielu sytuacjach zapewnią one o wiele łagodniejsze przechodzenie tych, które nam się przytrafią.